Brez identitete, a človek

Vrabec Anarhist, 31. december 2023 ― Kaj, če sem tretjega spola in torej nepripadajoči outsajder po Colinu Wilsonu, če ne pripadam temu ali onemu. Ali to pomeni, da imaš pravico, da me ubiješ, porušiš moj dom in ubiješ moje prijatelje in družino? The post Brez identitete, a človek first appeared on Vrabec Anarhist.

SREČNO 2024!

Ana Monro, 31. december 2023 ― Spoštovani vsi, ekipa Gledališča Ane Monro vam želi, da bi imeli v letu 2024 veliko časa za ljudi, živali, aktivnosti in stvari, ki jih imate najraje, ter čim manj skrbi. Pa naj bo sr(e)čno in zdravo, seveda! HVALA vsem, ki ste z nami (so)ustvarjali čudovite zgodbe, in se kmalu spet vidimo – kje drugje, kot ... The post SREČNO 2024! appeared first on Ana Monro.

ANA MRAZ v Ljubljani, 5. dan (30.12.)!

Ana Monro, 31. december 2023 ― Čudovito prizorišče, odlične predstave in najboljše občinstvo! Tako bi lahko na kratko opisali ne le zadnji, 5. večer (30.12.), ampak celoten zimski mednarodni festival uličnega gledališča in cirkusa Ana Mraz 2023, ki je na Gornjem trgu v Ljubljani potekal od 26.12.. Fotografije vseh dogodkov si lahko ogledate na spodnji povezavi, kmalu pa bomo objavili tudi posnetke ... The post ANA MRAZ v Ljubljani, 5. dan (30.12.)! appeared first on Ana Monro.
Šest desetletij celjske spomeniškovarstvene službe

Šest desetletij celjske spomeniškovarstvene službe

Celje.info, 31. december 2023 ― Celjska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je v letošnjem letu obeleževala 60 let organiziranega delovanja spomeniškovarstvene službe. Delovati je namreč pričela s 1. 1. 1963 kot Zavod ... Beri dalje The post Šest desetletij celjske spomeniškovarstvene službe appeared first on Celje.info.
Sanjačevo slovo od izginule dežele

Sanjačevo slovo od izginule dežele

Airbeletrina, 31. december 2023 ― »Na ozadju temne slutnje prihodnosti, ki je prišla, preden je Vojnović prvič predstavil svojo najbrž najbolj osebnoizpovedno knjigo, se – v spominu ali ob vnovičnem, postkoronskem obisku Pule, mesta njegovega otroštva, pripadnosti in brezmejnih možnosti (»Pula je prostor in ne mesto … izmuzljiv, brezmejen prostor«) – vrača v otroštvo in mladost, dregne v sramežljivega fanta na srednješolskem plesu bežigrajske gimnazije, mestu njegove nepripadnosti, in se sprašuje, kakšno bi bilo njegovo življenje brez strahov, ki ga gnetejo skozi čas in mu sugerirajo, da je sprava z njimi ne le možna, ampak tudi smiselna. Razmišljanja, ki jih naplavlja na pogled razpršeni tok avtorjevega z domišljijo prepletenega spomina, v katerih Edvard Kocbek snuje novo pesem, Lenča Ferenčak hrani tivolske veverice in je Dražen Petrović, neomadeževano zamrznjen v boljši preteklosti, za vselej nesmrten, utirajo nove, vselej privlačne poti po neusahljivih vijugah Debeljakove mitološke Atlantide.« Jasna Lasja recenzira knjigo Gorana Vojnovića Zbiralec strahov. The post Sanjačevo slovo od izginule dežele appeared first on AirBeletrina.

Julija Lukovnjak: Svet je senca (Edgarja Kaosa)

Koridor, 31. december 2023 ― Obsežno nadaljevanje obsežnega prvenca o odrešitelju, ki ni povsem prepričan v svoje odrešiteljske sposobnosti, v svetu, ki je vse prej kot črno-bel. The post Julija Lukovnjak: Svet je senca (Edgarja Kaosa) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Maestro

MMC Film, 31. december 2023 ― Potrebna je določena samozavest, da si izboriš režijo filma, ki sta ga pred teboj hotela režirati tako Steven Spielberg kot Martin Scorsese. Bradley Cooper s svojim drugim celovečercem dokaže, da je še vedno ambiciozen, čeprav ne nujno tudi drzen režiser.
1933 Unec – Matilda Sebenikar

1933 Unec – Matilda Sebenikar

Stare slike (Cerknica), 31. december 2023 ― Žal, dolgo sploh nisem imel nobene fotografije gospe Matilde Sebenikar. Ko sem brskal po digitalni knjižnici Slovenije (dLib.si), pa sem odkril njeno podobo v Koledarju šolske družbe sv. Cirila in Metoda za navadno leto 1934. Takole so se v koledarju spominjali Matilde Sebenikar, svoje zveste, delovne in dolgoletne članice: “Sebenikarjeva Matilda, vdova poštarja in posestnica […]

Z oskarjem nagrajeni Ben Kingsley slavi 80 let

Misli, 31. december 2023 ― Na današnji dan pred osmimi desetletji se je rodil angleški igralec Ben Kingsley, ki ga je kariera popeljala od britanske televizijske nadaljevanke prek ugledne kraljeve Shakespearove akademije pa vse do Hollywooda. Skupina The Beatles je britanskega oskarjevca nekoč vabila celo v glasbene vode.
še novic