Wittgensteinova lestev in izročilo modernizma

Wittgensteinova lestev in izročilo modernizma

Literatura v živo, 31. december 2021 ― Letošnji letnik smo v reviji Literatura začeli z Dostojevskim, ki bi sicer šele proti koncu leta »praznoval« dvestoletnico rojstva, zato se njegovo leto nadaljuje in seveda s tem letom ne končuje. Dostojevski je »večni« mojster psihološkega realizma. Ponovno ga beremo in o njem vnovič premišljujemo, ker ga ne moremo izčrpati, tako globok vodnjak likov, filozofskih in religioznih tem je ustvaril.

Gledališče brez imena

Vrabec Anarhist, 31. december 2021 ― Avtorica znova problematizira stereotipne vloge ženske in moškega, žensko seksualnost, nasilje nad telesom, manipulacije s čustvi in kar je še odkritega in prikritega nasilja v patriarhatu. The post Gledališče brez imena first appeared on Vrabec Anarhist.

Nagrada desetnica 2021*

Vrabec Anarhist, 31. december 2021 ― Ne gre za problematična najstnika, ne gre za problematične odnose. In prav zato, ker so tudi takšni mladostniki med nami, se mi zd roman priporočljiv, saj mladim bralcem razprostre priložnosti in pustolovščine za aktivno in polnovredno/bogato življenje, vseskozi opozarjajoč na previdnost in predvsem odgovornost. The post Nagrada desetnica 2021* first appeared on Vrabec Anarhist.

Brkati telovadec na lovu za tatinskimi prsti

Vrabec Anarhist, 31. december 2021 ― Telovadec Nikolaj prežene tolovaja sicer postreže z nekaterimi simpatičnimi trenutki, junaki so izvirni in neobičajni, nedvomno uspe vzpostaviti tudi določeno mero napetosti in pričakovanja, pri tem pa uporablja zanimiv jezik ter nekoliko temačen humor. The post Brkati telovadec na lovu za tatinskimi prsti first appeared on Vrabec Anarhist.

Nesamoumevni romani

Vrabec Anarhist, 31. december 2021 ― Prav vsi omenjeni romani posežejo v pisavo, preusmerjajo pozornost tudi na njo, opozarjajo, da je tudi pisava tehnologija s svojimi predpostavkami (recimo s svojo linearnostjo programira način mišljenja). Pozornost na zmožnost pisave je podobna igranju z zmožnostmi tehnologije: to pa odpira perspektive, ki niso samo antropocentrične. The post Nesamoumevni romani first appeared on Vrabec Anarhist.

Za vse boš … plačal

Vrabec Anarhist, 31. december 2021 ― To je tudi narava in ves kozmos. To so kače, biki, ptice, zajci, to je eden prvih kritičnih vpogledov v svet izkoriščanja in ubijanja, pobijanja živali. Mislim, da je Zajc predhodno to pretresanje opravil pred Juretom Detelo. The post Za vse boš … plačal first appeared on Vrabec Anarhist.

Deseta dežela, mladinski biografski roman o Jurčiču avtorice Sabine Koželj Horvat

Kamra.si, 31. december 2021 ― Roman je prvo romaneskno delo (izšlo je leta 2021 pri Celjski Mohorjevi družbi), ki se kot mladinski biografski roman loteva predstavitve življenja in dela Josipa Jurčiča. V ospredju zgodbe sta najstnika Ema in Jakob, ki začneta raziskovati gradivo za seminar o Jurčiču, vendar še slutita ne, da se jima bo zgodil Josip sam, in sicer v živo. Na poti skozi čas se srečujeta z velikim Muljavcem, ki jima za vedno spremeni pogled na njegovo življenjsko in literarno pot. Izkaže se namreč, da je Jurčič še kako živ in da njegova pronicljiva misel zmore presojati ne samo njegov, ampak tudi današnji čas, ko marsikaj ni tako, kot je prav in dobro. V tem pretežno fantazijskem romanu se prepletajo tri zgodbe: dogodivščine Jakoba in Eme z Jurčičem, zaplet junakov iz večinoma Jurčičevega opusa in knjižničarjeva zgodba. V pisateljevem Opusu gre marsikaj narobe: junaki se razdelijo na dva pola, pri čemer so problem tisti, ki niso zadovoljni s svojo usodo in jo želijo spremeniti. A gre še za precej več: Brdavs (iz drugega opusa) kot simbol za razširjevalca strahu in nesvobode, ki ima v lasti krono bele kače, se želi z njeno pomočjo in ob sodelovanju nezadovoljnih junakov polastiti človekove izvirne domišljije, zato pa mora izbrisati Jurčičeve Spomine na deda. Le-ti so namreč ključ do narodovega izročila in s tem njegove istovetnosti. Mu bo uspelo? 
Nebesa

Nebesa

MMC Gledamo, 31. december 2021 ― Stojan je dober človek. Tako zares dober kot kruh, bi lahko rekli. Skrben oče, ljubeč mož, zanesljiv sosed … tako zgleden pripadnik družbe, ki še muhi ne bi storil žalega, da gre njegovi ženi že kar malo na živce.

Ogorčenje in motnja

Razpotja, 31. december 2021 ― Martin Hergouth Živimo v letih, ki jih bomo nekoč v prihodnosti s težavo razločevali med sabo, tako da so koristne katerekoli razmejitve, ki jih lahko zagrabimo. Lani sem na teh straneh ugotavljal, kako je koronakriza, ki je politiko sprva reducirala na vprašanje zapiranja, globinsko zabrisala ustaljene razlike v političnem pozicioniranju in dokazala razširjenost alergičnega individualizma po celotnem političnem spektru. Letos, vendarle, popravek. Lansko politično nezadovoljstvo je bilo nekam amorfno, splošna nestrpnost spričo ukrepov in politično bolj specifično nasprotovanje vladi Janeza Janše sta se prelivala druga v drugo brez jasne ločnice: nekateri se nasprotovali samo vladi, nekateri samo zapiranju in mnogi obojemu. The post Ogorčenje in motnja appeared first on Razpotja.

Če nisi preveden, ne obstajaš

Vrabec Anarhist, 31. december 2021 ― S projektom Če nisi preveden, ne obstajaš so prevajalci in prevajalke, tolmači in tolmačke, lektorji in lektorice stopili iz anonimnosti in pripravili aktivnosti za vse starostne skupine. The post Če nisi preveden, ne obstajaš first appeared on Vrabec Anarhist.

ZDRAVO in SREČNO 2022!

Ana Monro, 31. december 2021 ― Spoštovani vsi, Gledališče Ane Monro vam želi   Strpno in osvobajajoče, Razumno in neobremenjujoče, Ekstatično in navdihujoče, Čuteče in čuječe, Nenadkriljivo in (polno)močno, Odlično in odločno 2022!   Ostanite zdravi in se vidimo na ulici!       The post ZDRAVO in SREČNO 2022! appeared first on Ana Monro.

Gostovanje razstave Ženske zgodbe

Gorenjski muzej, 31. december 2021 ― Medmuzejska razstava ŽENSKE ZGODBE MITSKE PODOBE IN REALNOST SKOZI MUZEJSKE PREDMETE gostuje v Miheličevi galeriji, Dravska ulica 4, na Ptuju.  Razstava bo na ogled od 7. januarja 2022 od 18. ure do 31. januarja 2022. Avtorji in sodelujoči muzeji: Verena ... Read More
Anja Trobec: Nakaginov kapsulni stolp in pravica do popravila prostora

Anja Trobec: Nakaginov kapsulni stolp in pravica do popravila prostora

OUTSIDER, 31. december 2021 ― Ozadje nastanka metabolistov: Bilo je pred 90 leti, leta 1931. Japonska populacija je čezmerno preplavljala deželo, rasla je nacionalna zavest. Japonci so se láhko pustili zmamiti različnim podvigom; eden takih podvigov je bila porcija severovzhoda Kitajske – zavzetje Mandžurije. Legitimizacija tega podviga je bila enostavna; nova zemlja se je v medijih pojavljala kot rešilna vrv […]

31. decembra 1939 se je v Slovenj Gradcu rodil Ervin Kralj, slikar, grafik in pedagog

Kamra.si, 31. december 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...31. decembra 1939 se je v Slovenj Gradcu rodil Ervin Kralj, slikar, grafik in pedagog. Umrl je 19. septembra 2017 v Mariboru. Ervin Kralj je bil rojen v Slovenj Gradcu, kjer je preživel svoje otroštvo. Zgodaj je ugotovil, da se preko risanja najbolje izraža, zato je že kot otrok večkrat vzel oglje iz peči in čečkal po papirju.Po končani nižji gimnaziji v domačem kraju je končal šolo za umetno obrt v Ljubljani. Preden se je leta 1963 vpisal na Pedagoško akademijo v Mariboru, je nekaj časa delal kot načrtovalec v pohištveni industriji ter kot strokovni sodelavec za likovni pouk na OŠ Toneta Čufarja v Mariboru. Ko je končal študij, je kot likovni pedagog delal na različnih osnovnih šolah, potem se je vrnil na OŠ Toneta Čufarja, kjer je kasneje postal ravnatelj. V pouk likovne vzgoje je uvedel malo grafiko, prav tako je zaslužen za mednarodno otroško kiparsko delavnico Forma Viva Malečnik. Pedagoško delo ga je veselilo, vzgajal in izobraževal je mlade ter jih navduševal za likovno umetnost. Tudi sicer je bil pobudnik različnih projektov, povezanih z likovno umetnostjo. Organiziral je ljubiteljske likovne dejavnosti in spodbujal ljudi k likovnemu izražanju. Dobro se je znašel v vlogi mentorja in vodil likovno šolo KLD Ravne na Koroškem, likovni tečaj KUD Angel Besednjak in KUD Pošta. Odlikovala ga je humorna energija, ob druženju z ljubiteljskimi likovniki pa se je tudi sam razvijal. Kot osnova za njegov umetniški razvoj mu je služila dobra risarska tehnika, ki jo je neprestano nadgrajeval. Ves čas se je dodatno učil in izobraževal ter bil odprt za novosti, kar se je izražalo v različnih risarskih in slikarskih tehnikah, ki se jih je posluževal. Posebej značilne zanj so bile risbe s kredami, slikarska tehnika gvaš in grafika. Lotil se je ekslibrisa in je kot edini Slovenec uvrščen v Leksikon ekslibris umetnikov Manfreda Neureiterja. Največ njegovih del vsebuje motive slovenske krajine in staro arhitekturo. V tem je namreč videl lep
še novic