Znak ali stvar

Praznine, 24. marec 2017 ― Je arhitektura »znak« ali »stvar«? Je to vprašanje danes sploh smiselno? Da bi nanj lahko odgovorili, moramo začeti na začetku. Vprašanje, kaj je arhitektura oziroma kaj je arhitektura danes, nas vodi k vprašanju, kaj je njen temelj. Današnji arhitekti morajo glede tega zavzeti jasno stališče oziroma najti oporišče, s pomočjo katerega bi nanj lahko odgovorili. […] The post Znak ali stvar appeared first on Praznine.

Arhitekturni deleuzizem: Neoliberalni prostor, nadzor in ‘univer-city’

Praznine, 14. februar 2017 ―   Predgovor k prevodu Arhitekturnega deleuzizma v Prazninah   »Deleuzizem« ni oznaka, ki bi jo arhitekti, obravnavani v mojem eseju, sami kadarkoli uporabili. Izvorno jo je skoval Ian Buchanan, ki je skušal z Deleuzom storiti tisto, kar je Deleuze storil z Bergsonom.[1] Buchananov »deleuzizem« sledi Deleuzovemu »bergsonizmu« v poskusu afirmacije kreativne prilastitve miselnega korpusa za […] The post Arhitekturni deleuzizem: Neoliberalni prostor, nadzor in ‘univer-city’ appeared first on Praznine.

Arhitektura, intima in skrivnost

Praznine, 14. februar 2017 ― V knjigi z naslovom Individualna hiša, arhitektura, urbanost [1], ki je pod vodstvom Guyja Tapieja nedavno izšla v Franciji, avtorji arhitekti in urbanisti pozivajo k „psihoanalitični interpretaciji individualne hiše“ oziroma „interpretaciji navdušenja nad individualno hišo“. Po njihovem prepričanju temelji individualne hiše ležijo „v globini nezavednega“. Očitno pa tu ne gre za globino mojega nezavednega, ki je […] The post Arhitektura, intima in skrivnost appeared first on Praznine.

Ideal pokvarjenega: O tehniki in napravah v Neaplju

Praznine, 14. februar 2017 ― V Neaplju so tehnične naprave praviloma pokvarjene – brezhibno delujoči stroji so prej izjema ali čudno naključje. Sčasoma se nas polasti občutek, da je bilo vse že proizvedeno v pokvarjenemu stanju. In tu ne gre za priprave oziroma razna mitološka bitja z zgolj reprezentativno funkcijo kot so na primer kljuke – v Neaplju imajo vrata […] The post Ideal pokvarjenega: O tehniki in napravah v Neaplju appeared first on Praznine.

Junkspace

Praznine, 14. februar 2017 ― “Logan Airport: a world-class upgrade for the twenty-first century” (oglas s konca dvajsetega stoletja)   Uvod   Če so space-junk človekove razbitine, ki smetijo univerzum, potem je junk-space ostalina, ki jo človeštvo pušča na Zemlji. Zgrajen (več o tem kasneje) produkt modernizacije ni moderna arhitektura, temveč Junkspace. Junkspace je to, kar ostane potem, ko je […] The post Junkspace appeared first on Praznine.

Arhitektura klicanja duhov

Praznine, 14. februar 2017 ―   Kemični proces sublimacije označuje prehajanje snovi iz trdnega neposredno v plinasto agregatno stanje, ne da bi snov prešla običajno vmesno, tekoče agregatno stanje. S preskokom vmesne faze snov dobesedno izpuhti v zrak. Vendar pa sublimacija trdne snovi nikoli ni popolna: del materije v obliki kristalov pade nazaj na podlago. Z drugimi besedami, popolno neposredno […] The post Arhitektura klicanja duhov appeared first on Praznine.

Fotografije

Praznine, 14. februar 2017 ―   Urednik Praznin me je prosil za besedilo k fotografijam kota. Namesto običajnega intervjuja ali besed o avtorju torej avtorjev monolog: nekaj misli o tem, kaj mi pomeni objekt in zakaj se toliko ukvarjam z njim. Od kod fotografije kota.   Dolgo časa sem v izogib pojasnjevanju navajal Man Raya: »Objekt je rezultat gledanja nečesa, […] The post Fotografije appeared first on Praznine.

Fotografije

Praznine, 14. februar 2017 ―   Urednik Praznin me je prosil za besedilo k fotografijam kota. Namesto običajnega intervjuja ali besed o avtorju torej avtorjev monolog: nekaj misli o tem, kaj mi pomeni objekt in zakaj se toliko ukvarjam z njim. Od kod fotografije kota.   Dolgo časa sem v izogib pojasnjevanju navajal Man Raya: »Objekt je rezultat gledanja nečesa, […] The post Fotografije appeared first on Praznine.

Otopela abstrakcija: Semper, Kracauer in površinski materializem arhitekture

Praznine, 14. februar 2017 ― Gottfried Semper je v svoji knjigi Štirje elementi arhitekture iz leta 1851 arhitekturo opredelil kot umetnost oblačenja. [1] Navezujoč se na antropološke podmene o izvorih arhitekture v obrteh pletenja in tkanja, je s svojo teorijo oblačenja (bekleidungstheorie) predlagal, da bistvo arhitekture leži v zastiranju podpornih in strukturnih elementov. Toda če je arhitektura v temelju praksa maskiranja, […] The post Otopela abstrakcija: Semper, Kracauer in površinski materializem arhitekture appeared first on Praznine.

O nekem Parizu

Praznine, 14. februar 2017 ―   Enkrat sem v »italijanski« restavraciji skušala odpreti v toskanskem stilu oblikovana vrata. Moj poskus je izgledal zelo nerodno, kajti vrata so bila lažna, restavracija pa se je nahajala v provinciji Guangdong na jugu Kitajske. Skoraj vsi, ki so se potepali po sosednjem kontinentu dober mesec dni, bodo zlahka razumeli mojo veliko potrebo po zaužitju […] The post O nekem Parizu appeared first on Praznine.

Intervju z Robertom Pfallerjem

Praznine, 14. februar 2017 ―   UČENJE IN PISANJE   FILOZOF NA UMETNOSTNI AKADEMIJI NL Po poklicu ste filozof, učite pa na šoli za umetnost in industrijsko oblikovanje. Kakšna je vaša vloga oziroma kako vidite vlogo filozofa, ki deluje znotraj umetnostno-oblikovalske šole?   RP Kot sta učila filozofa Louis Althusser in Ludwig Wittgenstein, filozofija ljudem ni nujno koristna. Prej gre […] The post Intervju z Robertom Pfallerjem appeared first on Praznine.

Bežigrajski stadion Ljubljana

Praznine, 2. februar 2016 ― Centralni stadion za Bežigradom je bil zgrajen med letoma 1923 in 1935 za potrebe telovadnega društva Slovenske krščansko-socialne zveze Orli ter za gasilske vaje in shode. V poznejših letih se je prostor uporabljal kot stadion za športne prireditve in kulturne dogodke. Od leta 2008 je območje stadiona zaprto za javnost in prepuščeno propadu. Degradiran in […] The post Bežigrajski stadion Ljubljana appeared first on Praznine.

Pogovor z Vadimom Fiškinom

Praznine, 2. februar 2016 ― O naslovu   TS Naslov tvoje razstave Čarov-Ni-Ja oziroma NO MAGIC, ki je potekala v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) od 16. 6 do 13. 9. 2015 (kurator Igor Španjol), se mi zdi izredno posrečen. Pravzaprav je slovenska različica čarov-NI-JA še natančnejša in hkrati bolj dvoumna, saj imamo na istem mestu sovpad čarovnije ter njeno […] The post Pogovor z Vadimom Fiškinom appeared first on Praznine.

Na mejah arhitekture

Praznine, 2. februar 2016 ― Staro in verjetno v samo tkivo arhitekture vrezano nasprotje med avtonomijo in njeno družbeno vlogo nič ne polarizira bolj kot poskus definiranja meja arhitekturnega delovanja. Če se vodilna ali prevladujoča arhitekturna struja, ki po definiciji deluje v samem središču stroke, zmeraj lahko opredeljuje tudi sama s sabo, pa na svojih mejah neizogibno trči ob druga […] The post Na mejah arhitekture appeared first on Praznine.
še novic