Živeti

Živeti

MMC Film, 18. november 2022 ― Kaj bi storili, če bi bilo pred vami le še nekaj mesecev? Film Živeti prinaša izjemnega Billa Nighyja v britanski predelavi japonske klasike Akire Kurosava. Poklon življenju običajnega človeka, ki je kljub drugačnemu samodojemanju pomemben člen družbe.
33. LIFFe: Alcarràs

33. LIFFe: Alcarràs

Koridor, 18. november 2022 ― Film nas brez naivne sentimentalnosti posrka v vsakdan družine Solé. Kot gledalec skorajda občutiš toploto sončnih žarkov in vohaš sladkobo zrelih breskev. The post 33. LIFFe: Alcarràs appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Pankrti ob 45 obletnici v Zagrebu!

Pankrti ob 45 obletnici v Zagrebu!

SPRP, 18. november 2022 ― Legendarni Pankrti praznujejo častitljivih 45 let obstoja. Po oktobrskem jubilejnem in razprodanem koncertu v ljubljanski Hali Tivoli, bodo tokrat nastopili v priznanem zagrebškem klubu KSET. Dogodek se bo odvil 25. 11. s pričetkom ob 20.00. Kot gostje bodo nastopili Saša 21 in Bogunov. Vstopnice: tukaj (90 kn / 110 kn).  Pankrti so svojo pot začeli davnega leta 1977 in sprožili pravo evforijo, ki je presegala tedanje glasbene okvirje ter se dotikala tudi družbenih norm s pozivi po spremembah. S provokativnimi skladbami kot so Anarhist, Lublana je bulana, Totalna revolucija, Metka, katerim so kasneje sledile še Za železno zaveso, Zvečer v mestu, Osmi dan, Umazane igre, Bandiera Rossa in ostale, so povzročili razcvet punk gibanja in pravo kulturno revolucijo na Slovenskem ter kasneje še v ex-YU regiji. Označeni so bili za prvi pravi punk rock bend za t.i. Železno zaveso, tedanja oblast pa jih seveda ni sprejela odprtih rok. Prav tako ne št. državljani, saj so izstopali po oblačenju in drugačnem vedenju. O delu in vplivu Pankrtov je bil posnet tudi dokumentarni film "Dolgcajt", poimenovan po istoimenski plošči. V njihovo čast je bila kot prvi slovenski skupini postavljena tudi spominska plošča na gimnaziji Moste, kjer so prvič javno stopili na piedestal.   Za prvi pravi album se šteje izdaja "Dolgcajt", ki je izšla leta 1980. Sledili so še "Državni Ljubimci" (1982), "Svoboda ´82" (1983), "Rdeči Album" (1984), "Pesmi Sprave" (1985), "Sexpok" (1987), izdali so tudi več "zbranih del" v obliki kompilacij ter live albumov. Nazadnje so izdali live album "Gospodje jest vam ne verjamem" (2018) posnet na koncertu v Stožicah ob 40 letnici obstoja, v letu 2020 pa je izšla še vinilna plošča (re-izdaja) albuma "Dolgcajt". Na koncertu bodo promovirali še sveže pečeno ploščo "Live in Zagreb 1985" (Nika Records), z enako zasedbo, ki ga je snemala, pa se bodo pojavili tudi na odru KSET-a: Peter Lovšin na vokalu, Bogo Pretnar in Marc Kavaš na kitarah, Boris Kram

Tokratni koncert projekta Ars in Drama obarvan s šansoni Urbana Kodra

Misli, 18. november 2022 ― V ljubljanski Drami bo v nedeljo v sklopu glasbeno-gledališkega projekta Ars in Drama drugi jesenski koncert, ki so ga naslovili Cvetje v jeseni - glasbeni poklon Urbanu Kodru. Kot je za STA dejal programski vodja projekta Hugo Šekoranja, bo to prvi pregledni koncert Kodra, ki slovi po obsežnem opusu šansonov, pisal pa je tudi gledališko glasbo.
Paradoks »slovenskega« Spotifya

Paradoks »slovenskega« Spotifya

Odzven, 18. november 2022 ― Švedski tehnološki gigant, ki ga globalna javnost pregovorno tretira kot utelešenje zla glasbene industrije, je z zapoznelim prihodom na slovenski trg leta 2020 domačim glasbenikom pomagal premostiti problem monetizacije in digitalne distribucije slovenske glasbe med slovenskimi poslušalci.

Pripravljamo: Goran Turnšek

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 18. november 2022 ― GORAN TURNŠEK POTLAČEN SPOMIN FOTOGRAFIJE Vljudno vas vabimo na odprtje fotografske razstave Gorana Turnška v četrtek, 1. decembra 2022, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Umetnik Goran Turnšek, ki živa in ustvarja na Nizozemskem, se na svoji prvi samostojni razstavi v Miheličevi galeriji predstavlja s fotografijami avtoportretov, na katerih posnema svoja pokojna dedka […] The post Pripravljamo: Goran Turnšek appeared first on PMPO.

Božični čudež (26.11.2022 19:00)

Španski borci, 18. november 2022 ― Božični čudež se vrača in je končno prispel tudi v Ljubljano. Letos praznujemo že peto obletnico naše vsakoletne evropske turneje. Letošnje leto je nekaj posebnega, saj z nami nastopajo pribežniki z vojnih področij Ukrajine, ki vam prinašajo veselje in upanje s svojim čudovitim nastopom.
Branko Cestnik: Šesti pečat

Branko Cestnik: Šesti pečat

MMC Knjige, 18. november 2022 ― Drugi roman Branka Cestnika Šesti pečat je nadaljevanje romanesknega dela Sonce Petovione, sicer obljubljene trilogije. V primerjavi s prvim ga še bolj bogatijo izvrsten jezik, dogodkovna prepletanja in jasna razdelanost fabule oz. problematike.

Nova publikacija: Moč povezanih skupnosti v mestih

Inštitut za politike prostora, 18. november 2022 ― Pri svojem delu se na IPoP že od samega začetka veliko povezujemo z drugimi organizacijami in neformalnimi pobudami v prizadevanjih za bolj vključujoče in trajnostno urejanje prostora, preobrazbo mobilnosti ali naslavljanje podnebnih sprememb. Tak način delovanja se nam zdi edina pot za naslavljanje vedno bolj perečih težav, s katerimi se kot družba soočamo. Zato pri... The post Nova publikacija: Moč povezanih skupnosti v mestih appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Kit

Kit

MMC Film, 18. november 2022 ― Kit hoče biti zgodba tragičnega lika, ki se skuša pred smrtjo odkupiti za greh brezbrižnosti do bližnjega. Kljub tej visokoleteči nameri pa nikoli zares ne preseže svojega senzacionalističnega vidika - fascinacije nad morbidno debelostjo.

Noč evropskega filma 2022

Kinodvor, 18. november 2022 ― V torek, 6. decembra smo se v Kinodvoru z brezplačno projekcijo francoskega filma Dogodek pridružili noči evropskega filma. Po projekciji se je o delu Nobelove nagrajenke Annie Ernaux s pisateljico Brino Švigelj-Mérat preko Zooma pogovarjala Varja Močnik.
Novice: Tminski bajnki: kmečke skrinje Zgornjega Posočja - Odprtje nove občasne razstave

Novice: Tminski bajnki: kmečke skrinje Zgornjega Posočja - Odprtje nove občasne razstave

Tolminski muzej, 18. november 2022 ― V Tolminskem muzeju odpiramo novo občasno razstavo, ki jo je pripravil naš kustos etnolog Marko Grego. Tokrat postavljamo na ogled nekaj izbranih skrinj in skrinjic iz naše zbirke. Od ustanovitve muzeja v Tolminu do danes se jih je nabralo zavidljivo število. Nekatere so sila preproste, druge nadvse imenitne, vsem pa je skupno, da so nekoč hranile največje dragocenosti svojih lastnikov. Razstavo bo odprla gospa Natalija Polenec, direktorica Slovenskega ...
Selitev monge

Selitev monge

SEM, 18. november 2022 ― Spomladi je Slovenski etnografski muzej opravil veliko selitev depoja, kjer hrani muzejske predmete večjih dimenzij (vozovi, sani, čolni, kmečki in industrijski stroji, …), iz Zaloga pri Ljubljani v nove depojske prostore v Tržiču. Tam v nekdanji bombažni predilnici nastaja nova kulturno podjetniška cona. Te dni je SEM v nove depoje v Tržiču preselil še svojo zadnjo muzealijo – mongo, napravo za likanje blaga iz nekdanje Hofbaueljeve barvarne v Vitanju. Gre za predmet izjemne vrednosti in velikosti, zato je selitev potekala pod budnim očesom konservatorsko-restavratorske službe, kolegov Gregorja Kosa in Žige Reharja. Več o mongi si lahko preberete v prispevku mag. Andreja Dularja v Etnologu. Foto: Žiga Rehar in Gregor Kos
25. november 2022 ob 17. uri: Vladimir Vilman, On in ona, predstavitev pesniške zbirke – Banketna dvorana Kolpern

25. november 2022 ob 17. uri: Vladimir Vilman, On in ona, predstavitev pesniške zbirke – Banketna dvorana Kolpern

Gornjesavski muzej, 18. november 2022 ― Vabimo vas, da zadnji novembrski petkov večer preživite v naši družbi. V Kolpernu bomo 25. novembra 2022 ob 17. uri gostili Jeseničana, Vladimirja Vilmana, nekdanjega sodelavca našega muzeja, aktualnega kustosa gozdarskega in lesarskega oddelka Tehniškega muzeja Slovenije. Vladimir pravi, da ga zelo veseli, da bo svojo pesniško zbirko On in ona premierno predstavil pred domačo [...]
še novic