DAMIJAN KRACINA: NAPAČNA LADJA

DAMIJAN KRACINA: NAPAČNA LADJA

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 10. november 2023 ― Razstava z naslovom Napačna ladja predstavlja celostno prostorsko delo umetnika Damijana Kracine, sestavljeno iz kombinacije novih in starejših del, ki s svojimi zgodbami in vizualnimi zasnovami vpeljujejo večplastne pomene. Tudi tokrat se umetnik v svojih delih posveča fiktivnim, fantazijskim, distopičnim, a nemara dokaj verjetnim scenarijem potencialnih prihodnosti najrazličnejših živih bitij, ki domujejo na planetu Zemlja. Kracina tudi s pričujočo razstavo nadaljuje svojo značilno satirično interpretacijo sobivanja različnih vrst živih bitij in tehnoloških priprav, kar z vizualnimi sredstvi prenaša v humorne objekte in prostorske instalacije. V preteklih dvajsetih letih je pogosto ustvarjal oblike in podobe namišljenih živih bitij, ki bi lahko obstajala v geološki zgodovini, a so postala žrtve enega od velikih izumrtij v dolgi zgodovini planeta. Tudi s svojimi novejšimi deli se še vedno ironično odziva na interpretacije razvojne teorije in ostale hipoteze o nastanku sveta, ki tudi v času empirične znanosti še vedno zlahka burijo duha. Hkrati pa aludira na aktualna okoljska nesorazmerja v sodobnem svetu, ko je velika množica divjih živih bitij zaradi razbohotenja človeka kot ultimativne invazivne vrste obsojenih na propad in izginotje. Razstava Napačna ladja tako namiguje na idejo o poskusu pobega človeške vrste iz prenasičenega planeta z vsemirskim plovilom, ki potnikom vsaj navidezno omogoča (skoraj) vse potrebno ugodje, ki pritiče sodobnim življenjskim slogom. Pobeg v širjave in globočine onkraj človeškega zaznavnega sveta, kjer naj bi popotniki oziroma ubežniki nemara našli bolj ugodno okolje, ki ga je mogoče dlje in bolj kakovostno izkoriščati, je zaznamovan z večno željo človeka po popolnem primatu in večnem odkrivanju novih svetov in organizmov. Miha Colner kustos The exhibition entitled Wrong Ship installation by the artist Damijan Kracina presents an integral spatial installation, composed of a combination of new and older materials that introduce multifa

Evropski art kino dan 2023

Kinodvor, 10. november 2023 ― Kinodvor se ponovno z izbranimi člani Art kino mreže Slovenije pridružuje praznovanju evropskih kinematografov, ki bo potekalo v nedeljo, 12. novembra, v času 34. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.

Nova knjiga v seriji Vizitacijski zapisniki goriškega nadškofa Karla Mihaela grofa Attemsa 1752–1774

Arhiv RS, 10. november 2023 ― Pri založbi Arhiva Republike Slovenije je izšla knjiga dr. Jureta Volčjaka z naslovom »Vizitacijski zapisniki kranjskih arhidiakonatov goriške nadškofije 1761–1771«. Gre za šesto knjigo v seriji »Vizitacijski zapisniki goriškega nadškofa Karla Mihaela grofa Attemsa 1752–1774« in drugo po vrsti, ki se vsebinsko nanaša na ozemlje nekdanje Kranjske.

Vabilo na predavanje ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani - ELIANA SIOTTO, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Italija)

ZVKDS, 10. november 2023 ― Spoštovani, Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Slovensko arheološko društvo vabijo na gostujoči predavanji o antični polihromiji dr. Eliane Siotto (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Scienza e Tecnologie dell’Informazione “A. Faedo”, Visual Computing Lab, Pisa). Jezik Slovenščina

PRESTAVLJENO!! Vabilo na predavanje ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani - ELIANA SIOTTO, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Italija)

ZVKDS, 10. november 2023 ― zaradi smrti v družini predavateljice dr. Siotto  jutrišnje predavanje žal odpade. O novem terminu vas bomo pravočasno obvestili. Hvala za razumevanje. Spoštovani, Oddelek za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Slovensko arheološko društvo vabijo na gostujoči predavanji o antični polihromiji dr. Eliane Siotto (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Scienza e Tecnologie dell’Informazione “A. Faedo”, Visual Computing Lab, Pisa). Jezik Slovenščina
Andrej Medved: KreteSamos

Andrej Medved: KreteSamos

MMC Knjige, 10. november 2023 ― Andrej Medved, ki je za svojo poezijo prejel Jenkovo in Veronikino nagrado, Čašo nesmrtnosti in nagrado Prešernovega sklada, je v zbirki, naslovljeni v grškem jeziku KreteSamos, postavil v ospredje doživljanje pokrajine na Kreti in Samosu.
SMS 1: Za začetek

SMS 1: Za začetek

Koridor, 10. november 2023 ― Otvoritveni koncert je prepričal nekoliko bolj raznoliko občinstvo, kot smo ga vajeni sicer na abonmajskih koncertih slovenskih orkestrov, in postavil zelo dobre temelje za sezono. The post SMS 1: Za začetek appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Čuden način življenja

Čuden način življenja

MMC Film, 10. november 2023 ― Kavboj je v klasičnem vesternu robat prototip tradicionalne možatosti, Divji zahod pa prostor za vprašanja časti, maščevanja in poguma. Kaj se torej zgodi, ko žanr, ki do pred kratkim ni tematiziral kvirovske ljubezni, dobi v roke kralj španskega campa?

Ta veseli dan kulture

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 10. november 2023 3. decembra slovenske kulturne ustanove v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna na široko odpiramo vrata. Kaj se bo na ta dan veselega dogajalo v našem muzeju? PTUJSKI GRAD ———————————————— GRAJSKA PRISTAVA ORMOŽ Na TA VESELI DAN KULTURE je vstop v muzejske zbirke v Ptujskem gradu brezplačen.  The post Ta veseli dan kulture appeared first on PMPO.
še novic