Straniščne spletke 2: končno poročilo

OUTSIDER, 2. december 2018 ― Natečaj za kratko zgodbo Straniščne spletke 2 Žirija:  Agata Tomažič, Tina Košir, Andrej Hočevar Koncept in izvedba: Nina Granda, Matevž Granda Ilustracija: Eva Mlinar Partner natečaja: Geberit Razpis za kratko zgodbo Straniščne spletke 2 je bil objavljen v 14. številki revije Outsider in na spletni strani outsider.si. Na natečaj je prispelo 88 zgodb, ki so vse izpolnjevale natečajne pogoje. Komisija…
Cold War (2018)

Cold War (2018)

Deseta umetnost, 2. december 2018 ― Leto 1949. Poljska si še vedno celi rane 2. svetovne vojne, hkrati pa se nad njo zgrinja senca komunizma, zaradi katerega narod živi v večnem strahu pred oblastjo, ki s svojimi lovkami prodre tudi na področje umetnosti. Med ruševinami “novega” sveta se rodi močna ljubezen med glasbenikom in dirigentom Wiktorjem in mlado pevko Zulo. On […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Widows (2018)  Beautiful Creatures (2013)  Get Out (2017)  Posledice  Deset let Viteza teme Copyright © Deseta umetnost [Cold War (2018)], All Right Reserved. 2018.

Vtisi s 34. Slovenskega knjižnega sejma: Hegel in Jezus govorita literaturo

Koridor, 2. december 2018 ― Dan 1   Zamujal sem na otvoritev, pa saj kdo je še točen za te stvari? Pivo se je zavleklo.   Vstopim v podhod, tam kraljuje Kralj ulice. »Gospod, a bi bil kakšen kovanček, čist nekej malga, ja prooosim no?« Grem mimo, smuknem notri, nimam drobiža.   Naravnost po hodniku, mimo plakatov za vse mogoče […] The post Vtisi s 34. Slovenskega knjižnega sejma: Hegel in Jezus govorita literaturo appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V spomin pesniku Milanu Vincetiču

Kamra.si, 2. december 2018 ― V ponedeljek, 3. decembra 2018, ob 18. uri na Ta veseli dan kulture vabljeni v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota na literarno-likovni večer V spomin pesniku Milanu Vincetiču, ki ga skupaj s knjižnico pripravlja Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota.

1823 – Objava Monrojeve doktrine

Zgodovina na dlani, 2. december 2018 2. decembra leta 1823 je ameriški predsednik James Monroe med tradicionalnim letnim nagovorom kongresa objavil poslanico, bolj znano kot Monroejeva doktrina. Bila je uradna politika ZDA v boju proti evropskemu kolonializmu v Severni in Latinski Ameriki. V njej je zapisano, da bo vsak poskus evropskih sil, da vzpostavi nove kolonije… Preberi The post 1823 – Objava Monrojeve doktrine appeared first on Zgodovina na dlani.

Tin Grabnar in Hana Vodeb: Starci so poetična odrska interpretacija o profesionalcih življenja (intervju)

SiGledal Novice, 2. december 2018 ― Aktualna rezidenta Gledališča Glej, režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb, sta v daljšem ustvarjalnem procesu, ki jima je bil omogočen, ustvarila predstavo Starci 1.2. V pogovoru sta ob sobotni premieri dejala, da sta pravzaprav delala s "profesionalci življenja", ki so na oder prelili svoje življenjske zgodbe, ob tem pa tudi čarajo.

Slavnostni koncert Mestne godbe Kamnik

Kamnik.info, 2. december 2018 ― Včeraj zvečer se je Domu kulture Kamnik odvil slavnostni koncert s svečano akademijo, s katerima so kamniški godbeniki in godbenice proslavili 170-letnico godbeništva na Kamniškem in 120. obletnico Mestne godbe Kamnik. Slavnostni govornik prireditve, predsednik Mestne godbe Kamnik, obenem pa tudi predsednik Zveze slovenskih godb Boris Selko, se je v svojem nagovoru ozrl tako v ... The post Slavnostni koncert Mestne godbe Kamnik appeared first on Kamnik Info.
Prešvicani rock

Prešvicani rock

Odzven, 2. december 2018 ― Hitro se ugotovi, da je esenca oziroma presežek Brez nadzora, brez morale v celovitem rockovskem zvoku skladb, ki jih nastavi kitarski rif, ponese pa podaljšan, velik, mogočen in dobro posnet refren.

Mineva 95 let od rojstva operne dive Marie Callas

SiGledal Novice, 2. december 2018 ― Pred 95 leti se je v New Yorku rodila Maria Callas, za mnoge največja operna pevka 20. stoletja. Slovela je po izjemni izrazni moči, pevski tehniki ter interpretativni raznovrstnosti. Njen repertoar je obsegal več kot 40 sopranskih vlog, bila je cenjena interpretka Norme, Tosce in Medeje. Leonard Bernstein jo je imenoval kar operna biblija.
1968 Stari Kot – Jerčinova kapelica

1968 Stari Kot – Jerčinova kapelica

Stare slike (Cerknica), 2. december 2018 ―  Jerčinova Anton in Francka Janež se zadovoljna vračata domov. Naredila sta dobro delo. Morda sta očistila cerkev, ali pa uredila njihov družinski grob? Kdo ve? Fotograf ju je ujel v objektiv pred cerkvijo sv. Frančiška Ksaverja. Takrat še ni bilo vrat na ograji in asfalta tudi ne. Ne vem, ali je deževalo, ali se pripravlja k dežju, ker […]

2. decembra 1997 je v Celju umrl Friderik Kolšek, duhovnik, prelat in celjski opat

Kamra.si, 2. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. decembra 1997 je v Celju umrl Friderik Kolšek, duhovnik, prelat in celjski opat Dolgoletni celjski mestni župnik, opat in prelat Friderik Kolšek je bil rojen v Vojniku v obrtniški družini. Staršema Emilu in Mariji (rojeni Felicijan), ki se je v vojniški trg primožila iz Dobrne, so se rodili štirje otroci. Sin Friderik je v rojstnem kraju obiskoval ljudsko šolo, v bližnjem Celju pa gimnazijo. V dijaških letih je skrbel za domačo župnijsko cerkev, kjer sta se mu priljubila zlasti kontemplativno življenje in bogoslužje, zato se je tedaj odločil svoje življenje posvetiti duhovniškemu poklicu, kar mu je v povojni Jugoslaviji v času, ki izkazovanju vere ni bil naklonjen, povzročilo nemalo sitnosti. Teologijo je študiral v Ljubljani in bil 29. junija 1957 v mariborski stolnici posvečen v duhovnika. 

2. december 1888 - odprli so Rudolfinum, prvo muzejsko stavbo v Ljubljani

Kamra.si, 2. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. december 1888 - odprli so Rudolfinum, prvo muzejsko stavbo v Ljubljani.  Rudolfinum je neorenesančna palača v Ljubljani, v kateri imata svoje prostore Narodni muzej Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije. Nahaja se na območju med Prešernovo cesto (uradni naslov je Prešernova cesta 20), Muzejsko ulico, Tomšičevo ulico in Šubičevo ulico.

2. december 1848 - Franc Jožef I. je postal avstrijski cesar

Kamra.si, 2. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. december 1848 - Franc Jožef I. je postal avstrijski cesar Franc Jožef I. je prestol prevzel po revoluciji leta 1848, ko je nasledil strica Ferdinanda I.. Po zadušitvi revolucije in zmagi nad Madžari v vojni za neodvisnost, je ukinil ustavni režim. Obdobje neoabsolutizma se je končalo po porazu v vojni s Piemontom in Francijo leta 1859. Cesar je bil prisiljen obnoviti ustavno vlado in država se je pričela razvijati v sodobno parlamentarno monarhijo. Vir: http://zgodovina.si/franc-jozef-i-habsbursko-lotarinski/ Franc Jožef (nemško Franz Josef Karl) se je rodil kot najstarejši sin nadvojvodu Francu Karlu, mlajšemu sinu avstrijskega cesarja Franca I. in Zofiji Bavarski v palači Schönbrunn na Dunaju. Ker je bil njegov stric, cesar Ferdinand od 1835 nesposoben, njegov oče pa skromen in upokojen, je mladega nadvojvoda Franca vzgojila mati kot bodočega cesarja, s poudarkom na predanosti, marljivosti in odgovornosti. "Francek" je oboževal in občudoval svojega dedka, dobrega cesarja Franca, ki je umrl tik pred njegovim petim letom, kot idealnega vladarja.

Mineva 95 let od rojstva operne dive Marie Callas

Misli, 2. december 2018 ― Pred 95 leti se je v New Yorku rodila Maria Callas, za mnoge največja operna pevka 20. stoletja. Slovela je po izjemni izrazni moči, pevski tehniki ter interpretativni raznovrstnosti. Njen repertoar je obsegal več kot 40 sopranskih vlog, bila je cenjena interpretka Norme, Tosce in Medeje. Leonard Bernstein jo je imenoval kar operna biblija.
KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič) - Special place in the city – Nottingham (2004) Avtorski video

KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič) - Special place in the city – Nottingham (2004) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 2. december 2018 ― Video je prvi v nizu projektov, ki od leta 2004 nastajajo v okviru KOLEKTIVINE psihogeografske platforme 'Special Place in the City'. Avtorice so video posnele na umetniški rezidenci v Nottinghamu. Lokalne umetnice, umetnike in mimoidoče so spraševale o njihovih posebnih prostorih in občutjih, ki jih v njih sprožajo. S kamero na ulici sledijo posameznicam in posameznikom do izbranih lokacij in dokumentirajo njihovo pripoved. Video vsebuje osem različnih pripovedi.
KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič) - Special place in the city – Graz (2006) Avtorski video

KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar, Metka Zupanič) - Special place in the city – Graz (2006) Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 2. december 2018 ― Video spada v niz projektov, ki od leta 2004 nastajajo v okviru KOLEKTIVINE psihogeografske platforme 'Special Place in the City'. Avtorice so video posnele na umetniški rezidenci v Gradcu. Lokalne umetnike in umetnice ter njihove prijatelje in prijateljice so spraševale o njihovih posebnih prostorih in občutjih, ki jih v njih sprožajo. Video vsebuje devet različnih zgodb. Vsako zgodbo sestavljata dva vzporedna kadra, eden prikazuje osebo na njenem posebnem mestu, drugi pa v prostoru...
Fotograf Stojan Kerbler

Fotograf Stojan Kerbler

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 2. december 2018 ― V Moderni galeriji v Ljubljani je na ogled retrospektivna razstava del fotografa Stojana Kerblerja – ene osrednjih osebnosti na področju fotografije na Slovenskem v zadnjih petdesetih letih V Moderni galeriji v Ljubljani je na ogled retrospektivna razstava del fotografa Stojana Kerblerja – ene osrednjih osebnosti na področju fotografije na Slovenskem v zadnjih petdesetih letih. Retrospektiva je prvi tako obsežen pregled v nizu njegovih razstav. Zajema širok časovni razpon Kerblerjevega ustvarjanja, od poznih petdesetih let minulega stoletja do leta 2014. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom boste slišali razmišljanje Stojana Kerblerja, ki ga je leta 1999 posnela Aleksandra Saška Gruden.
še novic