Žetev

SEM, 12. avgust 2022 ― Žetev je poljedelsko opravilo, povezano s spravilom žit s polja. Do 60. let 20. stoletja so na Slovenskem želi s srpi in posebnimi kosami, nato se je vse bolj uveljavljala strojna žetev s kosilnicami in kombajni. Današnja oblika srpa - polkrožnega rezila (v srednjem veku nazobčanega) z ostro konico na enem koncu in lesenim ročajem na drugam je v rabi od 13. stoletja. Žetvene kose so se uveljavile v začetku 20. stoletja in so bile za zajemanje žitnih bilk opremljene s platnom na loku ali z različno oblikovanimi kljukami. Žetev je bila skupinsko delo in veliko delavcev se je za čas žetve sezonski zaposlovalo. S srpi so žele ženske, s kosami moški. Načini zlaganja žitnih snopov pri ročni žetvi so bili po Sloveniji različni in prilagojeni vrstam žita. Z vami delimo nekaj fotografij žetev iz Dokumentacije SEM, ki so nastale po Sloveniji med letoma 1912 in 1940. Več o žetvi preberite v vodniku stalne razstave Med naravo in kulturo (ki je v spletni obliki na voljo brezplačno) ali obiščite SEM. Lepo vabljeni!
Novice: Arheološka izkopavanja na Kozlovem robu - Javno vodstvo po območju raziskav

Novice: Arheološka izkopavanja na Kozlovem robu - Javno vodstvo po območju raziskav

Tolminski muzej, 12. avgust 2022 ― Na Kozlovem robu se ponovno mudijo arheologi. V okviru projekta MERLINCV (Interreg Italija - Slovenija) se želijo dokopati do novih spoznanj o nekdaj mogočni grajski utrdbi nad Tolminom, ugotovitve pa predstaviti tudi obiskovalcem, ki z zanimanjem spremljajo njihovo delo. Zato vabijo, da se jim pridružite v sredo, 17. avgusta, na javnem brezplačnem vodenju po delovišču. Izkopavanja opravljajo arheologi iz Skupine STIK v sodelovanju s Tolminskim muzejem. Tokrat izkopavajo na ...

Muzejska in galerijska dejavnost, 2021

Statistični urad, 12. avgust 2022 ― Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije so lani pripravili 955 občasnih in 137 stalnih razstav. Ogledalo si jih je 1,3 mio. obiskovalcev oz. povprečno 3.500 na dan. Epidemija je muzejsko in galerijsko dejavnost skrčila tako po številu razstav kot tudi obiskovalcev, vendar manj kot v 2020.

Konkurs (minutna drama)

Literatura v živo, 12. avgust 2022 ― Pred fotografskim platnom sedi starejši moški. Oči ima obrnjene proti čevljem množice ljudi pred njim. Njegov pogled potuje od Nike Airmax superg iz katerih kukajo kosmati gležnji, in nazaj k lastnim usnjenim čevljem, ki jih je z Marto kupil v Italiji. Nike Airmax čevlji ga gledajo in niso zadovoljni s tem, kar vidijo. Gledajo ga z leve, ni v redu, z desne, ni v redu. 
še novic