Na festivalu Bitef slavila slovenska predstava Solo

SiGledal Novice, 2. oktober 2022 ― Na 65. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu je v soboto slavila predstava Solo v režiji in izvedbi Nine Rajić Kranjac, Nataše Keser, Benjamina Krnetića in Marka Mandića. Peformans, ki je nastal v produkciji Nove pošte, Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, je prejel grand prix Mire Trailović za najboljšo predstavo.

Ustanovljen sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk

Misli, 2. oktober 2022 ― V Ljubljani so ustanovili sindikat za ustvarjalnost in kulturo Zasuk, ki bo združeval delavke in delavce v kulturno-ustvarjalnem sektorju (KKS), ki večinoma delujejo kot zunanji izvajalci javnih zavodov, nevladnih organizacij in podjetij. V prvem letu delovanja si bodo med drugim prizadevali za izboljšanje plačilne discipline in socialne varnosti.

Vodi posvečeno branje

Kamnik.info, 2. oktober 2022 ― Branje je iskanje – bralni projekt kamniške knjižnice, ki navdih za branje išče v naravi – je v šolskem letu 2022/2023 posvečen vodi. »Šum potoka in brzic, prijeten hlad, ki ga začutimo ob bližini reke, ustvarijo najprijetnejši ambient za listanje nam ljubih knjig. Otroška razigranost, ki se razvije ob vodi – metanje kamenja, kopanje po ... Prispevek Vodi posvečeno branje je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Tretji del Mojstrov iluzij bo režiral Ruben Fleischer

Misli, 2. oktober 2022 ― Studio Lionsgate je za režiserja tretjega dela akcijskega trilerja Mojstri iluzij izbralo Rubena Fleischerja. Režiser filmov, kot so Dobrodošli v deželi zombijev, Venom in Uncharted, bo tokrat prevzel režijo tretjega dela zgodbe o tatinskih iluzionistih, znanih kot štirje jezdeci. Po pisanju revije Variety bo nastopila tudi nova generacija likov.

Retro koncert

SIGIC - Novice, 2. oktober 2022 ― Sozven, društvo za sodobno glasbo v sodelovanju z Zavodom Dissonance prireja glasbeni dogodek, RETRO koncert v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani, 4. oktobra 2022 ob 19.30.

Ferdinand Bar

Zavod Big, 1. oktober 2022 ― Ferdinand Bar Lokacija: Nika Ravnik, Galerija GT, Gornji trg 24, Ljubljana, Google map Naj so koktejli, naravna vina ali piva za vsak okus, vas Ferdinand bar ob spremljavi okusnih prigrizkov in prijaznih nasmehov vedno razvaja v sproščenem vzdušju starega mesta in dobrih vibracij. Ferdinand Bar Ferdinand.ljubljana@gmail.com Beri dalje →

Pekarna Osem

Revija Hiše, 1. oktober 2022 ― Pekarna Osem Lokacija: Trgovina AlmiraSadar, Stari trg 16, Ljubljana, Google map Pekarna Osem je prva pekarna v Sloveniji, ki je pričela s peko kruha z drožmi po vzoru sodobnih obrtniških pekarn s celega sveta. Ste ga že poskusili? Skrajni čas je, da to storite! Samo kruh. Nobenih dodatkov. Beri dalje →

How to Buy a House With Bad Credit in Fairfax

Zavod Federacija Ljubljana, 1. oktober 2022 ―   Fortunately, there are options in Del Aria Investments Group has a lot for those with bad credit in Fairfax. The average credit score is 687, and anything under this number is considered bad credit. By paying your bills on time and maintaining a good credit history, you can improve your credit score. Nevertheless, if your … How to Buy a House With Bad Credit in Fairfax Read More » The post How to Buy a House With Bad Credit in Fairfax appeared first on FEDERACIJA.

Referendum za dostojanstvo

Razpotja, 1. oktober 2022 ― Iztok Potokar V sredo, 20. septembra 2017, zjutraj. Ravno sem odložil najmlajšo v vrtcu in čakam na metro, ki me bo zapeljal do službe. Kot vedno, izkoristim teh petnajst minut, da se prek tviterja na hitro pozanimam o glavnih novicah dneva. Že vse od konca poletnega oddiha je temperatura pred napovedanim referendumom o katalonski neodvisnosti rasla in moj timelime je kot vedno zasičen z novicami in mnenji na to temo. V prejšnjih dneh je španska policija zaprla več spletnih strani, vdrla v tiskarne in obiskala uredništva glavnih medijev v deželi; vzdušje je napeto. A tokrat je nekoliko drugače; vzdušje se bliža vrelišču. Novica dneva je, da je španska policija vdrla na več katalonskih ministrstev in aretirala nekaj vidnih katalonskih politikov (predvsem sekretarjev) in nekatere javne uslužbence, ki so – ali naj bi – sodelovali pri organizaciji referenduma, ki sta ga španska vlada in sodstvo razglasili za nezakonitega. The post Referendum za dostojanstvo appeared first on Razpotja.

Vabljeni na ANO PLAMENITO 2022! (11.11.)

Ana Monro, 1. oktober 2022 ― Po dveh ”temačnih” letih bo v petek, 11. 11. ob 17:00 v parku na Ambroževem trgu v Ljubljani, spet zasvetila Ana Plamenita! Vabljeni na jubilejni 10. festival noči in ognjenih ambientov vsi z žarom v srcu in iskrico v očeh! VSTOPNINE NI!   VEČ INFORMACIJ           The post Vabljeni na ANO PLAMENITO 2022! (11.11.) appeared first on Ana Monro.
MILENA GREGORČIČ: LINIJE IN TRANSPARENCE

MILENA GREGORČIČ: LINIJE IN TRANSPARENCE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. oktober 2022 ― Milena Gregorčič je slikarka generacije, ki je vstopila v slovensko umetniško sfero ob koncu sedemdesetih let dvajsetega stoletja. Po diplomi iz slikarstva je specializirala grafiko. Njena ustvarjalnost se je skozi čas izrazno nalagala v ciklih. Dela, ki jih predstavljamo v galeriji Insula sodijo v najnovejši opus, ki nosi naslov Linije in transparence. Ekspresivna abstraktno-figuralna podoba v kateri se slikarka izraža je precej nevsakdanja. Izvedbeno gre za slikarstvo, ki ni izgotovljeno v klasični obliki barve na ravnem platnu, ampak slikarstvo na ukrivljeni transparentni foliji. Lahko bi rekli, da umetničina izrazno-izvedbena forma nakazuje na določeno vez z grafično dejavnostjo. Linijsko-črtni segment, ki v njenem delu prednjači, zaseda mesto bazičnega elementa likovne govorice. Le ta pa karakterno nakazuje grafično poreklo. Verjetno pa je predvsem trakovna izvedba, ki izpolnjuje izrazni domen artefakta v katerem je guba področje napeljane simbolno enigmatične umetniške korespondence, v teh delih izrazno izhodišče . V vehementno izpeljani formi je veliko vsebine, kajti umetnica občutno deluje v smeri hotene sporočilnosti. V nekem smislu bi rekli, da podobe cikla Linije in transparence vidimo kot krajine, saj so v njih osnovne horizontalno prostorske odprtosti blizu krajinskemu pogledu v prostor. Vendar pa gre tu le za psevdo-abstraktno podobo, ki spominja na krajino. V njej je nabrano izrazno jedro, ki ima korelacijo s prostorom, vendar ne gre za fizični prostor, ampak psihični. Torej, skozi podobe pred nami vstopamo v imaginarno krajino več dimenizionalnega volumskega okolja. Modulacija volumskega polja, ki nastaja skozi zamreženost struktur v obliki kromatskih lis, konfrontiranih v linijsko-barvne odnose in svetlobne sekvence je tu nosilec izraznosti. Verjetno tu ni zanesljive interpretacije, saj se odpirajo novi prostori nova videnja. Trakovna oblika predstavlja določeno omejitev, ki je hkrati smernica prostorsko časovnega odseka, ki mu sledi gledalčeva doži

Idiot

Koridor, 1. oktober 2022 ― Ljubezen, ljubosumje, zavist, trpljenje, sprijaznjenost, radovednost, neodločnost, iskrenost in žalost so del spektra, ki kroji življenje na odru. The post Idiot appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V UGM razstava podob Maribora iz njihovih zbirk

Misli, 1. oktober 2022 ― V Umetnostni galeriji Maribor se bodo z današnjim odprtjem Podobe Maribora iz njihovih zbirk pridružili praznovanju Dneva Maribora 2022, ki ga štajerska prestolnica obeleži vsako leto 20. oktobra. Na ogled bodo postavili znane in manj znane podobe mesta, ki jih je ustvarilo skoraj 30 umetnikov in umetnic iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Mineva 80 let od smrti Hinka Smrekarja

Misli, 1. oktober 2022 ― Mineva 80 let od smrti Hinka Smrekarja, vsestranskega umetnika, ki je zaznamoval umetnostno, družabno in politično življenje prve polovice 20. stoletja. V Narodni galeriji so se mu poklonili s pregledno razstavo v dveh delih, ki jo je pospremil katalog. Ob obletnici umetnikove smrti javnosti predstavljajo katalog v angleškem jeziku.

Prva zlata rola za film Gajin svet 2

Društvo slovenskih režiserjev, 1. oktober 2022 ― Fotografija s podelitve prve zlate role v Koloseju, na fotografiji ekipa filma in (levo) producent Andrej Štritof, predstavnik ZDSFU. /foto Mare Vavpotič/ Prvo zlato rolo, nagrado, ki jo podeljujeta Zveza DSFU in Kolosej za vsakih preseženih 25.000 gledalcev, je prejela družinska romantična komedija Gajin svet 2 po scenariju Petra Bratuše in Špele Levičnik Oblak ter […]

Petdesetletnice to jesen: prvi superračunalnik, Donald Knuth in študij računalništva v Ljubljani

Računalniški muzej, 1. oktober 2022 ― Pričenjamo serijo objav iz zgodovine računalništva v Sloveniji, ki je rezultat izvirnih raziskav kustodiata Računalniškega muzeja. Vsako soboto do konca leta pričakujte novo poglavje še nikdar prej dostopnih informacij o prvih računalnikih v Sloveniji. Začenjamo pa z nekoliko mlajšo temo, saj letos obhajamo metaforično "leto 0", ko se hkrati zgodi več velikih digitalnih premikov v […] The post Petdesetletnice to jesen: prvi superračunalnik, Donald Knuth in študij računalništva v Ljubljani first appeared on Računalniški muzej.

V SNG Drama Ljubljana premierno Pasji sin

SiGledal Novice, 1. oktober 2022 ― Letošnjo sezono Velikega odra bodo v ljubljanski Drami pričeli s krstno uprizoritvijo satire Pasji sin s podnaslovom Do koder te pusti veriga. Avtorja predstave Arpad Schilling, ki je bil tudi režiser, in Eva Zabezsinszkij naslavljata travmatično življenje spletnih čistilcev in se z umetniško intervencijo upirata manipulaciji oblasti z mediji.
še novic