Loški grad in državni uradi

Loški grad in državni uradi

Loški muzej, 8. januar ― Loški grad, izpričan že od 13. stoletja, je bil nekaj stoletij upravno središče obsežnega loškega gospostva v lasti škofov iz Freisinga. Stavbo gradu so tekom stoletij prilagajali potrebam gospostva, jo vzdrževali, dograjevali in obnavljali. Po letu 1803, ko je bilo gospostvo podržavljeno, je grad prešel v državno last. V gradu so bili nastanjeni državni uradi: davčna pisarna, sodišče, pisarna zemljiške knjige.

Marjan Drev nagrajenec kiparske sekcije ZDSLU za leto 2023

Misli, 8. januar ― Marjan Drev je prejemnik nagrade sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za leto 2023. Drev je znan po združevanju tradicionalnih in sodobnih kiparskih pristopov, s čimer ustvarja dela, ki hkrati odražajo spoštovanje preteklosti in pogled v prihodnost umetniškega izražanja.
Anton Edvard Jožef pl. Strahl (1817–1884)

Anton Edvard Jožef pl. Strahl (1817–1884)

Loški muzej, 8. januar ― Edvard Jožef plemeniti Strahl je bil velik ljubitelj in zbiralec umetniških slik domačih in tujih slikarjev ter predmetov umetne obrti. Čeprav je s dedovanjem starološkega gradu pridobil tudi nekaj slik, ki so jih kupili predhodni lastniki gradu (Erbergi, Lukančiči) je Edvard intenzivneje začel zbirati umetniške slike v 60. letih 19. stoletja.
Novoletna jelka in dedek Mraz

Novoletna jelka in dedek Mraz

Loški muzej, 8. januar ― Po drugi svetovni vojni je Jugoslovanska komunistična partija želela nekatere tradicionalne verske praznike nadomestiti z novimi. Po sovjetskem vzoru je uvedla praznovanje novoletne jelke (1947/48) in dedka Mraza (1948/49).
VID KOPRIVŠEK: SWARM ENTRY

VID KOPRIVŠEK: SWARM ENTRY

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 8. januar ― Enostavni osebki kažejo kompleksno vedênje. Čebela na poti do panja pripravi svojo čutno izkustvo, da ga bo lahko razširila med druge. Utrip kril, zasuk telesa, najprej v smeri urinega kazalca, nato v obratni smeri. Kulturi je lastna zmožnost postati del načrta. Druge čebele se zberejo in opazujejo. Ples čebeli omogoči pridobitev ciljev bodočih poti, izvajanje nadzora območja in delitev svojih ugotovitev; vse to s števno natančnostjo. Tu gre za splošno odzivnost, ki predhodi zavestnemu načrtovanju. Samoorganizacija nastane s pomočjo senzomotorične izmenjave in zaznavanja feromonov. Naključja in napake se množijo, dokler iz njih ne vznikne struktura. V trenutku, ko razsežnost okolja preseže osebkove zmožnosti dojemanja, se roj kolektivno poda v vrvež življenja. Swarm Entry je odraz tega podviga. Swarm Entry se pridruži strateški radosti plesa, gibanju samoorganizacije in načel, ki iz kaosa izluščijo strukturo. Je predvsem headspace, ki gibanje teles združuje z gibanjem informacijskih delcev ter njim lastnih miselnih procesov, s čimer se odcepi od intuitivnega pojmovanja uma kot individualiziranega zamejenega območja. Znotraj njega enostavni osebki izvajajo kompleksne manevre in naloge. Naše senzomotorične veščine se odzovejo pred slehernim zavestnim načrtovanjem. Refleksni gibi sami postanejo strategije in načrti. Doživetja avtomatizirana, razširjajoča kolektivni domet. Domen Ograjenšek kurator Simple agents exhibit complex behaviour. On its way to the hive, a bee readies its sensory experience, preparing it to be extended onto others. The twitch of the wings, the turn of the body, clockwise, then counterclockwise. Culture holds an innate ability to be made into a plan. The other bees gather and observe. The dance grants the bee the ability to acquire targets, carry out reconnaissance and share its findings. All with precision in numbers. It is general reactivity before conscious planning. Self-organisation comes by way of sensorimotor exchange and pheromonal tracing

V Slovenski kinoteki bodo cikel filmov posvetili Petru Musevskemu

Misli, 8. januar ― V Slovenski kinoteki bo med 12. in 30. januarjem na sporedu cikel Posvečeno: Peter Musevski, s katerim se bodo posvetili spominu na Musevskega (1965-2020) skozi njegove številne mojstrsko odigrane vloge, od enega prvih nastopov v študentskem kratkem filmu Lojze se je zbudil, tako kot ponavadi do njegove zadnje filmske vloge v celovečercu Zastoj.

Nagrajenci zlatih globusov na Kinodvorovem sporedu!

Kinodvor, 8. januar ― Podelili so zlate globuse 2024 - in kar nekaj nagrajenih filmov si lahko ogledate v Kinodvoru: Nesrečna bitja od 18. januarja, Anatomija padca - za zamudnike v nedeljo, 14. januarja, Morilci cvetne lune - dodatna projekcija filma v soboto, 13. januarja in Bartonova akademija - od 7. februarja.
Fjodor M. Dostojevski: Besi

Fjodor M. Dostojevski: Besi

MMC Knjige, 8. januar ― Če iščete kritično analizo prevratnih gibanj, ki želijo pretresti družbo, pri tem pa manipulirati, šikanirati in uvajati enoumje, nazadnje pa še ubijati, ne potrebujete nobene recentne politične analize, dovolj bo vrnitev k dobri stari klasiki.

Veseli tobogan

Airbeletrina, 8. januar ― »Pizu in Zlatolaska sta bila narajcana do skrajnih mej. Do svetovnega rekorda. Narajcanost je prišla od zunaj, iz sveta, ki sta ga preučevala, ne iz njune notranjosti.« Uroš Zupan, večkrat nagrajeni pesnik in esejist, v branje premierno ponuja Veseli tobogan, odlomek daljšega proznega dela, ki bo nekega dne mogoče roman. Za zdaj še skrivnostno pisanje se začne kot super resna družinska kronika, ki pa se kmalu spremeni v pravi akcijsko-erotični triler. The post Veseli tobogan appeared first on AirBeletrina.

V MGL premiera uprizoritve Pohorski bataljon

Misli, 8. januar ― Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo danes premiera uprizoritve Pohorski bataljon v režiji Jerneja Lorencija. Uprizoritev se v izhodišču naslanja na zgodbo poslednjih dni Pohorskega bataljona. Nastala je v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.
V Izoli razstava fotografij Janeza Pelka Izhod skozi zadnje zrcalo

V Izoli razstava fotografij Janeza Pelka Izhod skozi zadnje zrcalo

Revija Primus, 8. januar ― Avtor: STA, uredništvo V izolski galeriji Salsaverde bodo danes ob 17. uri odprli razstavo škofjeloškega fotografa Janeza Pelka z naslovom Izhod skozi zadnje zrcalo. Na ogled bo nekaj več kot 20 črno-belih fotografij, ki z uporabo optičnih elementov, kot so zrcala, leče in prizme, izkrivljajo pogled na resničnost. Ciklus fotografij se poigrava s subtilnimi sugestijami, ...

SLOGI in Drama: Molièrov Skopuh na slovenskih poklicnih odrih

SiGledal Novice, 8. januar ― Slovenski gledališki inštitut in SNG Drama Ljubljana skupaj nadaljujejo z dogodki v ciklu SLOGI in Drama, kjer so uprizoritve še pred premiero osvetljene z vidika gledališke zgodovine. Tokratno predavanje teatrologinje in kustosinje Ana Perne bo ponudilo zgodovinski prelet slovenskih gledaliških srečevanj z Molièrovim Skopuhom, Diana Kolini, dramaturginja aktualne uprizoritve v SNG Drama Ljubljana pa bo predstavila svoj pogled na to Molièrovo komedijo.
še novic