Retro TV z videom zadnje jugoslovanske štafete na razstavi KONS-TR3

Računalniški muzej, 31. oktober 2023 ― Za razstavo: Galerija TR3 (11.10.2023-2.12.2023) Za razstavo ‘KONS-TR3: Konstrukcija nove ere’, ki je posvečena delu arhitekta Edvarda Ravnikarja, smo pripravili komplet za predvajanje videa na retro televizorju TEC. Komplet za predvajanje videa na televizorju vključuje: Računalnik Raspberry Pi 3 Spominska kartica z videom Napajalnik, USB kabel in video kabel RF modulator in antenski kabel Star […] The post Retro TV z videom zadnje jugoslovanske štafete na razstavi KONS-TR3 first appeared on Računalniški muzej.
Kristýna Peldová

Kristýna Peldová

Koreografski imenik, 31. oktober 2023 ― plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja Kristýna Peldová (predhodno Šajtošová), (1994, Karlovy Vary, Češka), je umetnica, ki se izraža kot plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja. Njena umetniška pot se je začela na konservatoriju Duncan Centre v Pragi, kjer je diplomirala iz plesa / pedagogike. Kasneje jo je ples pripeljal v Belgijo,…
Anamaria Klajnšček

Anamaria Klajnšček

Koreografski imenik, 31. oktober 2023 ― Plesalka, koreografinja, performerka in plesna pedagoginja Anamaria Klajnšček (1996, Ljubljana) je slovenska plesalka in koreografinja, ki trenutno deluje predvsem med Slovenijo in Španijo. Leta 2014 je po zaključenem šolanju na Umetniški gimnaziji Ljubljana (SVŠGUGL, smer sodobni ples) nadaljevala s študijem na amsterdamski Akademiji za teater in ples (AHK). Po treh…

James Turrell: Aftershock

Koridor, 31. oktober 2023 ― Ob vstopu v škatlo (Aftershock) občutimo dezorientiranost in vrtoglavico, kot da bi stopili v letalo. Začne se petnajst minut dolgo doživljanje instalacije, ki se odvija v čisti tišini. The post James Turrell: Aftershock appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Interaktivna izkušnja Lovski kviz za Tehniški muzej Slovenije

Interaktivna izkušnja Lovski kviz za Tehniški muzej Slovenije

Računalniški muzej, 31. oktober 2023 ― Za razstavo: Tehniški muzej Slovenije (27.9.2023-15.1.2025) V Računalniškem muzeju smo za Tehniški muzej Slovenije poustvarili interaktivno izkušnjo ‘Lovski kviz’, ki so jo leta 1996 izdelali v Lovskem muzeju. Restavrirali smo tako programsko kot strojno opremo. Tehnološki trendi so šli že sredi devetdesetih v smeri zaslonov občutljivih na dotik, takrat še na katodnih zaslonih. Tudi uporabniški […] The post Interaktivna izkušnja Lovski kviz za Tehniški muzej Slovenije first appeared on Računalniški muzej.
Ko iz krušne peči zadiši po koroškem rženem kruhu

Ko iz krušne peči zadiši po koroškem rženem kruhu

Misli, 31. oktober 2023 ― Hkrati pečenih 17 hlebov rženega kruha je pred tednom dni zadišalo iz krušne peči kmetije Brajel nad Dravogradom ob koncu delavnice, na kateri je gospodinja Manja Pešl prikazala pripravo koroškega rženega kruha s kislim testom. Postopek je od letos vpisan v register nesnovne kulturne dediščine, nosilke znanja pa so koroška društva kmetic.
Primož Trubar je bil močno povezan s kraji na Celjskem

Primož Trubar je bil močno povezan s kraji na Celjskem

Celje.info, 31. oktober 2023 ― Utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika in slovstva ter verski reformator Primož Trubar (1508-1586) je bil pred letom 1548, ko je zapustil slovenske dežele, povezan tudi s kraji na Celjskem. Najprej je ... Beri dalje The post Primož Trubar je bil močno povezan s kraji na Celjskem appeared first on Celje.info.
1930 Rakek – Stanovanjska

1930 Rakek – Stanovanjska

Stare slike (Cerknica), 31. oktober 2023 ― Ogromna železničarska stanovanjska hiša na spodnjem koncu Rakeka je bila namenjena železničarjem in njihovim družinam. Okoliški prebivalci so ji dali enostavno ime “stanovanjska”. Fotografijo je leta 1930 z Velikega Orljeka posnel fotograf Vekoslav Kramarič. V prvi svetovni vojni je na Soški fronti Italijanska vojska proti združenim avstro-ogrskim in nemškim četam doživela poraz, a kljub temu […]
3. november ob 18. uri: Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe, muzejski večer, Slovenski planinski muzej

3. november ob 18. uri: Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe, muzejski večer, Slovenski planinski muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 31. oktober 2023 ― Po štirih letih od otvoritve Juliane Trail, pohodniške poti okoli Julijskih Alp in zgodbi snovanja poti, stari skoraj toliko kot sam Triglavski narodni park, je pohodniška pot dobila tudi svojo knjigo. Pod okriljem Skupnosti Julijskih Alp je izšla knjiga Janeza Bizjaka: Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe. Popotnica iskanju miru in skritih draguljev naravne in [...] The post 3. november ob 18. uri: Pohodniška pot Juliana in njene zgodbe, muzejski večer, Slovenski planinski muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Evropska unija v Moskvi ponovno s filmskim festivalom

Evropska unija v Moskvi ponovno s filmskim festivalom

Misli, 31. oktober 2023 ― Evropska unija bo po lanskem premoru novembra in kljub vojni v Ukrajini znova organizirala filmski festival v Moskvi. Pod geslom Cinema united bo med 1. in 15. novembrom pretežno na spletu in brezplačno prikazanih 21 filmov iz Nemčije, Francije, Španije, Italije, Češke, Luksemburga in drugih držav EU, so sporočili iz predstavništva EU v Moskvi.
še novic