1948 Stari trg – AFŽ Loška dolina

Stare slike (Cerknica), 11. avgust 2022 ― Antifašistična fronta žensk Jugoslavije je bila ustanovljena leta 1945 in je delovala do leta 1955. Osnovne naloge so bile pomoč otrokom padlih borcev in žrtev fašizma, pa tudi organizacija mlečnih restavracij, šolskih kuhinj in razdeljevanje živil, dobljenih od UNICEF-a. Drugi kongres Antifašistične fronte žensk Jugoslavije je bil od 25. do 2. januarja 1948 v Beogradu. Toliko […]

16. avgust 2022 ob 20. uri: POLETJE NA STARI SAVI – Torkova kinoteka: Nekoč so bili ljudje

Gornjesavski muzej Jesenice, 11. avgust 2022 ― Če bi radi pobliže spoznali Lea, Italijana živečega v Sloveniji in Vučka, nekdanjega begunca iz Bosne, ter nujno zgodbo, ko se znajdeta v krizni življenjski situaciji, saj jima grozi izguba restavracije, potem vabljeni v Kolpern. Zmagovalni film letošnjega glasovanja smo na spored umestili po prazniku v mesecu avgustu, 16. 8. 2022 ob 20. uri. [...]

9#: 3. avgust, Tivoli, Pia Brezavšček

Bunker, 10. avgust 2022 ― Sredi poletja je že, sredi tedna smo in sredi dneva je. Končno se mi je uspelo prebiti do delčka pokrajine. Po dopoldnevu srečanj in poslavljanj me pričaka tolažilni objem sence debelega drevesa, ki je najbrž starejše od mene. Nisem prepričana, za katero vrsto gre, lahko bi uporabila google lens, a naj ostanem nevedna, s poimenovanjem […] The post 9#: 3. avgust, Tivoli, Pia Brezavšček appeared first on .

APN!

Foto klub Kamnik, 10. avgust 2022 ― Vabljeni na otvoritev razstave APN! Dušana Letnarja v prostore Foto kluba Kamnik, v sredo 10. 8. 2022 ob 19:30.     Dušan Letnar se na Kamfest vrača z novo razstavo. Po ulični razstavi fotografij iz Barutane, ki je ovekovečila stavbe nekdanje smodnišnice in je na ogled postavila tudi katero, ki je danes ni več, tokrat […] The post APN! appeared first on Foto klub Kamnik.

Živali in prijatelji Bojana Mijatovića

Foto klub Kamnik, 10. avgust 2022 ― Vabljeni na otvoritev in ogled razstave Animals and Friends avtorja Bojana Mijatovića pri Zidu Kreativne četrti Barutana od petka 5. 8. 2022 ob 19:30.     V seriji najdemo ostanke podob živali iz avtorjevega večletnega arhiva, ki jih skozi različna obdobja obdeluje. Skozi eksperiment razvija jezik, ki se, čeprav gre za različne pristope, ponavlja. Ta […] The post Živali in prijatelji Bojana Mijatovića appeared first on Foto klub Kamnik.

Unesco širi mrežo strokovnjakov s področja nesnovne kulturne dediščine

Ministrstvo za kulturo, 10. avgust 2022 ― Unesco je objavil mednarodni poziv za strokovnjake s področja nesnovne kulturne dediščine, s katerim želi razširiti globalno mrežo strokovnjakov Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz leta 2003. Strokovnjaki z vključitvijo v mrežo pridobijo dragoceno znanje, mednarodne povezave in možnost delovanja v različnih državah. Rok za oddajo prijav je 28. avgust 2022.

1936 Rakek – Gasilska veselica

Stare slike (Cerknica), 10. avgust 2022 ― Kaj so gasilci brez gasilske veselice? Tudi leta 1936 je bila. Predsednik, poveljnik in tajnik so sestavili okrožnico z zadolžitvami. V uvodu med drugim naprošajo članice in nečlanice za pomoč v paviljonu, ker so za to delo samo ženske prikladne in najbolj sposobne. Četudi so se le prilizovali, so vedeli, na kateri knof je treba […]

medsvetovi

Literatura v živo, 10. avgust 2022 ― Družilo jih je le to, da so se njihove noge bojevale za poslednje korake. Pred njimi se je odpiral kos zemlje, prežet s sladkobo neznanega sveta. Ob zahrbtnem bobnenju je njihova telesa pričela preraščati groza, ki bi jih ob popolni prevladi okamnila. S prahom in kamenjem ranjena stopala so sedaj tekla naprej le še po prstih.
še novic