Sonja Ifko: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 15. oktober 2011 ― Po razstavi bo v nedeljo ob 11.00 vodila dr. Sonja Ifko, arhitektka in predavateljica Fakultete za arhitekturo. V svojem delu raziskuje zgodovino arhitekture industrializacije, kjer se osredotoča na raziskovanje vplivov razvoja novih znanj in tehnologij na arhitekturo.

Mestne vedute

MAO, 15. oktober 2011 ― Na nedeljski ustvarjalnici bomo ob 11.00 spoznali arhitekturo skozi likovno umetnost. Od bliže bomo pogledali nekaj del na razstavi, ki nam pričarajo prizore mest, mostov in poti. Seznanili se bomo s slikarskimi pripomočki in načini, ki so jih uporabljali v tistem času, da bodo lahko nastale vaše mestne vedute 21. stoletja (morda kar s portretirancem v ospredju). V goste smo povabili akademsko slikarko Tanjo Milharčič.

Kongresni trg

MAO, 14. oktober 2011 ― Z zgodovinarko Barbaro Žabota se bomo v četrtek ob 17.00 sprehodili po Kongresnem trgu, ki med ljubljanskimi trgi zaseda prav posebno mesto zaradi svoje lokacije v samem središču mesta in parka v obliki zvezde. Med sprehodom se bomo seznanili z zgodovinskimi naključji, ki so omogočili nastanek trga in njegov nadaljnji razvoj. 

Poročilo z bojišča

Airbeletrina, 13. oktober 2011 ― Datum 11. 9. ima že sam po sebi sicer več konotacij, toda Boštjana Videmška, Delovega novinarja in protivojnega poročevalca, v njegovi še sveži knjigi zanima tista o napadenem ameriškem imperiju, porušenih stolpih Svetovnega trgovinskega centra na Manhattnu, o šoku, ki je za vedno spremenil svet, in o lovu na ideologijo, ki je stala za njim. Vojna proti terorizmuje skovanka, ki je zaznamovala minulo desetletje in najprej radikalizirala jezik (ameriške) visoke politike.

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 13. oktober 2011 ― Razstava se izteka! Prikazuje prvi obširni pregled arhitekturne ustvarjalnosti 19. stoletja na Slovenskem doslej. S pomočjo starih in novih fotografij, arhivskih načrtov, historičnih upodobitev, maket in opisov poskuša opozoriti na izjemno kompleksno problematiko tega obdobja. Na ogled le še do nedelje.

Vrednote skozi oko generacije Y

MAO, 13. oktober 2011 ― Še do srede, 12. marca, je na ogled mednarodna razstava fotografij, ki so nastale v okviru projekta TunY, v katerem sodelujejo učenci Osnovne šole Nove Fužine. Razstava fotografij in inštalacij je plod neizmerne kreativnosti, ki jo ima v lasti generacija Y in prikazuje skupne izbrane vrednote učencev.

Simbioz@ Simbioza je vseslovenski prostovoljski pr

Knjižnica Postojna, 11. oktober 2011 ― Simbioz@ Simbioza je vseslovenski prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja in povezovanja dveh generaciji. Namen projekta je dvigniti računalniško pismenost starejših in mlajše pritegniti k medgeneracijski pomoči. V tednu od 17. do 21. oktobra 2011 bodo mladi prostovoljci predstavnike generacije svojih dedkov in babic navdušili za rabo računalnika. Izobraževanja bodo potekala po knjižnicah, šolah in domovih za starejše po vsej Sloveniji. Takšno medgeneracijsko sodelovanje bo priložnost, vredna doživetja, izkušnja, vredna spomina. Izobraževanju ob prostovoljstvu se lahko pridružite tudi v e-točki knjižnice v Postojni.Prijave zbiramo na spletni strani www.simbioza.eu, preko brezplačne telefonske številke 080 47 47, ali na oddelku za odrasle v naši knjižnici v Postojni.Starejši in prostovoljci se lahko prijavite na enega ali več modulov, kjer predznanje ni potrebno:Računalnik, moj prijateljNa prvem modulu bomo izvedeli, kaj je računalnik ter kako in za kaj se ga uporablja.Klik v svetNa drugem modulu bomo izvedeli, kaj je internet ter kako in za kaj se ga uporablja v vsakdanjem življenju.Brez elektronske pošte ne greNa tretjem modulu bomo izvedeli, na kakšen način deluje elektronska pošta, dotaknili se bomo tudi spletne etike, spletne varnosti in varnih povezav.Postanite del projekta, ki bo povezal generacije po vsej Sloveniji: prostovoljci, spremenite se za nekaj ur v učitelje; starejši, spoznajte čare moderne tehnologije! Vabljeni!

Nedeljska ustvarjalnica in voden ogled

MAO, 11. oktober 2011 ― V nedeljo ob 11.00 se bomo na ustvarjalnici urili v najrazličnejših konstrukcijah, kot so nastajale v 19. stoletju. Z otroki bomo gradili, sestavljali in razstavljali mostove, kupole, stolpe in stolpnice. Tudi konstrukcija lahko postane prav posebno pustno pokrivalo! Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem pa bo vodil z mag. Tadej Brate, poznavalec zgodovine tehnike in tehniške dediščine.

Tadej Brate: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 11. oktober 2011 ― Po razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem bo v nedeljo ob 11.00 vodil mag. Tadej Brate, priznani poznavalec zgodovine tehnike in tehniške dediščine. Njegovo specializirano znanje obsega predvsem poznavanje zgodovine prometa, zlasti tirnih vozil.

Neskrite konstrukcije in novi materiali

MAO, 11. oktober 2011 ― Inženirska arhitektura je v 19. stoletju uživala ugled in veljavo in je pomenila napredek. To je čas, ko uvajajo nove gradbene materiale in se išče skladnost med namenom in lepoto konstrukcije. V ustvarjalnici se bomo urili v najrazličnejših konstrukcijah. Gradili, sestavljali in razstavljali bomo mostove, kupole, stolpe in stolpnice.
še novic