Tudi literatura ima stranske učinke

Airbeletrina, 24. oktober 2011 ― Hvalnica rešnjemu telesu bi lahko že z naslovom zavedla neukega bralca, da bi jo iskal na napačnem oddelku ali jo v roke vzel čisto po pomoti, ker jo je videl na septembrskem seznamu najbolje prodajanih knjig, nekje med, khm, slavno Skrivnostjo in Življenje je tvoje. Živimo pač v časih, ko tudi knjige potrebujejo reklamo, zato se je Hvalnica rešnjemu telesu na zloglasni seznam uvrstila predvsem zaradi podlistka v Delu, priljubljenosti Ihanovega sloga, nekaj pa tudi zaradi cene, saj knjige iz zbirke Hvalnice Cankarjeve založbe, ki nastajajo takorekoč po naročilu, lahko kupite za 7,95 evra. Da tudi cena v teh recesijskih časih še kako vpliva na izbiro branja, dokazuje še ena drobna knjižica, ki se je znašla na omenjenem seznamu: Dvignite se! Stéphana Hessela stane le 2,99 evra, kot najbrž veste pa je nekakšna budnica, ki razsvetljuje ljudstvo – podobno bi lahko dejala za Hvalnico Alojza Ihana, ki skuša razsvetliti bralca z mešanico poenostavljene psihologije, družbene kritike pa tudi vsaj malo jamrarije, ko avtorja preveč zanese v sveti jezi, čeprav (to mu res štejem v velik plus) se mu vedno uspe iz nje tudi izvleči.
Rüdiger Safranski: Virtuoz življenja v boju proti ekonomizaciji mišljenja

Rüdiger Safranski: Virtuoz življenja v boju proti ekonomizaciji mišljenja

Airbeletrina, 24. oktober 2011 ― Ni veliko avtorjev, ki bi znali misli velikih duhov, kot so E. T. A. Hoffmann, Friedrich Schiller, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche ali Martin Heidegger spremeniti v pripovedi, ki se berejo kot napeti romani. Rüdiger Safranski se označuje za filozofirajočega pisatelja, kar pomeni, da mu za to, da bi mu verjeli na besedo, ni treba vztrajno navajati opomb pod črto.

Built on Narrow Land

MAO, 16. oktober 2011 ― V MAO bomo v četrtek ob 19.00 premierno predvajali film Built on Narrow Land, ki ga je   režiral Malachi Connolly. Film govori o ohranjanju modernistične arhitekture hiš iz 50. in 60. let na plažah Cape Coda. Pred predvajanjem bo film na kratko predstavila sodelavka muzeja Natalia Skoczylas iz Poljske. Projekcija bo v angleškem jeziku.

Sonja Ifko: Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 15. oktober 2011 ― Po razstavi bo v nedeljo ob 11.00 vodila dr. Sonja Ifko, arhitektka in predavateljica Fakultete za arhitekturo. V svojem delu raziskuje zgodovino arhitekture industrializacije, kjer se osredotoča na raziskovanje vplivov razvoja novih znanj in tehnologij na arhitekturo.

Mestne vedute

MAO, 15. oktober 2011 ― Na nedeljski ustvarjalnici bomo ob 11.00 spoznali arhitekturo skozi likovno umetnost. Od bliže bomo pogledali nekaj del na razstavi, ki nam pričarajo prizore mest, mostov in poti. Seznanili se bomo s slikarskimi pripomočki in načini, ki so jih uporabljali v tistem času, da bodo lahko nastale vaše mestne vedute 21. stoletja (morda kar s portretirancem v ospredju). V goste smo povabili akademsko slikarko Tanjo Milharčič.

Kongresni trg

MAO, 14. oktober 2011 ― Z zgodovinarko Barbaro Žabota se bomo v četrtek ob 17.00 sprehodili po Kongresnem trgu, ki med ljubljanskimi trgi zaseda prav posebno mesto zaradi svoje lokacije v samem središču mesta in parka v obliki zvezde. Med sprehodom se bomo seznanili z zgodovinskimi naključji, ki so omogočili nastanek trga in njegov nadaljnji razvoj. 

Poročilo z bojišča

Airbeletrina, 13. oktober 2011 ― Datum 11. 9. ima že sam po sebi sicer več konotacij, toda Boštjana Videmška, Delovega novinarja in protivojnega poročevalca, v njegovi še sveži knjigi zanima tista o napadenem ameriškem imperiju, porušenih stolpih Svetovnega trgovinskega centra na Manhattnu, o šoku, ki je za vedno spremenil svet, in o lovu na ideologijo, ki je stala za njim. Vojna proti terorizmuje skovanka, ki je zaznamovala minulo desetletje in najprej radikalizirala jezik (ameriške) visoke politike.

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

MAO, 13. oktober 2011 ― Razstava se izteka! Prikazuje prvi obširni pregled arhitekturne ustvarjalnosti 19. stoletja na Slovenskem doslej. S pomočjo starih in novih fotografij, arhivskih načrtov, historičnih upodobitev, maket in opisov poskuša opozoriti na izjemno kompleksno problematiko tega obdobja. Na ogled le še do nedelje.

Vrednote skozi oko generacije Y

MAO, 13. oktober 2011 ― Še do srede, 12. marca, je na ogled mednarodna razstava fotografij, ki so nastale v okviru projekta TunY, v katerem sodelujejo učenci Osnovne šole Nove Fužine. Razstava fotografij in inštalacij je plod neizmerne kreativnosti, ki jo ima v lasti generacija Y in prikazuje skupne izbrane vrednote učencev.
še novic