Simbioz@ Simbioza je vseslovenski prostovoljski pr

Knjižnica Postojna, 11. oktober 2011 ― Simbioz@ Simbioza je vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja in povezovanja dveh generaciji. Namen projekta je dvigniti računalniško pismenost starejših in mlajše pritegniti k medgeneracijski pomoči. V tednu od 17. do 21. oktobra 2011 bodo mladi prostovoljci predstavnike generacije svojih dedkov in babic navdušili za rabo računalnika. Izobraževanja bodo potekala po knjižnicah, šolah in domovih za starejše po vsej Sloveniji. Takšno medgeneracijsko sodelovanje bo priložnost, vredna doživetja, izkušnja, vredna spomina. Izobraževanju ob prostovoljstvu se lahko pridružite tudi v e-točki knjižnice v Postojni.Prijave zbiramo na spletni strani www.simbioza.eu, preko brezplačne telefonske številke 080 47 47, ali na oddelku za odrasle v naši knjižnici v Postojni.Starejši in prostovoljci se lahko prijavite na enega ali več modulov, kjer predznanje ni potrebno:Računalnik, moj prijateljNa prvem modulu bomo izvedeli, kaj je računalnik ter kako in za kaj se ga uporablja.Klik v svetNa drugem modulu bomo izvedeli, kaj je internet ter kako in za kaj se ga uporablja v vsakdanjem življenju.Brez elektronske pošte ne greNa tretjem modulu bomo izvedeli, na kakšen način deluje elektronska pošta, dotaknili se bomo tudi spletne etike, spletne varnosti in varnih povezav.Postanite del projekta, ki bo povezal generacije po vsej Sloveniji: prostovoljci, spremenite se za nekaj ur v učitelje; starejši, spoznajte čare moderne tehnologije! Vabljeni!

Nedeljska ustvarjalnica in voden ogled

MAO, 11. oktober 2011 ― V nedeljo ob 11.00 se bomo na ustvarjalnici urili v najrazličnejših konstrukcijah, kot so nastajale v 19. stoletju. Z otroki bomo gradili, sestavljali in razstavljali mostove, kupole, stolpe in stolpnice. Tudi konstrukcija lahko postane prav posebno pustno pokrivalo! Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem pa bo vodil z mag. Tadej Brate, poznavalec zgodovine tehnike in tehniške dediščine.

Tadej Brate: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 11. oktober 2011 ― Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem bo v nedeljo ob 11.00 vodil mag. Tadej Brate, priznani poznavalec zgodovine tehnike in tehniške dediščine. Njegovo specializirano znanje obsega predvsem poznavanje zgodovine prometa, zlasti tirnih vozil.

Neskrite konstrukcije in novi materiali

MAO, 11. oktober 2011 ― Inženirska arhitektura je v 19. stoletju uživala ugled in veljavo in je pomenila napredek. To je čas, ko uvajajo nove gradbene materiale in se išče skladnost med namenom in lepoto konstrukcije. V ustvarjalnici se bomo urili v najrazličnejših konstrukcijah. Gradili, sestavljali in razstavljali bomo mostove, kupole, stolpe in stolpnice.

Gojko Zupan: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 9. oktober 2011 ― Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem nas bo v nedeljo ob 11.00 popeljal umetnostni zgodovinar mag.Gojko Zupan. Zupan je po stroki umetnostni zgodovinar, ki se med drugim že tri desetletja ukvarja z javnim prostorom Ljubljane, z opremljanjem tega prostora, od javnih spomenikov do tlakovanj.

Ko stara hiša dobi novo preobleko

MAO, 9. oktober 2011 ― Če nihče ne skrbi za hiše, ki se starajo, na njih nastajajo poškodbe in nazadnje se lahko celo podrejo. Hiše utrpijo mnoge poškodbe, bodisi zaradi starosti, včasih pa so za poškodbe krivi tudi ljudje, ki neprimerno ravnajo z njimi. Otroci bodo raziskovali, kako je potrebno skrbeti za starejše hiše, kako jih prenoviti in kaj počnejo konservatorji in restavratorji.

Uvodni dogodek BIO 50

MAO, 8. oktober 2011 ― Prek 100 udeležencev, med katerimi niso le oblikovalci, ampak tudi ugledne gospodarske družbe in razvijalci najrazličnejših življenjskih izkušenj, bo v četrtek začelo s procesom priprave projektov in izdelkov, ki bodo jeseni predstavljeni na jubilejni razstavi BIO 50. Po predstavitvi bienala bosta sledili predavanji Thomasa Lomméeja in Liesbeth Huybrechts ter predstavitve mednarodnih in slovenskih mentorjev posameznih skupin.

Začetek ustvarjanja več kot 120 udeležencev z vsega sveta na uvodnem dogodku BIO 50

MAO, 8. oktober 2011 ― Skoraj dvesto gostov, mentorjev in udeležencev z vsega sveta se je srečalo na uvodnem dogodku BIO 50, ki je potekal v MAO kot uraden začetek 24. bienala oblikovanja. Uvodni dogodek je bil poln navdušenja nad pričetkom sodelovanja na bienalu. Dogodek pomeni začetek šest mesečnega procesa sodelovanja, v katerem bo enajst skupin pod vodstvom mentorjev raziskovalo možne prihodnosti oblikovanja. Spremljajte razvoj kreativnega procesa BIO 50 skozi naslednje mesece!
še novic