Emil Memon – GRAFFITI

Emil Memon – GRAFFITI

Cirkulacija 2, 4. december 2021 ― V torek, 14. decembra 2021 ob 20.00 ponovno vabimo v Cirkulacijo 2 | podhod Ajdovščina Ljubljana na NYC (->New York City) “post velvetovski underground” kantavtorsko glasbeno-zvočno posvetitev razstave: Emil Memon – GRAFFITI razstava...

Slovenski knjižni sejem se poslavlja s povabilom na prihodnjega

Misli, 4. december 2021 ― Z nocojšnjo zaključno prireditvijo na sejemski spletni strani se počasi poslavlja 37. slovenski knjižni sejem, ki letos že drugo leto poteka na spletu. Na njej so razglasili dobitnika Schwentnerjeve nagrade, ki je letos Pavle Učakar, dolgoletni likovni urednik pri Mladinski knjigi. Sejem sicer poteka še v nedeljo.
Benedetta (2021)

Benedetta (2021)

Deseta umetnost, 4. december 2021 ― Nizozemski režiser Paul Verhoeven tudi pri svojih 83 letih še vedno ni imun na razdeljena mnenja javnosti o njegovih filmih; nekateri v njegovih delih prepoznajo žgečljivo hudobnega in elegantnega provokatorja, spet drugi pa ga bremenijo z očitki, da se prepogosto zanaša na praznoglavo eksplotacijo. Njegov najnovejši celovečerec, zgodovinska drama Benedetta, je doletela podobna usoda. Film se odvija v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Drobižki 2  The Avengers (2012)  Pr' Hostar (2016)  Filmske cvetlice in pleveli 2019  The Hunt (2012) Copyright © Deseta umetnost [Benedetta (2021)], All Right Reserved. 2022.
Avtoporteti v namišljenih prostorih

Avtoporteti v namišljenih prostorih

Koridor, 4. december 2021 ― V splošnem uprizoritev očara do te mere, da publiko pusti brez besed, saj se slednja prepušča markatnemu in skoraj srečnemu vzdušju, ki ga izvajalci ustvarijo. The post Avtoporteti v namišljenih prostorih appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 4. december 2021 ― Pri založbi Goga je izšel roman Borisa Kolarja Potopimo Islandijo!, pri založbi Didakta pa knjiga Kristine Palten, svetovne rekorderka v teku na tekalni stezi, z naslovom Brez strahu: 1840 kilometrov teka čez Iran. Založba Učila je izdala knjigo francoske psihoterapevtke Christel Petiticollin Kako razmišljati manj.

4. decembra 1907 se je v Novem mestu rodil Edvard Ravnikar, slovenski arhitekt

Kamra.si, 4. december 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...4. decembra 1907 se je v Novem mestu rodil Edvard Ravnikar, slovenski arhitekt. Umrl je 23. avgusta 1993 v Ljubljani. Ravnikar je bil po krajšem študiju na Dunaju učenec Jožeta Plečnika. Pri njem je tudi diplomiral. V letih 1938-1939 se je krajši čas izpopolnjeval pri Le Corbusierju. Med leti 1946–1980 je bil profesor na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani (1946-50 je predaval tudi o kulturni oz. umetnostni zgodovini na novoustanovljeni Akademiji za upodabljaločo umetnost, kasnejši ALU). Od leta 1969 je bil izredni, od leta 1979 pa redni član SAZU. Ravnikarjeva arhitektura postopoma dobiva objektivno kritično vrednotenje. Cenjen je med svojimi učenci, ki so o njem priredili nekaj razstav in izdali več knjig. Umetnostni zgodovinarji od F. Šijanca, N. Šumija in S. Bernika so ga ocenili kot osrednjega slovenskega arhitekta 20. stoletja po J. Plečniku. Zgodaj je o njem pisala J. Pirkovičeva, za njo P. Krečič in G. Zupan. Najbolj tehtne analize so dodali F. in M. Ivanšek, A. Vodopivec in N. Koseljeva. Velja za najpomembnejšega slovenskega in enega najpomembnejših jugoslovanskih arhitektov druge polovice 20. stoletja. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Edvard_Ravnikar Priporočamo: Edvard Ravnikar: 1907-1983
Znani so zmagovalci Animateke 2021

Znani so zmagovalci Animateke 2021

BSF, 4. december 2021 ― Na zaključni slovesnosti v dvorani Kinodvora, so nocoj podelili nagrade najboljšim animiranim filmom letošnje, polnoletne, edicije Animateke. Med 344 kratkimi in sedmimi celovečernimi filmi, so v različnih kategorijah bili prepoznani kot najboljši štirje filmi. Nagrado občinstva je prejel slovenski film Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Émilie Pigeard. Nagrado podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.
še novic