Spomin na Jurija Součka iz MnZ Celje

Spomin na Jurija Součka iz MnZ Celje

Celje.info, 20. januar ― Minuli teden nas je v 95. letu starosti zapustil legendarni slovenski dramski igralec, Jurij Souček. Rodil se je v Ljubljani, njegova starša pa sta bila iz Češke. V svoji 40-letni ... Beri dalje The post Spomin na Jurija Součka iz MnZ Celje appeared first on Celje.info.

Krematorij za kriminalce

Koridor, 20. januar ― Marina Enriquez nam pokaže, da ni potrebe po nadnaravnih bitjih – resničnost, ki jo upoveduje v zbriki Kar smo izgubile v ognju, bo zadostila. The post Krematorij za kriminalce appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

V Bežigrajski galeriji 1 pregledna razstava krajin Mateja Čepina

Revija Primus, 20. januar ― Avtor: STA, Uredništvo V Bežigrajski galeriji 1 bodo drevi odprli pregledno razstavo slik Mateja Čepina z naslovom Obzorja pričakovanj. Slike, ustvarjene med letoma 2018 in 2023, gledalca vpeljejo v pokrajine, kjer se zdi, da je čas zaustavljen, je zapisal kustos Miloš Bašin. Po njegovih besedah dela delujejo kot zamrznjene fotografske ali filmske podobe človeških figur. ...
Šterkijada

Šterkijada

MMC Film, 20. januar ― Šterkijada, življenjska odisejada jadralca Jureta Šterka, intimno portretirana skozi filmske oči njegovega sina Igorja, je film o svobodi.
Umrl arhitekt Peter Kerševan

Umrl arhitekt Peter Kerševan

Misli, 20. januar ― V 86. letu je pred dnevi umrl arhitekt Peter Kerševan, so potrdili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Kot je za STA dejal muzejski svetnik Bogo Zupančič, se je Kerševan izoblikoval v krogu arhitekta, profesorja Eda Mihevca, v zadnjem obdobju pa je bil z Milanom Kovačem pobudnik rešitev na področju arhitekturne dediščine v Ljubljani.
26. januar 2024 ob 18. uri: Vlasto Kopač, dokumentarni film, Slovenski planinki muzej

26. januar 2024 ob 18. uri: Vlasto Kopač, dokumentarni film, Slovenski planinki muzej

Gornjesavski muzej Jesenice, 20. januar ― Iz Medobčinskega muzeja Kamnik in Gornjesavskega muzeja Jesenice – Slovenskega planinskega muzeja vljudno vabimo na projekcijo dokumentarnega filma:  Vlasto Kopač, ob 110. obletnici rojstva. Film bomo predvajali v petek, 26. januarja 2024, ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju. Vlasto Kopač je bil alpinist, gorski reševalec, risar, arhitekt, konservator, kartograf, varuh naravne in kulturne dediščine in še mnogo več. [...] The post 26. januar 2024 ob 18. uri: Vlasto Kopač, dokumentarni film, Slovenski planinki muzej appeared first on Gornjesavski muzej Jesenice.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 20. januar ― Pri založbi UMco je izšel roman Sama Ruglja z naslovom Samo močni preživijo, pri založbi Miš knjiga Rimana kaša Ambroža Kvartiča z ilustracijami Matije Medveda. Celjska Mohorjeva družba je izdala knjiga Pravica do sladkega avtorjev Ane Srovin Coralli in Fernanda Alonsa Tuera.
Računalniška omrežja: Aktivni terminali in porazdeljena obdelava

Računalniška omrežja: Aktivni terminali in porazdeljena obdelava

Računalniški muzej, 20. januar ― V novi seriji prispevkov smo se podrobneje posvetili pojavu računalniških omrežij. Razpiramo celovit pogled na to kako so se razvojne stopnje in posamezni vidiki računalniških omrežij dotaknili domačega računalništva in kako se v računalniških omrežjih na edinstven način kaže in udejanja tesna prepletenost računalništva, informatike in telekomunikacij. V sedemdesetih je računalništvo vedno manj slonelo na […] The post Računalniška omrežja: Aktivni terminali in porazdeljena obdelava first appeared on Računalniški muzej.
1920 Begunje – Recept

1920 Begunje – Recept

Stare slike (Cerknica), 20. januar ― Ana Leskovec – Farbarjeva iz Dolenje vasi je v zimah od 1920-1930 obiskovala kuharski tečaj v Begunjah pri Cerknici. Recepte si je zapisovala v zvezek. Naše stare mame in mame so vse imele zvezek, v katerem so bili zapisani recepti za kuho in slaščice. To je bil dodaten pripomoček poleg kuharske knjige. Te so bile […]
še novic