Javno pismo glede obravnave dela Evangelij za pitbule

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 10. marec 2018 ― V Društvu slovenskih literarnih kritikov z zaskrbljenostjo opazujemo medijsko obravnavo romana Evangelij za pitbule. Obravnava je še toliko bolj zaskrbljujoča, ker sovpada z izrazitim krčenjem prostora literarne kritike in daje jasen signal o vrednostnem mestu kulture v slovenskem medijskem prostoru. Roman Evangelij za pitbule Jiřija Bezlaja je izšel v letu 2016 v zbirki Nova slovenska knjiga, ki jo ureja Nela Malečkar. Po izidu je knjiga vzbudila precej širok odziv slovenskih literarnih kritikov: Žige Rusa na portalu Bližji knjigi, ki ga upravlja Javna agencija za knjigo, dr. Gaje Kos v reviji Literatura, Lucije Stepančič v reviji Sodobnost, dr. Bernarda Nežmaha v Mladini, Tine Vrščaj v Delu, Alenke Zor Simoniti v televizijski oddaji Pisave. Gaja Kos in Žiga Rus v svojih kritikah natančneje razčlenjujeta možno uvrstitev romana med mladinska dela; medtem ko ga Gaja Kos bere kot »(tudi) mladinski roman«, ga Žiga Rus opiše kot razpetega med »književnostjo za mlade in književnostjo za odrasle«, Tina Vrščaj pa ga že izhodiščno označi kot mladinski roman. Vseh šest literarnih kritikov vrednoti Bezlajev prvenec kot kvalitetno literarno delo. »Odličen prvenec mladega romanopisca,« zaključi svojo kritiko Nežmah. Kolikor vemo, druge literarne kritike romana do danes niso bile objavljene. Evangelij za pitbule je na Slovenskem knjižnem sejmu prejel priznanje zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo. Nagrado podeljuje Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, o nagrajencih pa odloča strokovni odbor, sestavljen iz trinajstih uveljavljenih strokovnjakov s področja vrednotenja mladinske književnosti: dr. Tina Bilban, mag. Tilka Jamnik, Katja Kemperle, dr. Gaja Kos, mag. Darja Lavrenčič Vrabec, Ida Mlakar Črnič, Tone Obadič, Manca Perko, Kristina Picco, Petra Potočnik, Zarika Snoj Verbovšek, Katja Stergar in Vojko Zadravec.

Javno pismo časniku Delo

Društvo slovenskih literarnih kritikov , 10. marec 2018 ― Društvo slovenskih literarnih kritikovTomšičeva 121000 LjubljanaDelo d.o.o.Dunajska 51000 LjubljanaSpoštovani,v Društvu slovenskih literarnih kritikov z zaskrbljenostjo opazujemo nedavne dogodke, povezane s krčenjem, nemara celo ukinjanjem medijskega prostora za kritiko v časniku Delo. Zunanji sodelavci so nedavno prejeli obvestilo, da se sodelovanje z njimi prekinja vsaj do marca 2018, po tem datumu pa prav tako ni jasno, ali jih bo časnik za pisanje književnih kritik še angažiral. Zaskrbljujoče je dvoje, prvič, da se kritiko internalizira kot zgolj notranjo zadevo časnika, s čimer se zgubljajo strokovnost, heterogenost, pluralnost, posledično pa tudi objektivnost kritiških zapisov. Druga, hujša in upravičeno prisotna skrb pa je, da je trenutno negotovo stanje zgolj uvod v ukinitev priloge Književni listi, ki ima več desetletno tradicijo in predstavlja v našem medijskem prostoru enega bolj prepoznavnih prostorov za kritiško refleksijo.
The Princess Bride (1987)

The Princess Bride (1987)

Deseta umetnost, 10. marec 2018 ― Rob Reiner in scenarist William Goldman sta nam podarila ljubečo in romantično pravljico za odrasle. Ena najlepših filmskih pripovedk, ki vključuje navdušujoče mečevanje, nedotični besedni humor, ki še danes postavlja standarde za humoristične dialoge, pa tudi bistroumen okvir zgodbe, ki ga zamejuje pripoved za lahko noč. Pripovedovalec Peter Falk je nenehno deležen prekinitev s strani […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Jagten (The Hunt) (2012)  JUMANJI: DOBRODOŠLI V DŽUNGLI  L'odyssée (2016)  Nov film režiserja Birdmana je v težavah  [Pozor, hud prizor] – The Lion King (1994) Copyright © Deseta umetnost [The Princess Bride (1987)], All Right Reserved. 2018.
Vodnik po strani:

Vodnik po strani:

SKOZI OČI PREKARIATA, 10. marec 2018 ― Kako priti do konkretnega prispevka? Če vas zanima intervju s konkretnim človekom v iskalnik (desno) vnesite njegovo ime, Če vas zanima kronološko zaporedje, pritisnite na to povezavo, Če vas zanima razporeditev intervjujev po kategorijah, pritisnite na to povezavo. Kako priti…
Theoretikón ali Spis o motrenju

Theoretikón ali Spis o motrenju

KUD Logos, 10. marec 2018 ― Kako silno težak[1] je boj za pretrganje tiste močne vezi, da bi se osvobodili služenja snovnim stvarem[2] in si pridobili dobro življenjsko držo! Resnično plemenita in možata mora biti duša za beg od snovi. Prizadevati si moramo ne le za očiščenje od strasti – to namreč ni sámo po sebi res krepost, ampak je priprava […]
Sto poglavij, zelo koristnih duši

Sto poglavij, zelo koristnih duši

KUD Logos, 10. marec 2018 ― Našega blaženega in bogonosnega očeta Teodorja, velikega asketa in škofa Edese, sto poglavij, zelo koristnih duši   Ker smo se po milosti dobrega Boga odpovedali satanu in njegovim delom ter izkazali svojo privrženost Kristusu s kopeljo ponovnega rojstva in zdaj še po obljubi meništva, ohranjajmo Njegove zapovedi. To od nas zahteva ne le ta dvojna […]
Kip Chucka Norrisa v Zagrebu

Kip Chucka Norrisa v Zagrebu

RTS 24 – Kultura, 10. marec 2018 ― »Ljudje molijo k bogu, bog moli k Chucku Norrisu«, je samo eden izmed mnogih vicev, ki so si jih zadnja leta izmislili na račun filmskega igralca Chucka Norrisa, ki je predvsem v osemdesetih blestel v akcijskih filmih. V hrvaški prestolnici so njegov 78. rojstni dan obeležili z novim kipom igralca, ki so ga ob ognjemetu v soseski Sloboština odkrili v petek ponoči.
Marca l. 79

Marca l. 79

Airbeletrina, 10. marec 2018 ― Naveličan vseh, ki so polni besed, besed, a brez jezika, se odpravim na zasneženi otok. Divjina nima besed. nenapisane strani se širijo na vse strani! V snegu naletim na sledi srnjadi. Jezik, a brez besed.
Bitka na Neretvi

Bitka na Neretvi

Zgodovina na dlani, 10. marec 2018 ― V letu 2018 bomo obeležili 75 let od prelomnih dogodkov v Jugoslaviji tekom II. svetovne vojne. Slednjim se bomo posvetili tudi na našem portalu, začenjamo pa z »bitko na Neretvi«, ki je potekala od 20. januarja do sredine marca leta 1943. Po spremembi vojaškega položaja v severni Afriki in porazu … Preberi The post Bitka na Neretvi appeared first on Zgodovina na dlani.
Jože Munda se je poslovil

Jože Munda se je poslovil

Biblio terminologija, 10. marec 2018 ―                      Jože Munda      10. februar 1930, Novo mesto       6. marec 2018, Gornja Radgona   Jože Munda je bil zame, takrat mladega bibliotekarja začetnika, pojem skrivnostnega, nekoliko zadržanega bibliotekarja, tistega resnega, skorajda hudega in strašno učenega, skritega nekje globoko v temačnih sobanah Narodne in univerzitetne knjižnice. Tisti Munda, ki je poosebljal mojo predstavo bibliografa, leksikografa, urednika, predavatelja in pisca. Priznan slavist in literarni zgodovinar, sodelavec Jugoslovanskega leksikografskega zavoda in glavni urednik Slovenskega biografskega leksikona, predavatelj bibliografije na Pedagoški fakulteti, urednik tekoče bibliografije, urednik zbranih del slovenskih klasikov, pisec prispevkov za enciklopedične izdaje, sestavljalec osebnih, strokovnih in tematskih bibliografij, v letih 1969 do 1979 vodja bibliografskega oddelka v Narodni in univerzitetni knjižnici, med leti 1965 in 1969 urednik stanovske strokovne revije Knjižnica. Tisti Munda, ki je napisal sicer drobno, a zelo pomembno knjigo z naslovom Knjiga, ki je še danes dobrodošel in koristen priročnik, čeprav je izšla leta 1983. Takim se človek raje spoštljivo umakne, kot da bi jih srečal na hodniku! Bolje sem ga spoznal pred kakimi tridesetimi leti, ko sem ga malce v zadregi in skoraj s strahom povabil k sodelovanju v Bibliotekarski terminološki komisiji. Za trenutek je pomolčal, namršil goste obrvi in z gromkim glasom zelo resno vprašal: "Mladenič, pa vi mislite, da jaz to znam?". Potem sva se desetletje in več srečevala na terminoloških debatah, kjer je vedno znova presenečal in razveseljeval z neizmernim poglobljenim pa vendar širokim znanjem z različnih področij, ki jih je obvladal in v njih tudi deloval. Neprecenljivo je bilo tudi njegovo temeljito poznavanje preteklosti teh strok in natančne terminologije. Bibliografija, leksikografija, urednikovanje, tiskarstvo, založništvo, bibliotekarstvo, znane osebnosti… o vsem tem je stresal znanje in

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 10. marec 2018 ― Pri Založbi Pivec je izšla pesniška zbirka Petre Kolmančič z naslovom Tretja oseba dvojine, pri Slovenski matici pa knjiga Damirja Globočnika Likovno in simbolno. Pri založbi Miš je izšla knjiga 8 tednov za urejen krvni sladkor avtorja Michaela Mosleyja, pri KUD Sodobnost international pa slikanica Pajkodlak in kresnica.

Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 10. marec 2018 ― Mateja Perpar je profesorica angleščine, prevajalka, pisateljica in glasbenica. Dela kot napovedovalka na Radiu Slovenija. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Polone Juh. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Brivec iz nekdanje Kranjske hranilnice Iva Svetine.
V SMG predstava Metamorfoz o črnih luknjah, ki imajo tudi svetle plati

V SMG predstava Metamorfoz o črnih luknjah, ki imajo tudi svetle plati

Misli, 10. marec 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo drevi ob 19. uri premiera četrte predstave večletnega projekta Metamorfoze 1°-5° Bare Kolenc, ki pri uprizarjanju aktualnih političnih in etičnih tem gradi na Ovidijevih Metamorfozah. Izhodišče četrtega dela so črne luknje, ki pa imajo, kot je za STA dejala režiserka, tudi svoje svetle plati.
1932 Lož – Udovičevi

1932 Lož – Udovičevi

Stare slike (Cerknica), 10. marec 2018 ― Fotografija je nastala leta 1932, najverjetneje v Ložu, preden je Jože Udovič mlajši začel študirati teologijo in kasneje slavistiko. Do vpisa na slavistiko je kot obliko svojega priimka navajal Udovč, od tu naprej pa Udovič [1]. Na sliki je njegov oče Josip ali Jože z ženo Avrelijo, rojeno Prezelj, krušno materjo Jožeta mlajšega, in njunimi […]

Kulturni dogodek na predvečer mednarodnega dneva žensk

Kamnik.info, 10. marec 2018 ― V počastitev mednarodnega dneva žensk je v Kavarni Veronika v Kamniku potekal glasbeno-pesniški večer, v katerem so nastopili Zlatan Čordić – Zlatko, Miša Černak, Nina Osredkar in Simon Skalar, dogodek pa je povezovala mag. Julijana Bizjak Mlakar. Uvodne besede nekdanje ministrice za kulturo in poslanke državnega zbora mag. Julijane Bizjak Mlakar so bile namenjene več ... The post Kulturni dogodek na predvečer mednarodnega dneva žensk appeared first on Kamnik Info.
Dunajski koncert Slovenskih filharmonikov s spominom na Bernsteina

Dunajski koncert Slovenskih filharmonikov s spominom na Bernsteina

Misli, 10. marec 2018 ― V Koncertni hiši na Dunaju bo nocoj pod taktirko Marcela Lehningerja gostoval Orkester Slovenske filharmonije. Skupaj z ameriškim pianistom Andrewom von Oeyenem in mladim avstrijskim kontrabasistom Dominikom Wagnerjem bodo počastili stoletnico rojstva Leonarda Bernsteina, kar so v nekoliko drugačni izvedbi že storili v Ljubljani v začetku marca.

Ugotovitev, da živimo v mračnih časih, se zdi skoraj banalna

SiGledal Novice, 10. marec 2018 ― Koprodukcija Slovensko stalno gledališče Trst, Italijanski ansambel hrvaškega narodnega gledališča HNK Ivana pl. Zajca, Reka (HRV), Nemško mestno gledališče v Temišvaru (ROM), Državni zavod albanskega narodnega gledališča, Skopje (MKD), Madžarsko gledališče Kosztolányi Dezső, Subotica (SRB), Luigi Pirandello VELIKANI Z GORE, režija Paolo Magelli, premiera 10. marec 2018.
še novic