Eno z jezusom

KUD Logos, 23. december 2017 ― Reformacija in mistika Božje besede[1] ὁ δὲ κολλώμενος τῷ κυρίῳ ἓν πνεῦμά ἐστιν. Kdor pa se druži z Gospodom, je z njim en duh. (1 Kor 6,17) Summary: Reformation and the Mysticism of the Word of God According to a commonly held opinion, Protestantism is opposed to mysticism of any kind. However, it is now […]
Vse najboljše, Tabor!

Vse najboljše, Tabor!

Slovenci.si, 23. december 2017 ― Sveža, duhovita, netradicionalna in dinamična. Taka je bila nedeljska proslava v Prosvetnem domu na Opčinah, kjer je domače društvo Tabor praznovalo 50 let delovanja. »Naša največja želja je ta, da bi ljudje zahajali v Prosvetni dom in sodelovali pri društveni dejavnosti,« je povedala predsednica SKD Tabor Dunja Sosič. Dejavnost, ki je – kakor so lahko […] The post Vse najboljše, Tabor! appeared first on Slovenci.
Boris Beja: Paradiž / Paradise5. januar – 16. februar...

Boris Beja: Paradiž / Paradise5. januar – 16. februar...

Hiša kulture v Pivki, 23. december 2017 ― Boris Beja: Paradiž / Paradise5. januar16. februar 2018otvoritev: 5. januar ob 19. uriBoris Beja se v svojem delu osredotoča na raziskovanje vsakdanjega življenja, pri čemer prepleta osebne izkušnje in intimna občutja z (aktualnimi) družbenimi fenomeni. Na razstavi z naslovom Paradiž / Paradise izhaja iz lastne izkušnje vrtnarjenja. Vrt mu pomeni predvsem možnost samooskrbe z ekološko pridelano hrano, ob tem pa mu nudi tudi možnost pobega iz vsakdanjega okolja nazaj k naravi – je kot nekakšen prvotni mitični življenjski prostor, paradiž v malem, kjer je mogoče vedno znova podoživljati izgubljeno celost. Skozi dela na razstavi, med katerimi ima osrednje mesto re-konstrukcija zimskega vrta, nam umetnik posreduje izkušnjo vrta kot (obljubo) paradiža in s tem pritrjuje Audrey Hepburn, ki je nekoč rekla: »To plant a garden is to believe in tomorrow«.Boris Beja (1986) je najprej diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer Grafična tehnika, in nadaljeval študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2013 na oddelku za kiparstvo. V zadnjih letih je imel več samostojnih razstav in sodeloval na številnih skupinskih predstavitvah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad in nominacij. Živi in ustvarja v Ljubljani.www.borisbeja.eu
14. Animateka @Kinodvor, Slovenska kinoteka in Stara mestna elektrarna, 4.–10. 12. 2017

14. Animateka @Kinodvor, Slovenska kinoteka in Stara mestna elektrarna, 4.–10. 12. 2017

Koridor, 23. december 2017 ― Letošnja, 14. edicija festivala Animateka je s svojim bogatim in raznovrstnim programom popestrila vlažne decembrske dni. V prvem tednu decembra, bolj mokrem kot belem, so nas greli sedeži dveh ljubljanskih kinodvoran, Kinodvora in Slovenske kinoteke, kjer je potekal 14. mednarodni festival animiranega filma – Animateka. Na ogled je bilo nešteto kratkometražnih in srednjemetražnih del mnogoterih […] The post 14. Animateka @Kinodvor, Slovenska kinoteka in Stara mestna elektrarna, 4.–10. 12. 2017 appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Maruša Močnik: Ogenj srca

Koridor, 23. december 2017 ― Tiho megla gre nad pečino, veter divje vihra skoz’ dolino. Sonce vzhaja, končuje se tma’ truplo je mrzlo, kot mrzla so tla.   Ga ubila je luna, zadušil ga zrak, on dihal je njo, brez nje bil je šibak. V beli ga srajci je ona budila, kak’ lep obraz, na njem pa milina.   Prec […] The post Maruša Močnik: Ogenj srca appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

50. jubilejna uprizoritev komično-fantazijske pustolovščine za otroke Guliverjeva potovanja

SNG Maribor, 23. december 2017 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 23. decembra 2017, v Stari dvorani SNG Maribor jubilejno že petdesetič uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta in v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.

Motovilke, december 2017

CED, 23. december 2017 ― Pozdravljeni, kot obljubljeno, vam posredujemo poročilo s posveta o novih perspektivah kulturnih povezav (19. okt.). Predstavniki kulturnega in ustvarjalnih sektorjev so se odzvali s številnimi predlogi za ureditev področja oz. premoščanja ovir za kulturno sodelovanje v mednarodnih odnosih (EU). Še nekaj dni in letu 2017 bomo pomahali v spomin. Pestro je bilo to leto. Če[...]
V Vitanju slovesno ob 125. obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga

V Vitanju slovesno ob 125. obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga

Misli, 23. december 2017 ― Kulturno-gospodarsko središče evropskih vesoljskih tehnologij je danes v Vitanju pripravilo slovesno akademijo ob 125. obletnici rojstva slovenskega raketnega inženirja ter pionirja astronavtike oziroma kozmonavtike Hermana Potočnika Noordunga. Obletnica hkrati pomeni tudi nov začetek zavoda, ki bo po novem deloval pod imenom Center Noordung.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 23. december 2017 ― Pri založbi Beletrina je izšla zbirka novel Sanatorij pri peščeni uri in drugi spisi Bruna Schulza, pri Slovenski matici je izšla druga knjiga Zgodovina starega Egipta Johna Romerja. Pri založbi Miš je izšlo delo K morju Sebastijana Preglja, v knjižnici Čebelica Mladinske knjiga pa ilustrirana ljudska pesem Moja koklja špiklja špoklja.
Katovice že dve leti Unescovo mesto glasbe

Katovice že dve leti Unescovo mesto glasbe

Misli, 23. december 2017 ― Mesto Katovice na jugu Poljske je že dve leti Unescovo mesto glasbe. Odtlej promovira mlade glasbene talente, finančno podpira glasbene projekte in organizira koncerte, da bi obogatila glasbeno življenje v mestu in pritegnila več ljubiteljev slušne umetnosti. Ob drugi obletnici naziva je pripravilo maratonski koncert.
še novic