Urška Aplinc - sara-grieg-čokolada (2015) Eksperimentalni video/ Avtorski video

Urška Aplinc - sara-grieg-čokolada (2015) Eksperimentalni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 30. januar 2021 ― Avtorica uporabi domači videoposnetek, ki ga je posnela njena mlajša sestra v avtu. Surov material iz kamere, ki je nastal kot otroška igra s kamero, je hkrati spontana zabeležka nekega trenutka v času in prostoru. Umetnica s podrobno analizo posnetka (glej dodatno besedilo) raziskuje dva aspekta, prvi je vezan na telo in njegovo manifestacijo skozi glas in snemanje, drugi pa na vmesnost videa, ki beleži preplet otroške igre, momentov nadzora in usmerjanja. Video je bil...
Urška Aplinc - Čarovniški risi, gobe (2014) Avtorski video/ Video performans

Urška Aplinc - Čarovniški risi, gobe (2014) Avtorski video/ Video performans

DIVA nove pridobitve, 30. januar 2021 ― Video je del projekta Čarovniški risi, gobe, ki je nastal v času študija na ALUO. Konceptualno delo z uporabo stare nemške knjige o gobah (1933) premišlja zgodovinsko konstrukcijo in vzpostavljanje vednosti, ki se kaže s prepletanjem jezika, znanosti in umetnosti, pa tudi interpretacije. Avtorica na dveh različnih lokacijah (ateljeji na ALUO) v kamero bere vsebino knjige, ki jo kot nepopolni prevod spremljamo v podnapisih. Način branja spominja na pripovedova...
Klinarjeva hiša razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena

Klinarjeva hiša razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena

Muzeji radovljiške občine, 30. januar 2021 ― Kropa s svojo več kot 700-letno tradicijo fužinarstva spada med najstarejše železarske kraje na Slovenskem. Kot prvi kraj v Sloveniji je bila leta 1953 razglašena za kulturni spomenik, kar je otežkočalo kakršnokoli večjo sanacijo stavbe Klinarjeve hiše. Z Odlokom Občine Radovljica, dne 27. januarja 2021 pa je Klinarjeva hiša, kjer domuje Kovaški muzej, razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, saj ima zaradi zgodovinskih, etnoloških, arhitekturnih ter drugih izjemnih lastnosti poseben pomen za območje občine Radovljica. Klinarjeva hiša slikovito predstavlja našo dediščino železarstva, razvoj obdelave železa od rude do žeblja, ročno kovane žeblje, gospodarske, socialne in kulturne razmere od 15. stoletja vse do propada fužin v 19. stoletju. Prav posebna muzejska zbirka so umetniška dela enega izmed najpomembnejših slovenskih mojstrov umetniškega kovaštva Joža Bertonclja (1901–1976) iz Krope, ki jo je mojster podaril muzeju in katero smo v lanskem letu s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj postavili v novo sodobnejšo obliko. Razglasitev Klinarjeve hiše za kulturni spomenik lokalnega pomena je pomembna predvsem zaradi možnosti prijave na javni razpis Ministrstva za kulturo za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine. Radov­ljiška občina je za prvo fazo prenove že izdelala projektno dokumentacijo, v pripravi je tudi dokumentacija za drugi del.
Tomi Janežič za STA: Fascinira me celovitost gledališke izkušnje

Tomi Janežič za STA: Fascinira me celovitost gledališke izkušnje

Misli, 30. januar 2021 ― Tomi Janežič je svojo kariero gradil večinoma v tujini, ker ga je tako nesla ustvarjalna pot, z nagrado Prešernovega sklada ovenčanima predstavama še ni naslova (2018) in Sedem vprašanj o sreči (2020) pa se je vrnil na slovenske odre. Pri ustvarjanju ga fascinirata celovitost gledališke izkušnje in prevpraševanje ustaljenih konvencij.

Pričenja se evropski projekt Sodobna lutkovna kritiška platforma

SiGledal Novice, 30. januar 2021 ― Kritiška platforma sodobnega lutkarstva (EU Contemporary Puppetry Critical Platform), dvoletni evropski projekt, ki ga vodi Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju s tremi partnerji Puppet Animation Scotland (Velika Britanija), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Akademija za umjetnost i kulturu Osijeku (Hrvaška) in Vilniaus Teatras Lele (Litva), se te dni uradno začenja na festivalu Manipulate v škotskem Edinburgu.

Pismo moji igralki Vesni Jevnikar

SiGledal Novice, 30. januar 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Božidar Flajšman: "V teh koronačasih, ko aktualna vlada še posebej prezira kulturo in umetnost, želim sporočiti igralki Vesni Jevnikar pa tudi vsem drugim igralkam in igralcem, da so me velikokrat očarali s svojimi igralskimi dosežki, s katerimi so dostojno ohranjali dostojanstvo posameznika in tudi celotne skupnosti." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Zapisi iz brloga: Žiga Udir

SiGledal Novice, 30. januar 2021 ― Med zaprtjem gledališč zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa je gledališkim ustvarjalcem odvzet stik z gledalci. Odgovor na vprašanje, kdaj bodo igralci lahko spet stopili pred publiko, ostaja neznanka. Kakšen je ta čas za gledališke ustvarjalce? – Žiga Udir: "Ne skrbi me za gledališče, saj sem prepričan, da so gledalci lačni našega druženja v času zdajšnje policijske ure, ravno tako kot mi."
Arhitekt Marko Mušič praznuje 80 let

Arhitekt Marko Mušič praznuje 80 let

Misli, 30. januar 2021 ― Arhitekt in aktualni dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo za leto 2021 Marko Mušič danes praznuje 80 let. Na področju arhitekture deluje že skoraj 60 let in v tem času je ustvaril izjemno obsežen in vsestransko bogat arhitekturni opus.
1980 Nova vas – Polde na kmečkih igrah

1980 Nova vas – Polde na kmečkih igrah

Stare slike (Cerknica), 30. januar 2021 ― Kmetijska zadruga Cerknica je pod vodstvom dir. Torniča že pred letom 1980 na Blokah organizirala poletno srečanje delavcev zadruge, kmetov, kooperantov in velikega števila obiskovalcev. Prireditve se je prijelo ime Kmečke igre, saj so bile pred obvezno veselico v resnici organizirana številna zabavna pa tudi resna tekmovanja, ki so potekala v naravnem amfiteatru med Volčjanskim […]

30. januarja 2006 je v Ljubljani umrl Emilijan Cevc, slovenski umetnostni zgodovinar in akademik

Kamra.si, 30. januar 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. januarja 2006 je v Ljubljani umrl Emilijan Cevc, slovenski umetnostni zgodovinar in akademik. Rodil se je 5. septembra 1920.  Leta 1982 je prejel Nagrado Sklada Borisa Kidriča za delo Kiparstvo na Slovenskem med gotiko in barokom. Leta 1984 je na Dunaju prejel mednarodno Herderjevo nagrado, leta 1990 je postal častni občan Kamnika, leta 1997 je prejel Steletovo nagrado Slovenskega konservatorskega društva in leta 2001 nagrado Izidorja Cankarja, ki jo podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo.
še novic