Molièrov Skopuh na slovenskih poklicnih odrih

Molièrov Skopuh na slovenskih poklicnih odrih

SLOGI, 9. december 2023 ― Zgodovinski prelet slovenskih gledaliških srečevanj z Molièrovim Skopuhom, ki ga pripravlja teatrologinja in kustosinja Ana Perne. Prvo in doslej edino uprizoritev Skopuha v ljubljanski Drami je leta 1926 režiral Osip Šest. Po kritiškem mnenju Franceta Koblarja je »zaradi grobe domačnosti nekaterih igralcev« igra »spominjala na prvotno snov stare burke in ni bila prava francoska klasična komedija«. Kakšne pa so bile poznejše uprizoritve, denimo druga mariborska (1947) in druga tržaška (1948), obe v režiji Jožeta Babiča, ki je cenil Molièrov »revolucionarni odnos do dobe, v kateri je živel«, ali celjska (1957) v režiji Andreja Hienga, ki je zapisal, da je to »zelo kruta komedija«? Kako je kritika ocenila kranjskega, v gmajn gorenšno postavljenega vohernika, kot si ga je leta 1999 z ekipo zamislil režiser Vito Taufer, kako na commedio dell'arte oprto branje režiserja Borisa Kobala v Mestnem gledališču ljubljanskem leta 2010? The post Molièrov Skopuh na slovenskih poklicnih odrih appeared first on SLOGI.
Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 9. december 2023 ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Tin Grabnar, Ana Duša: Galop (Lutkovno gledališče Ljubljana) Jernej Bizjak: LOV-SREČE-LOV-SREČE-LOV (Zavod 0.1, Plesni Teater Ljubljana, KOMMA Performance Productions) po motivih slikanice Bjørna Fredrika Rørvika in Alice Lima de Faria: Mala vrla viteza (Lutkovno gledališče Ljubljana) Giovanni Sollima, Pier […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.

Cukrarna, dve zgodbi v eni knjigi

Airbeletrina, 9. december 2023 ― Takole pravi Cankar: »To je moderna, to je plamen, ki izvira iz naših src. Plamen, ki plaši sence nazadnjaštva in osvetljuje pot napredka.« Gaja Kos recenzira stip z naslovom Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše, ki sta ga ustvarila Žiga X Gombač in Jaka Vukotič. The post Cukrarna, dve zgodbi v eni knjigi appeared first on AirBeletrina.

40 let sem delal, Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, nova e-razstava

SLOGI, 9. december 2023 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) je v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) konec leta 2022 pripravil razstavo 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka; na ogled je bila v prostorih SLOGI, junija letos pa je v okviru Festivala Borštnikovo srečanje gostovala še v Univerzitetni knjižnici Maribor. V želji, da bi zbrano in raziskano gradivo ostalo zlahka dostopno, smo ga digitalizirali in ustvarili virtualno različico razstave, dostopno na museums.si in sigledal.org. The post 40 let sem delal, Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, nova e-razstava appeared first on SLOGI.

Z zgodovinskega večera na Teharjah, kjer so vihteli tudi meče

Celje.info, 9. december 2023 ― Športno kulturno društvo Plemiči Teharje je v dvorani tamkajšnje krajevne skupnosti gostilo zgodovinski večer z naslovom “Vitez najemnik grofov Celjskih: oklep, meč in še veliko več”. Kot predavatelj je nastopil ... Beri dalje The post Z zgodovinskega večera na Teharjah, kjer so vihteli tudi meče appeared first on Celje.info.

Obletnica rojstva slavnega celjskega fotografa

Celje.info, 9. december 2023 ― Na današnji dan se je leta 1885 v Trbižu rodil Josip Pelikan, fotograf češkega rodu. Umrl je v Celju 18. junija 1977.  Bil je potomec fotografov – Čehov iz Prage, ... Beri dalje The post Obletnica rojstva slavnega celjskega fotografa appeared first on Celje.info.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 9. december 2023 ― V zbirki Klasična Beletrina je izšla knjiga flamskega pisatelja Felixa Timmermansa z naslovom Pieter Bruegel, tako sem vas zaslutil iz vaših del, v Redni zbirki Celjske Mohorjeve družbe pa roman Rudija Mlinarja Kamav tu. Pri založbi Miš so izdali mladinski roman Čevelj št. 39, ki ga podpisuje estonski pisatelj Jaanus Vaiksoo.

1981 Nova vas – Pevski jubilej

Stare slike (Cerknica), 9. december 2023 26. decembra 1981 je Mešani pevski zbor Kulturnega društva Bloke priredil slavnostni koncert ob 10. obletnici delovanja. Častni gostje prireditve so bili takrat še živeči člani predvojnega Moškega zbora “Deteljica”, ki je v okviru Društva kmečkih fantov in deklet Bloke pričel s prepevanjem leta 1931. Iz delovanja tega zbora so črpali tradicijo vsi poznejši zbori […]

V Ljubljani se začenja 39. festival LGBT filma

Misli, 9. december 2023 ― V Ljubljani se bo danes začel 39. festival LGBT filma. Na njem bodo do 17. decembra prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Festival bo potekal na treh lokacijah po mestu.
še novic