Udarni pankovski Kresnički prvič v živo

Kamnik.info, 8. april 2022 ― Po dolgem času, brez dvoma govorimo o desetletjih, ima Kamnik čisto pravi pravcati pank bend, ki je drevi zatresel Smodnišnico. Band Kresničke se je, po dveh letih ustvarjanja za štirimi stenami lastnega doma, v katerega sta bila člana med državnim “lockdownom” protiustavno zaprta odločil, da svoje ritme in sporočilo ponese med živo publiko. Na družbenih ... Prispevek Udarni pankovski Kresnički prvič v živo je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Zaključek festivala in podelitev nagrad 52. Tedna slovenske drame

SiGledal Novice, 8. april 2022 ― Letos so ob zaključku 52. Tedna slovenske drame podelili sedem nagrad. Nagrado po izboru občinstva je prejela uprizoritev In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek v režiji Matjaža Bergerja, Šeligova nagarada pa je bila podeljena uprizoritvi Solo Nine Rajić Kranjac. Najboljša igralka TSD je bila Marjuta Slamič, najboljši igralec pa Benjamin Krnetić. Podelili so tudi nagrado za mladega dramatika, ki jo letos prejme Ela Božič, nagrado Slavka Gruma za najboljše novo nastalo besedilo prejme Katarina Morano za dramo Usedline.

Minister dr. Simoniti na slovesnosti ob zaključku obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava

Ministrstvo za kulturo, 8. april 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je udeležil slovesnosti ob zaključku obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava. Ministrstvo za kulturo si že več let prizadeva za celovito obnovo dvorca Dornava, enega najpomembnejših in najbolj celovito ohranjenih spomenikov baročne profane arhitekture v Sloveniji. Dvorec lahko postavimo ob bok znamenitim baročnim palačam – Versajski palači in palači Schönbrunn na Dunaju.

PRIJAVNICA – GM ODER 2022/23

Glasbena mladina, 8. april 2022 ― Koncertni cikel mladih GM ODER je serija koncertov, na katerih se predstavijo mladi glasbeniki ali komorne skupine (do največ 6 glasbenikov). Na razpis se lahko prijavijo glasbenice in glasbeniki iz Slovenije in slovenske glasbenice in glasbeniki, ki živijo in delujejo v tujini in niso starejši od 25 let. Koncertni spored naj bo v trajanju od […] The post PRIJAVNICA – GM ODER 2022/23 first appeared on Glasbena mladina Slovenije.

Pogled v zakulisje nastajanja stalne postavitve Plečnikove Lectarije z muzejskima restavratorjema Žigo in Gregorjem

SEM, 8. april 2022 ― Ker je Lectarija pod budnim očesom restavratorjev v SEM bila prenovljena med letom 2000 in 2004, pred tokratno postavitvijo niso potrebni večji restavratorski posegi, gre le za premontažo, čiščenje in osvežitev. Posebnost Lectarije je njena mizarska izvedba, ki jo je zasnoval Jože Plečnik: sestavljena je modularno, brez vijakov! Vijaki so uporabljeni le za pritrditev elementov na konstrukcijo – saj Lectarija v osnovi ni samostoječa.   Arhitekturno je stalna postavitev zasnovana tako, da bo omogočala obiskovalcem vpogled v tehnične detajle izdelave, ki so ponavadi očem skriti.   Na ogled v SEM konec maja! #naprejvpreteklost #plečnikvmuzeju

Laibach bodo v CD pretresali idejo naroda

SiGledal Novice, 8. april 2022 ― Ob izidu novega albuma Wir sind das Volk pri založbi Mute bo skupina Laibach nocoj v Cankarjevem domu uprizorila glasbeno-gledališki projekt Mi smo ljudstvo, ki je nastal po motivih in tekstih nemškega dramatika Heinerja Müllerja (1928-1995), premiero pa doživel februarja 2020 v berlinskem gledališču Hebbel am Ufer.

Prva nagrada Brumen za življenjsko delo Petru Skalarju

Misli, 8. april 2022 ― Fundacija Brumen bo letos podelila prvo nagrado za življenjsko delo. Prvi prejemnik je Peter Skalar, ki je s svojim delom opravil pionirsko vlogo pri vzpostavljanju oblikovanja vidnih sporočil. Nagrado mu bodo podelili v sredo, 13. aprila, ob 19. uri na odprtju razstave in podelitvi nagrad 10. bienala Brumen v Narodni galeriji.

Svetovni dan Romov

SEM, 8. april 2022 ― Danes Romi po vsem svetu praznujejo svetovni dan Romov, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1972 v Londonu. SEM vsem pripadnicam in pripadnikom romske skupnosti iskreno čestita za praznik! SEM že vrsto let sodeluje z romskimi skupnostmi z različnimi projekti. V oktobru se je pridružil projektu Slovenska romska pot, v okviru katerega bo do marca 2023, ko se bo projekt zaključil, pripravil številne dejavnosti. Cilj projekta je pripadnikom romskih skupnosti približati pomen kulture in kulturne dediščine ter spodbujati njihovo lastno aktivnost. Zeleno-modra romska zastava s kolesom in šestnajstimi prečniki. Zelena simbolizira prostranstvo narave in svobodo gibanja. Modra simbolizira neskončno nebo, kolo v sredini zastave pa večno potovanje romskega naroda.

MICHELE SPANGHERO: AD LIB.

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 8. april 2022 ― Zvočna skulptura Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja. To dihanje umetnega organa metaforično zveni kot mehanski rekviem. Naslov dela Ad lib., okrajšava latinskega izraza ad libitum, je glasbeni zapis, ki izvajalcu omogoča svobodno interpretacijo, ki po želji ponavlja določene takte partiture. Latinski izraz ad libitum dobesedno pomeni ‘po lastni presoji’ in se uporablja kot sinonim za svobodno izražanje volje glede na kontekst, v katerem se partitura izvaja. Namen zvočne skulpture je opozoriti na razmere, v katerih je preživetje ljudi s kritičnimi zdravstvenimi težavami vezano na dihalni aparat in s tem na presojo tistih, ki skrbijo zanje. Orgle igrajo s kvintakordom v F-duru (F – C), kar se nanaša na op. 45 Johannesa Brahmsa Ein Deutsches Requiem (Nemški rekviem) za ‘soliste, zbor, orkester in orgle ad libitum’. Hkrati se dve orgelski piščali ritmično aktivirata z mehaničnim dihanjem pljučnega ventilatorja, s čimer se dodata tona A in D, ki dopolnjujeta akord F-dur, in tako ustvarjata rahlo disonanco. The sound sculpture Ad lib. combines a medical machine for automatic pulmonary ventilation with a few organ pipes that play a musical chord to the constant rhythm of the mechanical breath, creating an artificial organ that is metaphorically a mechanical requiem that plays incessantly a F cluster chord producing a dissonant sound. The title of the work Ad lib., an abbreviation of the Latin expression “ad libitum”, is a musical caption that gives the performer discretion of interpretation, allowing for instance to repeat “at will” certain bars of the score. The Latin expression “ad libitum” literally means “at the discretion”, “at will” and is generally used to express the freedom of a person to act according to their own judgment in a given context. The sculpture aims to refer to the situation in which people, who suffer from critical health conditions, se

S podelitvijo nagrad zaključek 52. Tedna slovenske drame

Misli, 8. april 2022 ― S sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad se bo drevi v Prešernovem gledališču v Kranju zaključil tradicionalni, 52. Teden slovenske drame. Znani bodo prejemniki nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, nagrade za mladega dramatika in nagrade za najboljšo predstavo festivala ter še vrste drugih nagrad.
še novic