V ljubljanski Drami so se spomnili nepozabnega Součka

Misli, 14. februar ― V ljubljanski Drami je bila danes spominska slovesnost, posvečena Juriju Součku, ki je bil Drami zvest do upokojitve. Igralcu so se poklonili kolegi in prijatelji. Po besedah Kristijana Mucka je bil Souček hkrati klasik in avantgardist, Polona Vetrih pa ga je nagovorila z nazivom Sir, ki bi ga po njenem mnenju v Angliji imel.
Na pepelnico zažgejo Pusta

Na pepelnico zažgejo Pusta

SEM, 14. februar ― SEM na terenu Pustno dogajanje v Mozirju se zaključi na pepelnično sredo, ki je namenjena žalovanju in pokopu Pusta. Na ta dan že od zgodnjega jutra leži Pust na parah na sredini mozirskega trga. Ob njem se je menjavala častna straža, ki so jo sestavljajo Mozirski pustnaki, oblečeni v črne hlače. Popoldne je bil pogreb, ki ga je spremljalo občinstvo. Pusta so pospremili na Pekove Lave in ga zažgali na grmadi. Na trgu je sledila sedmina za aktivno sodelujoče pustnake, ki so bili postreženi s prestami, gorčico, pivom in vinom. Na sedmini so preberali testament – Pust je umrl v prometni nesreči, ko ga je kot kolesarja zbil avto. Foto: Adela Pukl

Reportaža: Šoping kozolcev

OUTSIDER, 14. februar ― Pred časom je mojo pozornost pritegnil spletni oglas za star skedenj, ki je bil naprodaj za nekaj sto evrov. Plačaj, podri in odpelji. Skedenj je bil v dobrem stanju, sicer »rabljen«, kot se ob tovrstnih oglasih navaja, toda z zamenjavo kakšne deske in strešnika tu in tam bi lahko stal še nadaljnjih nekaj stoletij. Zakaj […]

Elda Viler svoje življenje in kariero popisala v knjigi

Misli, 14. februar ― Ena največjih pevk iz zlate dobe slovenske popevke Elda Viler je svoje življenje in kariero popisala v avtobiografiji Elda - notranji naboj. Soavtor in pisec knjige je bil Ivo Gajič, ki mu je po oceni portretiranke uspelo izluščiti bistvo vsega tistega, kar je napisala sama. Knjigo sta simbolno predstavila na današnje valentinovo.

Novice: Triglav je naš - Predavanje in predstavitev knjige

Tolminski muzej, 14. februar ― V ciklu dogodkov, povezanih s proučevanjem trgovine, gostinstva in turizma Zgornjega Posočja, vas tokrat vabimo na predavanje o začetkih organiziranega planinstva in alpinizma na naših tleh. Predavatelj Dušan Škodič, avtor knjige Triglav je naš, ki je izšla ob 130-letnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, bo predstavil začetke raziskovanja in kasnejšega turističnega obiskovanja slovenskih gora. ...
NEB studio

NEB studio

Fakulteta za dizajn, 14. februar ― Študentje 1. letnika magistrskega študija in Erasmus študentje so pri predmetu NEB studio zasnovali tematsko športno-rekreacijsko pot na Rožnik, hrib v parku Tivoli v Ljubljani. Pot je zasnovana z zaporedjem […] The post NEB studio appeared first on Fakulteta za dizajn.

Ana Čavić in Neja Tomšič razstavljata na Hrvaškem

SiGledal Novice, 14. februar ― V Galeriji Spot v Zagrebu je na ogled razstava Morje mitov, na kateri sta z deli zastopani umetnici iz Slovenije Ana Čavić in Neja Tomšič. Prva se predstavlja s serijo Mythopoeias, druga z izborom iz serije Opijske ladje. Razstavo so odprli v ponedeljek, 1. marca jo bosta umetnici pospremili s pesniškim branjem in performativnim predavanjem.
Nova številka Etnologa je dostopna tudi na spletu

Nova številka Etnologa je dostopna tudi na spletu

SEM, 14. februar ― Etnolog 33 2023 je dostopen tudi v elektronski (pdf) obliki. Avtorice in avtorje smo povabili k pisanju teh razmislekov in jih objavljamo v tematskem bloku z naslovom Antropološke in etnološke raziskave o času. Kot vsako leto objavljamo tudi sklop znanstvenih člankov, ki vsebinsko niso omejeni na predloženo osrednjo temo, a prinašajo raznovrstne  analize, dosežke  in premisleke etnološke in antropološke problematike. V Etnomuzejskih straneh Etnolog prinaša več strokovnih prispevkov s področij muzeologije, etnologije in antropologije ter različna poročila o delovanju muzeja. Vsebina Etnologa (pdf, 67 KB) Uvodna beseda (pdf, 68 KB) Etnologa lahko kupite v fizični obliki v muzejski trgovini. Cena je 20€.
Pustni torek v Podhomu pri Bledu in Gorjah

Pustni torek v Podhomu pri Bledu in Gorjah

SEM, 14. februar ― SEM na terenu - pustni torek (Podhom pri Bledu in Gorje) Ker se od božiča do pusta v Podhomu pri Bledu ni poročilo nobeno dekle, so fantje po nekaj letih premora letos zopet vlekli ploh. Ploh je smreka, po domače ji rečejo brina, ki so jo posekali v bližnjem gozdu nad vasjo, jo skoraj celo obelili, njen vrh pa okrasili s pisanimi trakovi. Potem je pisan pustni sprevod z nevesto in ženinom na čelu krenil do podhomskega gasilskega doma, kjer so jim starejši možje postavili šrango. Po treh uspešno prestanih preizkusih so sklenili dogovor in začela se je zabava za celo vas. Vmes so ploharji med občinstvom iskali neporočena dekleta, ki so morala poljubiti vrh ploha. Skoraj istočasno je vleka ploha potekala tudi v bližnjih Gorjah, zato smo vmes ujeli še zadnje priprave res impresivnega, kar 37 metrov dolgega ploha, ki so ga vlekli s konjsko vprego. Foto: Miha Špiček

Umrla dramska igralka Mihaela Novak

SiGledal Novice, 14. februar ― V 94. letu starosti se je poslovila dramska igralka Mihaela Novak, ki je bila članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana od leta 1952 do upokojitve leta 1992, so objavili na spletni strani SNG Drama Ljubljana. Poleg gledališča je nastopala tudi v filmu, na televiziji in radiu.

Spominska knjižna zbirka Dušana Jovanovića za dijake in ostale ljubitelje gledališča

SiGledal Novice, 14. februar ― Na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji so slavnostno odprli spominsko knjižno zbirko velikana slovenskega gledališča, dramatika, režiserja, pisatelja in esejista Dušana Jovanovića. Zbirko sta šoli podarila gledališka in filmska igralka, njegova življenjska sopotnica Milena Zupančič in njuna hčerka Maša Jovanović.
še novic