PO RESNIČNIH DOGODKIH / BASED ON TRUE STORIES: Prostori in artikulacije seksualnosti

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 18. maj 2022 ― V zadnjih treh desetletjih, zaznamovanih s prehodom iz socializma v kapitalizem, vojnami na Balkanu, kulturno kolonizacijo Vzhoda ter nedavno z resnimi učinki globalnega segrevanja, prične sodobna umetnost tudi skozi seksualnost obravnavati dimenzije političnega v osebnem in vsakdanjem življenju. Pri umetnosti, ki se ukvarja s seksualnostjo, ne gre več za upodobitve golega telesa in spolnega akta, niti se ne razpravlja o razliki in meji med erotično umetnostjo in pornografijo, kar je bila prej v slovenskem prostoru prevladujoča oblika naslavljanja spolnosti. Umetniška dela izhajajo iz razumevanja seksualnosti kot družbene konstrukcije ter skozi performativne prakse in reprezentacijo telesnosti raziskujejo (sodobne) oblike intimnosti in (nove) prostore užitka, pogoje seksualnega dela in poti do sprememb, kulturne vpise v dojemanju in mehanizme objektivizacije telesa, represivnost hetero patriarhalne paradigme in procese osvobajanja od binarne družbene ureditve. Od devetdesetih dalje se umetnost, ki obravnava področje seksualnosti, navezuje na feministično teoretsko polje ter kvir študije in postane z namenom emancipacije najrazličnejših oblik seksualnosti in izrazov spola prostor reprezentacije množičnosti identitet in dejavna platforma za doseganje sprememb, še zlasti v pogledu dekonstrukcije patriarhalnih pojmovanj ženskosti in hetero normativnih razumevanj spolnosti. V tem oziru sta pomembna festivala Mesto žensk in Rdeče zore, ustanovljena sredi in konec devetdesetih, ki se zavzemata tudi za večjo zastopanost žensk v kulturi. Drugo polovico devetdesetih na Slovenskem zaznamuje obrat k telesu in prodor umetniških del, ki kritično in pogosto radikalno naslavljajo vprašanja telesnosti in seksualnosti, pomemben prostor predstavljanja tovrstnih praks postane Galerija Kapelica, ki je z neposrednostjo dogodkov, kot npr. v okviru mednarodnega festivala performansa Eksplicitne seksualne prakse kot umetniški izraz, stopnjevala izkušnjo gledalca. Uveljavita se body art perf

Razširjen asortiman Geberit iCon

Revija Hiše, 18. maj 2022 ― Nova školjka Geberit iCon z optimizirano tehnologijo splakovanja Rimfree® ima keramiko z gladko zunanjo konturo, ki jo je enostavno čistiti. Posebnost je tudi optimizirano pritrjevanje straniščne deske, ki jo s funkcijo QuickRelease v enem koraku odstranite, kar je pomembno, ko pride do vzdrževanja higiene. Datoteka Proizvajalec Geberit Beri dalje →

Fragmenti o Pasoliniju

Radio Študent, 18. maj 2022 ― Pier Paolo Pasolini je bil pesnik, pisatelj, dramatik, režiser, scenarist in politična figura, a se zdi, da je najbolj znan po svojem koncu. Pasolini je bil marsikaj, a vedno je zasledoval le en cilj, lepoto ter pravičnost in skupnost, ki iz nje izvirata. A včasih, tudi v njegovem primeru, je lahko prav to začetek konca.

Mednarodni dan muzejev

Gorenjski muzej, 18. maj 2022 ― Danes v sredo, 18. maja 2022, je Mednarodni dan muzejev.  Letošnja tema dneva je MOČ MUZEJEV.  Ta dan je vstop v muzej prost! Ob tej priložnosti ob 18. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše odpiramo razstavo Plečnik na Gorenjskem.  Read More

Sprejeta Uredba o varstvenih območjih dediščine

Ministrstvo za kulturo, 18. maj 2022 ― Vlada Republike Slovenije je sprejela Uredbo o varstvenih območjih dediščine, ki določa vrste varstvenih območij dediščine, podrobnejša merila za njihovo določitev in varstvene usmeritve. Uredba predstavlja pomemben korak k zagotavljanju pravnega varstva kulturne dediščine v postopkih načrtovanja prostora, presoje vplivov na kulturno dediščino, graditve objektov in upravljanja dediščine v prostoru.

Druženje po projekciji filma Boter

Kinodvor, 18. maj 2022 ― Pred projekcijo filma Boter smo izžrebali prejemnika knjige Zadnji film 2.0, po projekciji pa so si obiskovalci ogledali razstavo Novi Hollywood in se med srkanjem konjaka ter puhanjem cigare odločali med kanoli in pištolo.

Magical Misery Tour 6: Spring Art Trip

Galerija Photon, 18. maj 2022 ― To soboto, 21. 5. 2022, vabljeni na vodenje po galerijah Šiške v okviru dogodka Magical Misery Tour 6: Spring Art Trip, katerega del je tudi Galerija Photon! S tem dogodkom si prizadevamo obuditi Galerijsko četrt Šiška, kjer bo na brezplačnih vodenjih obiskovalcem, z organiziranim avtobusnim prevozom LPP predstavljena pestra galerijska ponudba Šiške in bližnje ...

Grossmannov festival letos v znamenju Freddyja Kruegerja

Misli, 18. maj 2022 ― Osemnajsti Grossmanov festival fantastičnega filma bo letos v znamenju Freddyja Kruegerja. Častna gosta festivala bosta igralec Robert Englund in režiser Jack Sholder. Englund je z likom Freddyja Kruegerja ustvaril eno največjih ikon grozljivega filma. Sholder je režiral filmsko serijo o Freddyju Kruegerju.

Kamni z Marsa

Literatura v živo, 18. maj 2022 ― Povzetek: V zgodbah nastopajo kamni z Marsa; »za polnilnico upanja, ki so vztrajno in dolgo potovali, in so končno našli svoj cilj, besede, ki so ostale na ustih, nikoli izgovorjene želje, neme kot kamen, ki je čakal, da ga nekdo izpuli, odvali, zdrobi, v prah, zemljo, v rodovitno prst«.

Nagrada bert podeljena – prejemnik igralec Ivo Ban

Društvo slovenskih režiserjev, 18. maj 2022 ― Nagrajenec Ivo Ban z bertom. Avtor fotografije Peter Uhan Sinoči je Društvo slovenskih režiserjev in režiserk v Slovenski kinoteki podelilo nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre, ki jo je prejel filmski in gledališki igralec Ivo Ban. Pred podelitvijo je bil predvajan celovečerni igrani film Moj ata, socialistični junak po scenariju Toneta Partljiča […]

Tekma vseh tekem

Odzven, 18. maj 2022 ― Na 22 je Hamo & Tribute 2 Love blizu zmagi v tekmi z lastnimi željami in percepcijo okolja. Po eni strani ima bend vse, po drugi bi želel imeti še več. Na 22 nakaže, občasno sunkovito, kako bi mu to lahko uspelo.

TV-mreža

Koridor, 18. maj 2022 ― Predstava gledalca popelje v notranjost dogajanja znotraj medijske hiše, ki je skrito javnosti, kjer se sodelavci borijo za moč, gledanost in vpliv na občinstvo. The post TV-mreža appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Podcast #041: Predprodukcija Poslednjega heroja

Društvo slovenskih režiserjev, 18. maj 2022 ― Tokratna epizoda je posvečena pogovoru o predprodukciji nastajajočega celovečerca Poslednji heroj v režiji Žige Virca. Moderator Luka Marčetić se je pogovarjal z režiserjem in soscenaristom Žigo Vircem in z direktorjem fotografije Fabrisom Šulinom. Epizodo lahko poslušate na tej povezavi. Podcast Filmarija nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije.
še novic