1. januarja 1913 se je v Štukih pri Ptuju rodil Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik

Kamra.si, 1. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...1. januarja 1913 se je v Štukih pri Ptuju rodil Ivan Potrč, slovenski pisatelj, dramatik in urednik. Umrl je 12. junija 1993 v Ljubljani.  Ivan Potrč velja za enega izmed vodilnih pisateljev socialnega realizma pri nas. Ob pisateljevanju je deloval kot novinar in urednik, aktivno pa je bil vključen tudi v takratno družbeno in politično dogajanje. Rodil se je kot drugi izmed desetih otrok v kmečki in mlinarski družini. Po osnovni šoli je obiskoval gimnazijo na Ptuju (1926–1934), kjer se je vključil v komunistično gibanje. Zaradi komunističnega delovanja je bil malo pred maturo iz gimnazije izključen in bil slabo leto zaprt v ljubljanskih zaporih (1934). Gimnazijo je kasneje končal z opravljanjem izpitov.
Poslovil se je Dušan Jovanović

Poslovil se je Dušan Jovanović

SLOGI, 1. januar 2021 ― V 82. letu starosti se je poslovil Dušan Jovanović, eden največjih slovenskih dramatikov in režiserjev, čigar dramski opus je izjemno bogat. Dušanu Jovanoviću smo se v Slovenskem gledališkem inštitutu oktobra 2019, ob njegovi 80-letnici, poklonili z e-razstavo Dušan Jovanović, maestro sodobnega gledališkega jezika, s 3. programom Radia Slovenija – programom Ars pa smo sodelovali tudi […] The post Poslovil se je Dušan Jovanović appeared first on SLOGI.

Jovanović bo v gledališkem prostoru ostal kot eden njegovih najvidnejših predstavnikov

SiGledal Novice, 1. januar 2021 ― Režiser Dušan Jovanović, ki je umrl v četrtek, je bil eden najvidnejših v zgodovini slovenskega gledališča, meni nekdanji ravnatelj ljubljanske Drame Janez Pipan. Po oceni dramaturga Blaža Lukana je bil med najpomembnejšimi slovenskimi dramatiki druge polovice 20. stoletja. Igralka Nina Valič pa se ga bo spominjala kot nesmrtnega mojstra jezika.

Arhiv arhivalije meseca leta 2021

Arhiv RS, 1. januar 2021 ― Spletno rubriko Arhivalija meseca v Arhivu Republike Slovenije pripravljamo od januarja 2011. Namenjena je popularizaciji arhiva in arhivskega gradiva. Predstavljamo tisto arhivsko gradivo oziroma dokumente, ki so vizualno ali vsebinsko posebej zanimivi, na novo prevzeti v arhiv ali doslej spregledani, povezani z raznimi obletnicami, aktualnim dogajanjem v družbi in še mnogo več. V nadaljevanju najdete arhivalije meseca leta 2021.
Srečno 2021

Srečno 2021

Stare slike (Cerknica), 1. januar 2021 ― Za tiste, ki pogrešate sneg (jaz ga ne), naj ga bo vsaj nekaj na razglednici. V desnem kotu so vejice božjega drevca tudi bodika ali ileks imenovanega. Poleg teh treh imen ima še mnoga druga: božji les, bodičje, bodič, črnec, črnika, lesec, ostrolistnica, rosi konj, rusikonjevina, zimzelen. V krščanski simboliki s svojimi trni predstavlja Kristusov […]

Družabne prireditve v času Ljubljanskega kongresa

Arhiv RS, 1. januar 2021 ― V letošnjem letu obeležujemo 200. obletnico kongresa Svete alianse, verjetno najpomembnejšega diplomatskega dogodka, kar jih je kdaj gostila Ljubljana. Kranjske deželne oblasti in ljubljanski meščani niso bili del visoke politike, vključeni pa so bili v organizacijo kongresa, poskrbeli so za nastanitev visokih gostov in njihovo družabno življenje. V Arhivu Republike Slovenije hranimo glede na pomembnost kongresa relativno malo arhivskega gradiva. To se nanaša na prihod in nastanitev članov kongresa in njihovega spremstva ter organizacijo plesnih večerov. Izbrali smo povabilo na štiri predpustne plese v ljubljanski redutni dvorani.
še novic