Od Londona do Marezig

Odzven, 28. maj 2022 ― Dobrovoljni inštrumentalni trio z Obale, ki ustvarja na presečišču novogeneracijskega jazza, uličnega funka in urbanih plesnih žanrov, na prvencu ne predstavlja nič več in nič manj od pričakovanega.
Nastop pred Partizansko bolnico Franja

Nastop pred Partizansko bolnico Franja

ŽPZ Kombinat, 28. maj 2022 ― V sodelovanju z LTO Laufar Cerkno, Krajevno skupnostjo Novaki in Mestnim muzejem Idrija, bomo imele v soboto, 11. junija 2022, ob 14. uri nastop pred Partizansko bolnico Franja. To bo naš drugi nastop pred Partizansko bolnico Franja. Prvič smo tam pele v nedeljo, 17. maja 2015, v počastitev 70. obletnice konca druge svetovne vojne in […]
Pesmi v grafiki / Srečko Kosovelgrafična delavnica in skupinska...

Pesmi v grafiki / Srečko Kosovelgrafična delavnica in skupinska...

Hiša kulture v Pivki, 28. maj 2022 ― Pesmi v grafiki / Srečko Kosovelgrafična delavnica in skupinska razstavadelavnica30. maj2. junij 2022razstava3. – 24. junij 2022sodelujejoJovana Đukić, Miha Majes, Monika Plemen, Maša PušnikPesmi v grafiki je nov večletni projekt, s katerim nadaljujemo prakso, ki smo jo vzpostavili v preteklem obdobju in se je izkazala za uspešno (PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E, 2015-2021). Projekt je zasnovan v obliki delavnice, na kateri 6 povabljenih umetnic in umetnikov ustvarja grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki. Temo predstavimo v povezavi s partnerjem (institucija, podjetje, društvo…), nanjo pa vežemo tudi ustrezno grafično tehniko. Vsa nastala dela, grafično mapo in spremni katalog v obliki zina, predstavimo na razstavi v Hiši kulture in v prostorih partnerja, nato postanejo del naše stalne zbirke.Osrednja tema projekta je poezija znanih regionalnih pesnikov in pesnice. To so Dragotin Kette, Srečko Kosovel, Maksa Samsa in Miroslav Vilhar. Sodelujoči pri projektu spoznajo izbranega pesnika/pesnico in njegovo/njeno poezijo ter v tej povezavi ustvarijo novo grafično delo. K grafiki pristopajo eksperimentalno, izven njenih osnovnih parametrov (odtis, reprodukcija), in avtorsko, kar pomeni, da odtise na različne načine spreminjajo v originale. Pri tem kot enega ključnih elementov uporabljajo tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo.  V prvi izvedbi projekta se bomo osredotočili na poezijo Srečka Kosovela. V sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana kot partnerjem pri projektu se bomo udeležili vodenega literarnega sprehoda V korak s Kosovelom, kjer bomo spoznali pesnikovo življenje in delo. Sledil bo praktični del delavnice, kjer bodo sodelujoči povezali grafiko in kolaž, s sočasno uporabo tipografije. Za izhodišče pri delu si bodo izbrali eno Kosovelovo pesem in jo uporabili kot navdih za zasnovo grafike v tehniki dvobarvnega sitotiska. Nato bodo grafiko odtisnili in polovico natisnjenih izvodov uporabili kot osnovo za kolaž. V katalogu pro

Umrl muzikolog Primož Kuret

Misli, 28. maj 2022 ― V 87. letu je umrl muzikolog in zaslužni profesor Primož Kuret, piše na spletni strani akademije za glasbo. Po besedah muzikologinje Darje Koter je bil Kuret eden najvidnejših slovenskih intelektualcev, ki je s svojim raziskovalnim in strokovnim delom neizbrisno pripomogel k ugledu glasbene akademije v domačem in mednarodnem prostoru.

Po dveletnem premoru ponovno Festival neodvisnega filma

Misli, 28. maj 2022 ― V Slovenski kinoteki danes in v nedeljo poteka Festival neodvisnega filma (FNF), ki so ga pripravili po dveletnem premoru. Vstopnice za vse projekcije festivala, ki je eden od temeljev letošnjega Tedna ljubiteljske kulture, so brezplačne. Na ogled je 19 filmov različnih žanrov. Na festivalu bodo podelili nagrade za najboljše filmske dosežke.

Pussy Riot s pankovskim ritualom poguma v Ljubljani

Misli, 28. maj 2022 ― Letni vrt Gale Hale je bil v četrtek zvečer med performansom zasedbe Pussy Riot potovanje v času in prostoru, premik v čas pred ali po covidu, ko je bilo ali je drenjanje na koncertih nekaj samoumevnega ali vsaj mogočega, ter hkrati premik v prostor, kjer pogum ni le krilatica ali zlorabljena beseda. Pogum stoji na odru.

Uspehi in načrti mlade fotografinje Pine

Kamnik.info, 28. maj 2022 ― Uspešna ustvarjalka iz Kamnika, o kateri smo na portalu že pisali ob prvi samostojni razstavi v MC Kotlovnica, je ponovno dosegla nov uspeh, tokrat na natečaju Fotovizije 2022 in stopila stopničko višje pri svojem ustvarjanju s kamero. Na natečaj Fotovizije 2022 je prispelo 45 prijav, od teh se je na razstavo, ki bo v Galeriji ... Prispevek Uspehi in načrti mlade fotografinje Pine je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 28. maj 2022 ― Pri Slovenski matici so skupaj z založbo Annales ZRS Koper in v soizdajateljstvu s Slovenskim raziskovalnim inštitutom izdali monografijo Milana Bufona Ethnos in topos, pri Sanjah pa roman Amelie Nothomb z naslovom Smrdokavra. ZKP RTV Slovenija je z Radiem Slovenija izdala delo psihiatra Boruta Škodlarja Samoumiritev.

1946 Rakek – Mesnica

Stare slike (Cerknica), 28. maj 2022 ― Rakek, hišna številka 50, v mesnici pokojnega Ivana Gregoriča (1. 7. 1906, Rakek ‑ 19. 2. 1945, nacistično taborišče Ohrdruf). Vdova Daniela-Danica (21. 7. 190717. 12. 1969) je fotografirana poleti 1946, stara 39 let. Rakovški »Dahavci« so se vrnili na Rakek v sredo, 13. junija 1945, z vlakom iz Ljubljane, ob 11:40. Ivana ni […]

2. junij ob 18. uri: Koncert orkestrov Glasbene šole Jesenice; Banketna dvorana Kolpern

Gornjesavski muzej Jesenice, 28. maj 2022 ― Nastopili bodo orkestri Glasbene šole Jesenice. Godalni orkester pod vodstvom Arslana Hamidullina, kitarski orkester pod vodstvom Simona Krajnčana Fojkarja, harmonikarski orkester pod vodstvom Diane Šimbera in mladinski pihalni orkester pod vodstvom Monike Korbar in Gašperja Breznika. Obeta se zanimiv program tako iz zakladnice klasične glasbe kot v filmskih in plesnih ritmih. PROGRAM [...]

Peti del Indiane Jonesa v kinematografih junija 2023

Misli, 28. maj 2022 ― Ameriški igralec Harrison Ford je sporočil, da bo peti del franšize Indiana Jones v kinematografih junija prihodnje leto. Veteranski igralec je novico sporočil na Disneyjevem praznovanju Vojne zvezd v Anaheimu v Kaliforniji, ko so v živo predvajali svetovno znano glasbo iz filma Indiana Jones skladatelja Johna Williamsa.

Budimpešta bogatejša za muzej Zsa Zsa Gabor

Misli, 28. maj 2022 ― Muzej, posvečen glamurozni na Madžarskem rojeni svetovno znani igralki Zsa Zsa Gabor, je ta teden v Budimpešti odprl vrata. Slovesnosti se je udeležil tudi vdovec po njeni smrti, nemško-ameriški poslovnež Hans Robert Lichtenberg, ki je bolj znan kot princ Frederic von Anhalt.
še novic