8-urna praktična DELAVNICA za UČITELJE! (19.4.)

Ana Monro, 15. marec 2022 ― V torek, 19. aprila, bo v Ljubljani v dvorani Dijaškega doma Tabor od 9.00 do 17.00 potekal 8-urni program neformalnega izobraževanja za strokovne pedagoške delavce ZGNUD – Z gledališčem nad učence in dijake o inovativni (upo)rabi gledaliških tehnik in iger v vzgojno-izobraževalnem procesu. Prisrčno vabljeni!   VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA         The post 8-urna praktična DELAVNICA za UČITELJE! (19.4.) appeared first on Ana Monro.

IDD – Italian Design Day 2022

Zavod Big, 15. marec 2022 ― Predavanje prof. Francesca Zurla (Politecnico di Milano - Ambasador IDD) "Design Enables" v okviru glavne teme dneva italijanskega oblikovanja ITALIAN DESIGN DAY 2022 "Re-generacija. Oblikovanje in nove tehnologije za trajnostno prihodnost". REZERVIRAJTE SI ČAS! Tukaj: https://www.youtube.com/channel/UCznTUGi4ivC_UsWkWDx3zvg V sredo, 23. marca, od 11.00 ! Francesco Zurlo, profesor industrijskega oblikovanja, je dekan Šole za oblikovanje na Beri dalje →

Režiserji v dialogu: MARIJA ZIDAR in HAIDY KANCLER v dialogu z ROKOM BIČKOM

Društvo slovenskih režiserjev, 15. marec 2022 ― Po daljšem premoru Vas končno spet lahko povabimo na dogodek v živo – v Slovenski kinoteki se bosta ob zaključku Festivala dokumentarnega filma predstavili režiserki, ki (bo)sta festival odprli in zaprli: Marija Zidar s celovečernim dokumentarnim filmom Odpuščanje in Haidy Kancler s celovečernim dokumentarnim filmom Smučarske sanje. Pogovor z njima bo povezoval režiserski kolega Rok […]
FDF: Dolina solz o so(bivanju) za in izza jetniških rešetk

FDF: Dolina solz o so(bivanju) za in izza jetniških rešetk

Misli, 15. marec 2022 ― V sekciji Aktualni, družbeno kritični na Festivalu dokumentarnega filma (FDF) je bil v ponedeljek premierno prikazan film Dolina solz, kar je sicer sinonim za največji slovenski moški zapor na Dobu. Film na zapor gleda kot na osamljen otok, odmaknjen od vsakdanje družbe in civilizacije, in prinaša intimna razmišljanja treh zapornikov.

Shopping and fucking

Koridor, 15. marec 2022 ― Predstava je nepričakovana v svoji bizarnosti, prečka meje klasičnega slovenskega gledališča in ne dovoli, da kdorkoli zapusti prizorišče z občutkom katarze. The post Shopping and fucking appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Študentki Eva Šintler in Demetra Jarc – izbrani slovenski mladi poročevalki na Svetovnem okoljskem kongresu mladih v Pragi

Študentki Eva Šintler in Demetra Jarc – izbrani slovenski mladi poročevalki na Svetovnem okoljskem kongresu mladih v Pragi

Fakulteta za dizajn, 15. marec 2022 ― Med 13. in 17. marcem b v Pragi potekal Svetovni okoljski kongres mladih, kjer bosta aktivno sodelovali tudi študentki Demetra Jarc in Eva Šintler, članici ekoodbora na Fakulteti za dizajn […] The post Študentki Eva Šintler in Demetra Jarc – izbrani slovenski mladi poročevalki na Svetovnem okoljskem kongresu mladih v Pragi appeared first on Fakulteta za dizajn.
Gostovanje SEM v Kulturnem domu Alberta Sirka

Gostovanje SEM v Kulturnem domu Alberta Sirka

SEM, 15. marec 2022 ― Z razstavo “VTISI 30” bo SEM od 2. aprila naprej gostoval v Kulturnem domu Alberta Sirka v Križu pri Trstu (Ribiški muzej tržaškega primorja). Priprave so v polnem teku. Danes je bila na obisku dr. Tanja Roženbergar, ena od avtoric razstave. Razstavo “VTISI 30, Spomini Slovenk in Slovencev po svetu na priznanje samostojne Slovenije”, ki je bila prvič na ogled leta 2021 v Slovenskem etnografskem muzeju, sta pripravila SEM in Narodna in univerzitetna knjižnica.
DELAVNICA FANZINA 2022

DELAVNICA FANZINA 2022

Kurja polt, 15. marec 2022 ― NAREDI SI FANZIN Delavnica festivalskega zina 19.–24. 4. / Rok za prijave: 10. 4. Festivalski fanzin Pullum Cutis 2022 Na festivalski delavnici Naredi si fanzin! bomo tudi tokrat poskušali v fletno tiskano obliko zajeti atmosfero filmov, gostov, obiskovalcev, predavanj, spremljevalnih dogodkov in samega festivala. Udeleženci bodo pod budnim mentorskim vodstvom spoznavali dizajn (ilustracijo, fotografijo, [...] The post DELAVNICA FANZINA 2022 appeared first on Kurja Polt.
DELAVNICA FILMSKE KRITIKE 2022

DELAVNICA FILMSKE KRITIKE 2022

Kurja polt, 15. marec 2022 ― NAJEŽIMO DLAKO, OSTRIMO POGLED! Delavnica pisanja o filmu 19.–24. 4. / Rok za prijave: 12. 4. Na nikogaršnji zemlji med kanoniziranimi klasikami, komercialnimi uspešnicami in umetniškimi mojstrovinami prebiva pleme pokvečenih, čudaških filmov. Ta filmska zverjad, premalo »skulirana«, preveč nevljudna za uradno zgodovinopisje, vsake toliko prestopi meje in obsede filmska občinstva. Uboge gledalce spreobrača [...] The post DELAVNICA FILMSKE KRITIKE 2022 appeared first on Kurja Polt.
Daleč od oči, daleč od srca?

Daleč od oči, daleč od srca?

Literatura v živo, 15. marec 2022 ― Založba Pivec je aprila 2021 vstopila v polnoletnost. Z veseljem gledam na prehojeno pot, zdaj, ko se od nje kot urednica počasi poslavljam. In tudi s ponosom. Bila je prava odločitev, za katero je bilo treba kar nekaj poguma. Časi namreč že pred 18 leti niso bili preveč naklonjeni založništvu.

Skrito

SiGledal Novice, 15. marec 2022 ― Anton Podbevšek Teater, Plesni teater Ljubljana, Sanja Nešković Peršin SKRITO, režija in koreografija Sanja Nešković Peršin, premiera 15. marec 2022.

Odprtje razstave “Pred tridesetimi leti”

Kamnik.info, 15. marec 2022 ― V prostorih Občine Kamnik je na ogled razstava literarnih in likovnih del na temo Pred tridesetimi leti. Gre za dela učenk in učencev osnovnih šol devetega nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda. Razstavo je odprl župan Matej Slapar, dogodku pa so prisostvovali predsednik Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik ... Prispevek Odprtje razstave “Pred tridesetimi leti” je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

V Gledališču Celje se pričenjajo 30. Dnevi komedije

SiGledal Novice, 15. marec 2022 ― V Gledališču Celje bodo drevi ob 19.30 s predstavo Bodi gledališče! Branka Završana in ansambla v izvedbi celjskih gledališčnikov odprli že 30. Dneve komedije. V desetih festivalskih dneh se bo na celjskem odru zvrstilo devet najboljših komedijskih uprizoritev preteklih dveh sezon. Zaključek festivala s podelitvijo nagrad bo 26. marca.
1950 ZDA – Pauǝlca

1950 ZDA – Pauǝlca

Stare slike (Cerknica), 15. marec 2022 ― Pauǝlca – kakšna čudna beseda! V narečju jo izgovarjamo tako, kot je napisano, SSKJ pa ponuja uradno razlago: pavola – starinski izraz za bombažno prejo; pavolica – prejica za vezenje. Prepričana sem bila, da besede sploh ni v Slovarju slovenskega knjižnega jezika … Pač pa tam res ni besede pǝndeklc, ki pomeni krstno opravo za dojenčka. […]
Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije

Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije

Časnik, 15. marec 2022 ― Tradicionalni večer Gimnazije Celje – Center in Društva GCC ob svetovnem dnevu poezije, ki bo po dveh letih spletnih izvedb znova zazvenel v živo v celjskem Narodnem domu, bodo ustvarjalci posvetili tudi dogajanju v Ukrajini. Prireditev ob svetovnem dnevu poezije bo spet z udeležbo občinstva Že štirinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje – Center […] The post Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije appeared first on Časnik.
še novic