EU in državni kapitalizem: bavbav in rešitev v enem

Razpotja, 30. avgust 2022 ― Ilustracija: Adrijan Praznik Jaša Veselinovič Javier Solana, prvi visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije, je pred petnajstimi leti o EU govoril kot o edinstveni svetovni sili. V globalizacijski utopiji, ki smo jo živeli pred izbruhom krize 2008, je bila državam na mednarodni ravni pripisana vloga koordinatorjev. Pri governance oziroma vladovanju ploskega in vedno bolj brezmejnega sveta naj bi bile države le eden izmed »deležnikov« ali kvečjemu prvi med enakimi, ki skupaj z mednarodnimi organizacijami, nevladnimi ustanovami in skupinami ekspertov deliberativno krmilijo svetovno politiko. Solana je EU razumel kot že dovršeno obliko teh procesov, ki ostalemu svetu kaže pot – njena moč se ni skrivala v presežnih geopolitičnih kazalnikih, kot sta število letalonosilk in gospodarska špijonaža. The post EU in državni kapitalizem: bavbav in rešitev v enem appeared first on Razpotja.

Funkcija, estetika in simbolni narativ

Razpotja, 30. avgust 2022 ― Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić Plečnik. Založba Stripburger/Forum Ljubljana in Muzeji in galerije mesta Ljubljana, Slovenija, 2021; Igor Harb Tandem Vurnik in Smiljanić se je v svojem tretjem projektu biografskega stripa lotil najvidnejšega predstavnika slovenske arhitekture, Jožeta Plečnika. Tako kot pri njunem prejšnjem stripu Ivan Cankar – Podobe iz življenja tudi tukaj spremljamo protagonistovo pot od rojstva do smrti z dodanim kontekstom časa, v katerem je živel, in krajev, ki so ga v začetku kariere zaznamovali, v nadaljevanju pa on njih. Podobno kot pri Cankarju je tudi tukaj umetnikovo življenje konkretizirano skozi prikaz njegovih stvaritev in njihovega učinka. The post Funkcija, estetika in simbolni narativ appeared first on Razpotja.

Teja Savelli in Tinkara Kodelja: Prenova gradu Štanjel

OUTSIDER, 30. avgust 2022 ― »Tudi propadajoča ruševina gradu je bila lepa, skoraj greh jo je bilo prenoviti in s sten odstraniti patino časa ter mahove, ki so na njej risali paleto zelenih podob,« pravita arhitektki Teja Savelli in Tinkara Kodelja (Projekt d.d. Nova Gorica). Toda Štanjel, ki je prepoznaven po harmoničnem spoju grajenega s krajino in ki ga je […]

Objavljen razpis za Severjeve nagrade

SiGledal Novice, 30. avgust 2022 ― Sklad Staneta Severja je objavil razpis za Severjeve nagrade. Dve nagradi bosta namenjeni igralskim stvaritvam v slovenskih poklicnih gledališčih, po eno nagrado pa bo sklad namenil za igralsko stvaritev študenta dramske igre ali skupinsko delo ter za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču. Rok za oddajo predlogov je 6. oktober.

Še nekaj zanimivosti iz antičnega rimskega sveta

Medobčinski muzej Kamnik, 30. avgust 2022 ― Moški so med bakanalijami (slavja v čast boga Bakha ali razbrzdano veseljačenje) ležali, ženske pa praviloma sedele na stolih. Sledi starorimske kuhinje najdemo še danes tudi pri nas, še več pa v Dalmaciji. Rimljani so hrano pripravljali v prostoru, ki so mu rekli “culina”, od tod tudi naše današnje ime kuhinja. Rimljani so poznali vilice; jedli pa […] The post Še nekaj zanimivosti iz antičnega rimskega sveta appeared first on MM:K.

V Benetkah pred 79. filmskim festivalom s 23 tekmovalnimi filmi

Misli, 30. avgust 2022 ― V Benetkah potekajo še zadnje priprave na 79. mednarodni filmski festival, ki se bo začel v sredo. Za glavno nagrado zlati lev bodo v tekmovalnem programu zavrteli 23 filmov, ocenjevala jih bo žirija pod vodstvom ameriške igralke Julianne Moore. Festival bo trajal do 10. septembra, ko bodo podelili nagrade.

Ali bomo še gradili hiše?

Zavod Big, 30. avgust 2022 7 september 18.00 Ogledaljarna Vidovdanska 2 Ljubljana Ali bomo še gradili hiše? Večina nas sanja o lastni hiši z vrtom. Pa je to res najbolj okoljsko, prometno, družbeno, prostorsko vzdržen model bivanja? pa je res idealen kar se tiče svojega vpliva? Ko se odločamo med  samostojno Beri dalje →

Dom kulture Kamnik pričenja z vpisi v abonmajsko sezono 2022/23

Kamnik.info, 30. avgust 2022 ― Spoštovani obiskovalci Doma kulture Kamnik, za nami je obdobje, ki je od vseh nas zahtevalo precej prilagajanja. Abonmajske predstave so se zamenjevale, sedežni red je bil odvisen od vladnih odločitev, a smo preživeli. Na tem mestu še enkrat zahvala vsem dosedanjim abonentom in obiskovalcem, ki ste kljub negotovi situaciji z nami vztrajali. Prepričani smo, da ... Prispevek Dom kulture Kamnik pričenja z vpisi v abonmajsko sezono 2022/23 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Na Križevniški ulici predstava Judovsko življenje v Ljubljani

Misli, 30. avgust 2022 ― Križevniško ulico bo danes in v sredo oživila ulična predstava-performans Judovsko življenje v Ljubljani, za katero sta scenarij in besedilo pripravila Robert Waltl in Vinko Möderndorfer. Za predstavo so se združili igralci Mini teatra in Yiddishpiel teatra iz Izraela pod režijskim vodstvom izraelskega režiserja Yonatana Esterkina.

Kosti, oblački in podzemlje

Literatura v živo, 30. avgust 2022 ― Kostja je umrl. Ne vem, zakaj, res je rinil že proti osemdesetemu, a videti je bil preklemansko živ, ko je posedal nasproti svojega ateljeja na koncu Trubarjeve, s kot njene risbe skodrano Kamilo za mizo, v leder lajbiču, z očmi, skritimi za temnimi očali, in zgornjo ustnico za belimi bajkerskimi brki. Okrog sebe ni gledal prav lepo in še zlasti zadnja leta je bil do vsega novega še prav posebej tečen, a kdo bi to zameril liku, ki ga je pri sedemdesetih nekdo tako grdo zbil z gorskega kolesa, da se je moral vse naučiti na novo. Ko sva skupaj postavljala njegovo razstavo v Pritličju, se je pod črnino kmalu zasvetila lučka in za godrnjavo fasado si zlahka prišel do mehkega, občutljivega in kot grob papir nezapacanega srca.

Umetnik je Božji sodelavec, drugačen od drugih ljudi, tudi v Grožnjanu

Časnik, 30. avgust 2022 ― Za mesto Grožnjan v hrvaški Istri mi je prvi povedal rajni tehnični urednik Družine, slikar Tone Seifert. Vprašal me je, ali sem že bil tam, in ko sem mu odgovoril, da ne, se je začudil, kaj vse zamujam. On je, ker je bil slikar, mislil predvsem na slikarske kolonije v njem, ki se jih je […] The post Umetnik je Božji sodelavec, drugačen od drugih ljudi, tudi v Grožnjanu appeared first on Časnik.

1959 Cerknica – Pokaži kaj znaš

Stare slike (Cerknica), 30. avgust 2022 ― Pričujoči posnetek je iz leta 1959. Kvintet je nastopil na prireditvi Pokaži, kaj znaš. Vseh članov kvinteta ne poznam. V sredini stoji Janez Kranjec iz Topola, skrajno desno France Meden – Jurjev iz Selščka, eden izmed njih je zagotovo France Debevec – Vikleč iz Begunj.  Mogoče mi z vašo pomočjo le uspe izvedeti, kdo sta […]

Ko nastaja FeNOMEN – video vsebine o novi razstavi v Slovenskem železarskem muzeju:

Gornjesavski muzej, 30. avgust 2022 ― V Gornjesavskem muzeju Jesenice že pripravljamo vsebine za novo stalno razstavo FeNOMEN, ki bo v Slovenskem železarskem muzeju. V Bucelleni-Ruardovi graščini še potekajo prenovitvena dela, zato pa vam ob tej priložnosti razkrivamo nove promocijske video vsebine. Izpostavljamo muzejske predmete, ki oživljajo spomin na preteklo življenje v fužini na Savi in zbujajo zavest o lastni identiteti. [...]

Izšlo bo prvo prozno delo Nobelove nagrajenke Louise Glück

Misli, 30. avgust 2022 ― V Veliki Britaniji bo v oktobru izšlo prvo prozno delo Nobelove nagrajenke za literaturo Louise Gluck. Knjiga z naslovom Marigold and Rose: A Fiction spremlja prvo leto življenja dvojčic s cvetličnima imenoma, ko "začenjata sestavljati svet med materinimi zgodbami 'davno, davno tega' in očetovimi 'nekoč'", piše spletni portal The Guardian.
Duba Sambolec - Roke (1969/1970) Eksperimentalni film

Duba Sambolec - Roke (1969/1970) Eksperimentalni film

DIVA nove pridobitve, 30. avgust 2022 ― Film je posnet na 8mm črno-beli filmski trak. Nastal je na filmski šoli z Mirjano Borčić v Pionirskem domu v Ljubljani med študijem naPravni fakulteti Univerze v Ljubljani inpred študijem kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.Amaterski film, kot ga imenuje umetnica, je sestavljen iz kratkih prizorov bližnjih posnetkov njenih rok pred temnim ozadjem s pokončnimi črtami. Po umetničinih besedah gre za animirani film z živim objektom. Izhodiščn...
še novic