Ta veseli dan kulture – Kulturno ofiranje v Medobčinski splošni knjižnici Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. december 2023 ― Ta veseli dan kulture s podnaslovom Kulturno ofiranje smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec praznovali res veselo. Ni manjkalo sproščenega klepeta, niti humorja in smeha ter petja. V goste smo namreč povabili Francija, Najo in Jana Podbrežnik, ki negujejo kulturo v najširšem pomenu besede. Z njimi se je pogovarjala direktorica knjižnice Jolanda Železnik. Franci je odličen moderator, glasbenik, pevec, humorist in še marsikaj. Radi mu prisluhnemo, saj izžareva veliko pozitivne energije in pristne iskrenosti. Z njim je res lepo delati in sodelovati. Njegove korenine se razpredajo v Solčavi, ki je ji še ...

Celje in Ta veseli dan kulture 2023

Celje.info, 1. december 2023 ― Od leta 2000 imamo v Sloveniji 3. decembra, na obletnico dneva, ko se je rodil pesnik France Prešeren, dneve, ki so podobno kot slovenski kulturni praznik ali poletna muzejska noč, ... Beri dalje The post Celje in Ta veseli dan kulture 2023 appeared first on Celje.info.
Slovenca bosta tudi letos okrasila vatikansko Baziliko #foto #video

Slovenca bosta tudi letos okrasila vatikansko Baziliko #foto #video

Planet Siol.Net, 1. december 2023 ― Florista Sabina Šegula in Peter Ribič sta danes na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila letošnje že 11. božično krašenje bazilike svetega Petra v Vatikanu. Baziliko bosta okrasila z aranžmaji iz slovenskih božičnih zvezd, storžev, rdečih vrtnic, evkaliptusa, eševerije, pozlačenih listov in zelenja. V centru Rog sta poleg tega z ekipo izdelovala adventne venčke, ki jih bosta namenila družinam v stiski, predvsem tistim, ki so jih prizadele letošnje poplave.

Delavnica: Izdelava novoletnih voščilnic

C.M.A.K. Cerkno, 1. december 2023 ― sobota, 9.12. ob 16.00Predavalnica Večnamenskega Centra Cerkno Ne bit nevoščljivi! Raje pridite na tradicionalno Cmakovo delavnico izdelave voščilnic. Izdelajte voščilnico za vaše prijatelje, družinske člane, hišne ljubljenčke… Pisala, risala in papir priskrbimo mi, po želji pa lahko s seboj prinesete tudi poljubne materiale. The post Delavnica: Izdelava novoletnih voščilnic appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Novice: Suhozidna gradnja - Suhi zidovi in ohranjanje kulturne krajine

Tolminski muzej, 1. december 2023 ― Prijazno vabljeni na predavanje, na katerem bo predavateljica Karin Lavin z gosti predstavila pomen in oblike ohranjanja veščin in tehnik suhozidne gradnje. Te so od leta 2018 vpisane tudi v Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine. Ker suhi zidovi in druge konstrukcijske gradnje na suho niso značilne zgolj za Kras, temveč pomembno oblikujejo tudi kulturni prostor Zgornjega Posočja, ste posebej vabljeni vsi, ki bi si želeli pridobiti novih ...

CMAKoncert: Francis I. (It)

C.M.A.K. Cerkno, 1. december 2023 ― Petek, 22.12. ob 20.00Spodnji del Bara Pr’ Gabrijelu, Cerkno Francis I. je “one man – glasbeno igrišče” projekt Francesca Ivone iz stare Gorice, ki razisuje in združuje različne zvočnosti in žanre kot so Nu-soul, Lo-fi HipHop in Downtempo.Njegove kompozicije imajo značilnost da uporabljajo nenavadne ritme, globoke base, elekronske prizvoke ter “ognjene” solaže na trobento! Izdal […] The post CMAKoncert: Francis I. (It) appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Matter + Greg Even + Jah Mood On Je + After: De-lima DJ set

C.M.A.K. Cerkno, 1. december 2023 ― Petek, 29.12. ob 20.00Dvorana KUD Zora, Ravne pri Cerknem Letošnji CMAKoncertni cikel zaključujemo s specialnimi (anti)(t)reperji, ki že kar nekaj let z vrhunsko produkcijo puščajo svojo sled na sceni – Matter! Pospremila pa jih bo cela bera odličnih glasbenikov – Greg Even, Jah Mood on Je, in De-Lima! In kje bolje praznovati čarodejni prednovoletni čas, […] The post Matter + Greg Even + Jah Mood On Je + After: De-lima DJ set appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Jam session /Pr’ Gabrijelu

C.M.A.K. Cerkno, 1. december 2023 ― Sobota, 23.12. ob 20.00Spodnji del Bara Pr’ Gabrijelu, Cerkno Đemali smo vedno radi in vedno bomo. Zatorej po koncu Cmakovega štant vabljeni na decembrski jam session, ki se bo tokrat odvijal v bivšem baru Pr’ Gabrijelu. Bobne in nekaj drugih inštrumentov priskrbimo mi, zaželjeno pa je, da kakega prinesete s sabo. Omejitev glede teh ni, […] The post Jam session /Pr’ Gabrijelu appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Anže Burger: Kako rešiti problem previsokih cen nepremičnin?

OUTSIDER, 1. december 2023 ― »Rešitev za visoke cene nepremičnin ni v uravnavanju povpraševanja, ampak v povečanju ponudbe.« (Edward Glaeser, The economics of housing, 2016) Rdeča nit opusa prof. Glaeserja z Univerze Harvard je ugotovitev, da je za previsoke cene nepremičnin skoraj vedno kriva napačna politika, ki omejuje gradnjo. Slovenija pri tem ni izjema. Cene nepremičnin v Sloveniji so se […]
Decembrski Naprej v preteklost

Decembrski Naprej v preteklost

Loški muzej, 1. december 2023 ― Od 4. do 10. decembra 2023 se bomo slovenski muzeji in galerije že sedmič predstavljali v spletni akciji Naprej v preteklost, ki jo organizirata Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije ter Skupnost muzejev Slovenije.

Cmakov štant 2023

C.M.A.K. Cerkno, 1. december 2023 ― Tudi letos konec decembra prihaja tradicionalni Cmakov štant!Potekal bo v spodnjih prostorih bara Pr’Gabrijelu, od 21. – 23. decembra Vse zainteresirane za razstavljanje del svojih rok, vabimo k prijavi! Pišite nam na cmak2@siol.net ali v zasebno sporočilo. Cmakov štant je večdnevni družabni projekt, ko se v centru Cerknega, kamor precejšnje število stvariteljev in stvariteljic prinese […] The post Cmakov štant 2023 appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Razstava fotografij: Nal Kocjan // Mladi v Stopnišču

C.M.A.K. Cerkno, 1. december 2023 ― Petek, 15.12. ob 17.00Galerija Stopnišče, Večnamenski center Cerkno Vabljen/a na še zadnjo letošnjo razstavo v sklopu cikla “Mladi v Stopnišču”! Nal Kocjan je mlad aktivističen umetnik, ki se zavzema za spreminjanja sveta na boljše skozi umetnost. Z ustvarjanjem se ukvarja od majhnih nog. Sprva se je posvečal bolj risanju in slikanju, kasneje pa je našel […] The post Razstava fotografij: Nal Kocjan // Mladi v Stopnišču appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

SCENARNICA ABC: Raziskovanje filmskega sveta – osebno v filmu

Društvo slovenskih režiserjev, 1. december 2023 ― SCENARNICA ABC: Raziskovanje filmskega sveta – osebno v filmu Gostja Gabriele Brunnenmeyer Moderatorka Maja Križnik V torek, 5. 12., ob 19.00 na Lokaciji, Kersnikova 12, Ljubljana Vstop je prost. Prijave sprejemamo do zasedbe mest na info@dsr.si. Vhodna vrata se odprejo ob 18.45, prosimo, pridite najpozneje ob 18.55. Po začetku vstop več ni mogoč. V pogovoru […]

V Mini teatru božična zgodba na temo izgube Snežena sestra

Misli, 1. december 2023 ― V Mini teatru bodo drevi premierno uprizorili predstavo za otroke Snežena sestra priznane norveške pisateljice Maja Lunde, ki je božično zgodbo sama dramatizirala. Z njo je želela opomniti na pereč problem stisk in duševnih motenj pri mladostnikih ter opozoriti na pomen komunikacije med starši in otroci. Predstavo je režiral Luka Marcen.
V Novem mestu arheološka razstava o tamkajšnjem življenju pred tri tisoč leti

V Novem mestu arheološka razstava o tamkajšnjem življenju pred tri tisoč leti

Planet Siol.Net, 1. december 2023 ― V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo danes zvečer odprli arheološko razstavo Življenje na tej in oni strani – Novo mesto pred 3.000 leti. Z omenjeno razstavo želijo znana novomeška železnodobna najdišča, kot je na primer Kapiteljska njiva, predstaviti tudi kot nekaj stoletij starejša najdišča pozne bronaste dobe oziroma kulture žarnih grobišč.

Kako najti notranji mir – na piru ali na Instagramu

Airbeletrina, 1. december 2023 ― »Alkohol je vse skupaj napravil bolj znosno in bolj zabavno, dokler se zabava, ob ugotovitvi, da je alkohola bistveno preveč, nekega dne ni končala. In takrat se je začelo trdo delo, saj so ob avtorjevih poskusih, da se od alkohola enkrat za vselej poslovi, tega zapustili skoraj vsi njegovi pivski kolegi. Trezne debate ob kozarcu soka so postale naporne, debatiranje z naključnimi (ne)znanci utrujajoče, pikniki (in življenje nasploh) dolgočasni, enačaj med zabavo in alkoholom pa skoraj edina gotovost v življenju. Nobena zabava v življenju tipičnega slovenskega alkoholiziranca namreč ni namenjena zabavi, ampak pitju.« Mateja Arnež piše za AirBeletrino o knjigi Mihe Šaleharja Notranji pir. The post Kako najti notranji mir – na piru ali na Instagramu appeared first on AirBeletrina.

Prihaja prva razstava o glasbeni sceni na Postojnskem - Rock Postojna

Misli, 1. december 2023 ― V Notranjskem muzeju bodo nocoj odprli pregledno razstavo o glasbeni sceni na Postojnskem od sredine 60. let 20. stoletja. V tem obdobju je na območju Postojne in Pivke delovalo več kot 140 glasbenih skupin, od popa do heavy metala. Zgodbe, anekdote in glasbeno opremo je z muzejem za to priložnost delilo več kot sto glasbenikov.
Ključna sestavina okusnih jedi #recept

Ključna sestavina okusnih jedi #recept

Planet Siol.Net, 1. december 2023 ― S prihodom decembra se odprejo vrata v čarobni svet prazničnih pričakovanj, topline in druženja. To je čas, ko se domovi napolnijo z vonjem domačih dobrot in se za trenutek ustavimo ter preživimo čas svojimi najdražjimi. Ker sta gostoljubje in velikodušnost ključna elementa praznikov, je pravzaprav druženje ob dobri hrani tisto, ki na obraze prinaša nasmeh. V središču vseh okusnih doživetij pa je ena ključna sestavina, brez katere nobena jed ne bi imela pravega značaja – sol.

V APT večer uglasbene poezije Antona Podbevška

Revija Primus, 1. december 2023 ― Avtor: Uredištvo, sta  V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu se bo drevi ob 20. uri začel koncert uglasbene poezije Antona Podbevška v izvedbi glasbeno-umetniškega dueta Atwoodovo padalo. Sestavljata ga Ambrož Pušnik in Matevž Šega, gost večera bo Branko Potočan. Nastop združuje prvine poezije, glasbe, giba in vizualne umetnosti, so sporočili iz APT. Gre ...
UNICEF-OVE PUNČKE IZ CUNJ

UNICEF-OVE PUNČKE IZ CUNJ

Fakulteta za dizajn, 1. december 2023 ― Pri projektu BODI USTVARJALEN, BODI HUMANITAREN JAZ =Junak prihodnosti smo  ustvarili  osem punčk iz cunj. Razstava je na ogled od 30. nov do 30. dec 2023 v  Peterokotnem stolpu na  Ljubljanskem gradu, kjer […] The post UNICEF-OVE PUNČKE IZ CUNJ appeared first on Fakulteta za dizajn.

V APT večer uglasbene poezije Antona Podbevška

SiGledal Novice, 1. december 2023 ― V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu se bo drevi ob 20. uri začel koncert uglasbene poezije Antona Podbevška v izvedbi glasbeno-umetniškega dueta Atwoodovo padalo. Sestavljata ga Ambrož Pušnik in Matevž Šega, gost večera bo Branko Potočan. Nastop združuje prvine poezije, glasbe, giba in vizualne umetnosti, so sporočili iz APT.
Na dražbo zgodnja oljna skica Johna Constabla

Na dražbo zgodnja oljna skica Johna Constabla

Planet Siol.Net, 1. december 2023 ― Avkcijska hiša Sotheby's v Londonu bo danes na dražbi ponudila skico angleškega romantičnega slikarja Johna Constabla z začetka njegove kariere. Oljna skica z naslovom The Harvest Field, ki je nastala leta 1797, je ocenjena na od 40 tisoč (okoli 46 tisoč evrov) do 60 tisoč funtov (69.500 evrov), piše britanski BBC.

Glasbena šola Celje s koncertom pedagogov v Narodnem domu pričarala pravo glasbeno harmonijo (foto, video)

Celje.info, 1. december 2023 ― Včerajšnji večer je bil zaznamovan z izjemno glasbeno harmonijo, ki so jo pričarali pedagogi Glasbene šole Celje in tako ustvarili čaroben koncert v celjskem Narodnem domu. Dogodek je združil številne ... Beri dalje The post Glasbena šola Celje s koncertom pedagogov v Narodnem domu pričarala pravo glasbeno harmonijo (foto, video) appeared first on Celje.info.

1933 Milanov vrh – Malenska brata z ženama

Stare slike (Cerknica), 1. december 2023 ―  Slika je prilepljena v albumu, ki ga je dr. Viktor Kraševec hranil v spomin na bivanje in delo njegovega strica, očeta (in mame?) na Milanovem vrhu. Sin Borut Kraševec je slike posodil spletni strani Stareslike.cerknica.org., da bi jih lahko objavili in o njih še kaj napisali. Iz dveh virov je prišlo nekaj podatkov in namigov … … Nadaljujte z branjem→
V središču Ljubljane vrata odprl muzej o spolno prenosljivih okužbah #foto #video

V središču Ljubljane vrata odprl muzej o spolno prenosljivih okužbah #foto #video

Planet Siol.Net, 1. december 2023 ― Dan pred svetovnim dnevom boja proti aidsu, ki ga zaznamujemo 1. decembra, je svoja vrata v središču Ljubljane odprl muzej o spolno prenosljivih okužbah, ki v svoje prostore vabi predvsem mlade. Muzej želi na zabaven in atraktiven način v stilu nočnega kluba mlade opremiti z informacijami o spolno prenosljivih okužbah, jih spodbuditi k uporabiti zaščite pri spolnih odnosih ter opozoriti na pomen testiranja. Odprt bo do 12. decembra.
še novic