Računalniška omrežja: Državno računalniško omrežje

Računalniška omrežja: Državno računalniško omrežje

Računalniški muzej, 17. februar ― V novi seriji prispevkov smo se podrobneje posvetili pojavu računalniških omrežij. Razpiramo celovit pogled na to kako so se razvojne stopnje in posamezni vidiki računalniških omrežij dotaknili domačega računalništva in kako se v računalniških omrežjih na edinstven način kaže in udejanja tesna prepletenost računalništva, informatike in telekomunikacij. Do začetka osemdesetih so terminalska omrežja pomembnejših družbenih […] The post Računalniška omrežja: Državno računalniško omrežje first appeared on Računalniški muzej.

Berlinale: Iranske ženske ne spijo s hidžabom

Misli, 17. februar ― Na Berlinalu je svetovno premiero v glavnem tekmovalnem programu doživel iranski film Keyke mahboobe man z angleškim naslovom My Favourite Cake. O njem se je v zadnjih dneh govorilo veliko, saj režiser in režiserka nista smela zapustiti države. Namesto njiju sta o filmu, ki pokaže pravo življenje brez samoomejitev, spregovorila glavna igralca.

V Španskih borcih plesno državno tekmovanje Opus 1

Misli, 17. februar ― V Španskih borcev se danes ob 11. uri začenja dvodnevno 32. državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 - Plesna miniatura 2024. Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca.

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 17. februar ― Pri založbi Škuc so izdali roman z naslovom Poletje, v katerem te ni, ki ga podpisuje makedonski pisatelj Petar Andonovski, pri založbi Malinc pa mladinski roman Samante Kobal Menjam strah za sladoled. Mladinska knjiga je izdala slikanico Anje Štefan Mišji ženin, ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav.

V Škofji Loki se začenjajo Dnevi Škofjeloškega pasijona

Misli, 17. februar ― Na današnjo prvo postno soboto se s pasijonskim romanjem na Brezje in postnimi delavnicami slikanja postnega prta začenjajo tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerimi v Škofji Loki vzdržujejo pasijonsko kondicijo v letih, ko ni uprizoritve Romualdovega pasijona. Različni dogodki bodo potekali vse do 20. aprila.

1946 Velike Bloke – Sekire

Stare slike (Cerknica), 17. februar ― Kovaštvo je stoletja veljalo za eno najpomembnejših obrti. Zaradi širokega področja dela so se kovači največkrat specializirali v posamezne ožje smeri: orodni kovači so izdelovali kmečko, gozdarsko orodje in orodje za druge obrti vozovni kovači so sodelovali s kolarji in okovali najrazličnejše vozove, kočije in tudi majhne vozičke, ki smo jim na Blokah rekli ulak […]
Prva zlata rola igranemu prvencu Gepack

Prva zlata rola igranemu prvencu Gepack

BSF, 17. februar ― Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je v kinu Cineplexx Ljubljana Rudnik podelila prvo zlato rolo domači uspešnici Gepack. Komedija s primesmi kriminalke in romance si je to priznanje prislužila za preseženo mejo 25.000 gledalcev, najnovejši rezultati gledanosti pa razkrivajo, da si je film sicer skupno ogledalo že več kot 35.000 gledalcev. Ob tem je režiser Klemen Dvornik ustvarjalcem čestital za izjemne dosežke in jim zaželel, da osvojijo še več zlatih rol.
še novic