V iskanju boljšega življenja

V iskanju boljšega življenja

LUD Literatura, 10. september 2017 ― Z Diano sva si to poletje razbijali glavo prav s tem vprašanjem. Kdaj greš zdoma in zakaj? In nekako sva se strinjali, da je odhod, pa če so gospodarske razmere še tako obupne (če človeka torej od doma ne prežene vojna!), smiselen le, če greš, da bi svojim otrokom zagotovil boljše življenje.
Nagrajenec Vilenice agitiral za vstop Ukrajine v EU

Nagrajenec Vilenice agitiral za vstop Ukrajine v EU

Marijan Zlobec, 10. september 2017 ― Nagrajenec letošnje že dvaintridesete Vilenice je ukrajinski pisatelj Jurij Andruhovič, ki se je pred sinočnjo podelitvijo nagrade v kraški jami Vilenici najprej predstavil v Ljubljani na sprejemu pri županu MOL Zoranu Jankoviću na literarnem večeru, ki je bil prvič v obnovljeni Švicariji v Tivoliju. Andruhovič je tedaj nastopal kot literat z branjem v ukrajinščini iz […]
Baron Andrej Čehovin

Baron Andrej Čehovin

Zgodovina na dlani, 10. september 2017 ― Mineva 162 let od smrti Andreja Čehovina, enega od najbolj znanih Slovencev, ki je služil v avstrijski cesarski armadi. Andrej Čehovin se je rodil v kmečki družini 26. avgusta 1810 pri Rokčevih v Dolancih v Gornji Branici. Ljudsko šolo je obiskoval v Postojni. Leta 1827 je odšel v latinsko šolo … Preberi The post Baron Andrej Čehovin appeared first on Zgodovina na dlani.
Zgodbe, basni, utrinki: mikropripovedi

Zgodbe, basni, utrinki: mikropripovedi

Konteksti (Tomaž Bešter), 10. september 2017 ― Moderni klasiki so zbirka za posebne okuse. Z njimi odkrivamo nova prostranstva občasno povsem norih in nepričakovanih jezikosukov; v besedilih povsem neposredno ali skozi neusahljivo moč metafore sunkovito brcajo zaspane v globlji pogled na to, kar je. Zbirka, ki ne izbira sredstev. In v to izvirnost se je natisnil tudi prevod Augusta Monterrosa. Monterroso je slavni gvatemalski pisatelj, ki je štedil z besedami, nikakor pa s pomeni. To je avtor, ki je napisal najbrž najkrajšo kratko zgodbo vseh časov. Roberto Bolaño, ki smo ga v isti zbirki brali v 2666, je v četrtki točki Nasveta o umetnosti kratkih zgodb zapovedal, da je potrebno brati Augusta Monterrosa (poleg nekaterih drugih). Izbor kratkih in še krajših zgodb v Zgodbe, basni, utrinki, prinaša posebne in raznolike vpoglede v avtorjevo ironično izpraševanje sebe, svoje pisateljske poklicanosti, geografske (ne)določenosti, političnosti in preko razgibane moči vpliva kratkost teh zgodb, tudi neusmiljeno kritičnost do družbe in morale.Izbor ponuja zgodbe iz različnih ustvarjalnih obdobij Augusta Monterrosa: Zbrana dela (in druge zgodbe) (1959), Črna ovca in ostale basni (1969), Nenehno gibanje (1972), Čarobna beseda (1983), Črka E (1987), Iskalci zlata (1993), Krava (1998). Zbirke si torej sledijo kronološko.V prvi zbirki na prvem mestu stoji zgodba, ki jo je potrebno prebrati. Pa tudi, če nato ne preberete ničesar več. Za moj okus nekaj najboljšega, kar mi je doslej kratka zgodba ponudila. Gre za izjemno znano in upravičeno slavljeno zgodbo Mister Taylor. To je zgodba o Percyju Taylorju, ki je ob Amazonki naletel na poslovno priložnost, ko je po spletu naključij od Jibaro Indijancev prejel glavico - majhno človeško glavo, ki so jo ti indijanci po posebnem postopku zmanjšali in je bila tako primerna za dar ali spominek. Zagotovo primeren ornament za vsako stanovanje, čigar prebivalci dajo kaj nase. Tako je razmišljal predvsem Percyjev stric, ko je dobil takšno glavico v dar iz pragozda. In ideja je bila rojena.

Lego Batman film (The Lego Batman Movie, rež. Chris McKay, 2017)

Koridor, 10. september 2017 ― Lego film (The Lego Movie), pred izidom po vsem videzu razpotegnjen oglas za Lego kocke, se je nepričakovano izkazal za enega najbolje sprejetih filmov leta 2014. Nadaljevanje se osredotoči na en sam lik ter s pridom izkoristi številne možnosti, ki bi bile v konvencionalnem animiranem filmu nemogoče. Batmanova 78-letna, razburkana zgodovina je konfliktnemu junaku ob […] The post Lego Batman film (The Lego Batman Movie, rež. Chris McKay, 2017) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na pragu 400. obletnice rojstva Janeza Ludvika Schönlebna

Na pragu 400. obletnice rojstva Janeza Ludvika Schönlebna

Marijan Zlobec, 10. september 2017 ― Janez Ludvik Schönleben (1618 – 1681) je bil eden najbolj znanih ljubljanskih duhovnikov, zgodovinarjev, pridigarjev, filozofov. mariologov…Vplival je na Valvasorja, ki je o njem pisal v svoji Slavi vojvodine Kranjske. O Schönlebnu in še posebej njegovi zgodovinski knjigi Carniola antiqua et nova (Ljubljana, 1681) so pisali doslej že mnogi zgodovinarji in literarni zgodovinarji. Najobsežnejšo monografijo […]

Nevarne bližnjice do resnice

OUTSIDER, 10. september 2017 ― Ko sem pred nekaj meseci hodil po središču Ljubljane, je na Kongresnem trgu mojo pozornost pritegnila večja skupina staršev z otroki, ki so posedali po travi, se igrali in bili videti zelo srečni. Zdelo se je, da gre za srečanje kakega športnega društva, saj so imeli med drevesi razpete tudi trakove, po katerih so se…
American Made (2017)

American Made (2017)

Deseta umetnost, 10. september 2017 ― V kolikor se ob začetku filma ne bi izpisalo, da je scenarij nastal na podlagi resničnih dogodkov, bi imeli kritiki hollywoodskega ukrivljanja resničnosti najverjetneje znova veliko pripomb. Američani v takšnih primerih radi izpostavijo, kako življenje piše bolj neverjetne zgodbe kot domišljija. In prav imajo. Življenjepisno navdahnjena pripoved o vrhunskem pilotu, ki je redno službo zamenjal […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mud (2013)  Citizen Kane (1941)  Dans la maison (2012)  Mad Max: Fury Road (2015)  Deliver Us from Evil (2014) Copyright © Deseta umetnost [American Made (2017)], All Right Reserved. 2017.

Burn - Do or Die | Recenzija

13. brat, 10. september 2017 ― Pisalo se je leto 1990, glavni hardkor revival je z ugašanjem Youth of Today šel mimo, nastali so njegovi derivati, ki so iskali širši glasbeni izraz. Založba Revelation je bila sinonim za iskanje novih rešitev v posthardkor svetu. Tako so se v tem svetu pojavili tudi Burn in izdali EP za omenjeno založbo s štirimi komadi. Strukturno bolj razdelani, tudi z nekaj vplivi bolj nojzerske njujorške godbe, so obetali marsikaj. Žal so se kmalu raztepli, delna reinkarnacija je potekala v bendu Orange 9mm, potem pa je vse potihnilo. Burn so se spet pojavili v začetku tisočletja z novim EP-jem. Vse do dandanes ko so se ponovno zbrali in posneli prvi (!) album. Res se dve pesmi pojavijo že na EP-ju iz prejšnjega desetletja, a ostalo je vse novo oz. vsaj ni bilo še posneto in izdano. Do takšnih povratkov smo upravičeno skeptični, zato je potrebno še toliko pozorneje prisluhniti. Pri Burn je sicer zgodba malce drugačna, saj so mi vedno pustili priokus, da so nam dali premalo v posluh. Pač še eden od bendov, ki so obstajali prekratek čas, da bi lahko razvili vse svoje potenciale. Tako da sedaj lahko poslušamo, kaj bi morda nastalo. Vtis je kar soliden, komadi sicer prehajajo od težjih, bolj nojzerskih, metalnih do bolj poskočnih, ki še najbolj spominjajo na hitrejše Bad Brains. Sam album je tako kar poslušljiv in bo vsekakor našel tudi nove poslušalce, ne samo stare nostalgike. Ne morem pa se znebiti vtis, da je vse to prepozno. Od njihovih začetkov je minilo skoraj 30 let, v tem času se je nešteto bendov poigralo s takim zvokom, najprej že takoj v 90ih. Naj pomislim samo na kakšne Deadguy, da o Converge in podobnih sploh ne govorimo. Prinašajo pa k nam zvok New Yorka, ki ga ni več, saj se je tudi samo mesto in s tem tudi scena precej spremenila. Zanimivo bo pa primerjati nov album Quicksand, ki so skoraj istočasno z Burn izdali prvi EP, vendar so potem tudi prišli do dveh odmevnih albumov. O Quicksandih torej kmalu več, do takrat pa že iz radovednosti poslušati Burn.
1957 Stari trg – Izlet na Rab

1957 Stari trg – Izlet na Rab

Stare slike (Cerknica), 10. september 2017 ― Med pozabljenimi osnutki prispevkov  iz leta 2010 je tudi tale, ki prikazuje učence  in njihove učitelje iz Starega trga. Na hitro smo lahko zapisali tole: Slike so nastale na izletu na Rab. Na njih so skoraj vsi učenci iz 3. in 4. razreda (takrat še) Nižje (realne) gimnazije v Starem trgu. Na prvi fotografiji je […]
še novic