Umik politike iz RTV Slovenija je nujen

Ministrstvo za kulturo, 11. julij 2022 ― Državni zbor (DZ) je na današnji izredni seji odločil, da bo vladni predlog novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija, s katerim želi vlada umakniti politiko iz javne radiotelevizije ter zagotoviti njeno institucionalno in programsko avtonomijo, obravnaval po nujnem postopku. Po izredni seji DZ se je ob 14. uri začela nujna seja parlamentarnega odbora za kulturo, na kateri obravnavajo omenjeni predlog novele. Odbora se udeležuje ministrica dr. Asta Vrečko.

V poletje s knjigo-paketi presenečenja

Knjižnica Postojna, 11. julij 2022 ― Poletje je tu! Čas počitnic in dopustov je prijetna priložnost, ki vas vabi tudi k prebiranju dobrih knjig. Zato smo knjižničarji za vas pripravili PAKETE PRESENEČENJA z obilico dobrega branja in izbora odlične literature za vse generacije in okuse. Pridite in pustite se presenetiti!

Pridih Mediterana – rimska kuhinja

Medobčinski muzej Kamnik, 11. julij 2022 ― Ko Rim postane popek sveta (za različne province nekoliko drugače) se na osvojenih ozemljih vse bolj uveljavi rimski način življenja in prehranjevanja. Večina prebivalstva je živela na podeželju. Obdelovali so zemljo, gojili pridelke, trto, redili živino, skrbeli za oljčne nasade in gozdove. Vino in oljčno olje postaneta glavna izvozno-uvozna prehranska artikla v antiki. Podeželje prideluje, […] The post Pridih Mediterana – rimska kuhinja appeared first on MM:K.

Napoved objave razpisa za izbor prejemnikov štipendij iz naslova knjižničnega nadomestila

Društvo slovenskih pisateljev, 11. julij 2022 ― Javni razpis za podeljevanje delovnih štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila v letu 2022 (JR10-ŠTIPENDIJE-2022) bo na spletni strani Javne agencije za knjigo RS in v Uradnem listu RS objavljen v petek, 15. 7. 2022. Odprt bo do 17. 8. 2022.  Štipendije za ustvarjalnost se podeljujejo iz naslova knjižničnega nadomestila kot oblika podpore kakovostni […]
Fantje (in dekleta) so pojedli vse bobne sveta!

Fantje (in dekleta) so pojedli vse bobne sveta!

Festival Lent, 11. julij 2022 ― ​​​​​​​V tretje gre pa res rado: zapojmo vsiii, Perpetuum Jazzile se veseli. Kakšen finiš Festivala Lent! Stoječe ovacije, kakršnih ne pomnimo. Perpetuum Jazzile je pričakoval Festival Lent vsaj tako željno, kot je Festival Lent pričakoval Perpetuum Jazzile. Ja, to pa je bila »tridesetka«! Uh!
Američanka s slovenskimi koreninami: Počutila sem se ničvredno in se sovražila #video #foto

Američanka s slovenskimi koreninami: Počutila sem se ničvredno in se sovražila #video #foto

Planet Siol.Net, 10. julij 2022 ― V torek je Slovenijo obiskala triinštiridesetletna ameriška spletna vplivnica s slovenskimi in hrvaškimi koreninami Kristina Kuzmič, ki je na ALEJI SKY predstavila svojo prvo knjigo Drži se! Knjigo je napisala v angleščini, pred kratkim pa so jo prevedli tudi v slovenščino. "Vaša država mi pomeni veliko, saj mi prestavlja obdobje najljubših otroških spominov. Upam, da boste prebrali mojo knjigo, v kateri pišem veliko o tem, mogoče celo preveč," je dejala in vse nagovorila, da "ste dobri do sebe, saj je življenje težko, in okrutni dnevi so manj okrutni, če nismo okrutni do sebe".

Alkimija mesa

Razpotja, 9. julij 2022 ― Muanis Sinanović Morda se zdi, da je pridobivanje mišične mase proces, ki človeka zbliža s svojim telesom, premaga odtujenost. A to je res samo deloma. V vzročnosti, ki jo telovadec spremlja, je namreč kar nekaj lukenj, ki čisto zlitje z lastno telesnostjo preprečujejo. Najprej velja omeniti, da mišice ne rastejo med treningom; trening je pravzaprav trganje mišic, nekaj, kar je po svoje blizu mazohističnemu delovanju. Med dviganjem telesa ali uteži pride do poškodb, ki se zapolnjujejo z novim mesnim tkivom. Onkraj treninga gre za podvrženje zahtevam telesa, ki deluje mimo volje. Zadosti beljakovin, zadosti spanja, zadosti ogljikovih hidratov, ki dajejo moč za vadbo. The post Alkimija mesa appeared first on Razpotja.
ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ!

ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ!

KUD Logos, 9. julij 2022 ― „Како да изрекнем Силе Господње, ја, мутави?“ Љубави, Ти Си Страшнија од Лава Који Риче! Рече:Чедо, прими Моје Тело и Крв, и дај Ми своје срце!У Вече: Нека Полете Дубине и Сурвају Се Висине! Крилат маслачак корака лака у Златној Зори буктећег ЗракаУ Твојој Руци снива нежно: врела чела ко Сунце СнежноОд Црног Вина Исона: […]

ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ!

KUD Logos, 9. julij 2022 ― „Како да изрекнем Силе Господње, ја, мутави?“ Љубави, Ти Си Страшнија од Лава Који Риче! Рече:Чедо, прими Моје Тело и Крв, и дај Ми своје срце!У Вече: Нека Полете Дубине и Сурвају Се Висине! Крилат маслачак корака лака у Златној Зори буктећег ЗракаУ Твојој Руци снива нежно: врела чела ко Сунце СнежноОд Црног Вина Исона: Prispevek ЉУБИ НАС ПРЕЈАКА РЕЧ! je bil najprej objavljen na KUD Logos.
Pesmi

Pesmi

KUD Logos, 9. julij 2022 ― Prevod iz poljščine: Katarina Šalamun Biedrzycka WOJCIECH KASS, poljski pesnik iz Gdańska (rojen 1964), živi v gozdarski hiši ob mazurskem jezeru, ki so jo preuredili v muzej, ker je tam nekaj časa živel pomembni poljski pesnik Konstanty Ildefons Gałczyński, Wojciech Kass pa je kustos tega muzeja in organizator tamkajšnjih vsepoljskih prireditev. Velik del njegovega pesništva […]

Pesmi

KUD Logos, 9. julij 2022 ― Prevod iz poljščine: Katarina Šalamun Biedrzycka   WOJCIECH KASS, poljski pesnik iz Gdańska (rojen 1964), živi v gozdarski hiši ob mazurskem jezeru, ki so jo preuredili v muzej, ker je tam nekaj časa živel pomembni poljski pesnik Konstanty Ildefons Gałczyński, Wojciech Kass pa je kustos tega muzeja in organizator tamkajšnjih vsepoljskih prireditev. Velik del njegovega Prispevek Pesmi je bil najprej objavljen na KUD Logos.
še novic