Knjiga priznanj: Katja Perat

Knjiga priznanj: Katja Perat

Airbeletrina, 17. april 2012 ― Katja Perat je pesnica, ki je leta 2011 izdala svoj pesniški prvenec Najboljši so padli. Z njim je dokazala, da je glas generacije, ki je bila rojena v osemdesetih, mogoče ubesediti in ujeti v poezijo. Še več: ta glas je mogoče ubesediti tako dobro, da milo odzvanja tudi v že naglušnih ušesih veliko starejših bralcev. Za svoj prvenec je bila nominirana za Veronikino nagrado, knjiga pa je tudi dobila nagrado za prvenec leta. Najboljši so padli je nedvomno ena najudarnejših pesniških zbirk, ki so v zadnjem času izšle v Sloveniji. Na Katjo v poznih nočnih urah in močnih nalivih lahko naletite na stopnišču pred Filozofsko fakulteto, ob mirnih pomladnih večerih pa je še nedolgo tega posedala v bifeju Vesolje. Je tisto dekle, ki se na resnih literarnih večerih smeji najglasneje. Pravijo, da je srčno dober človek in zvesta prijateljica.

POLETNI GLASBENI TABOR V IZOLI

Glasbena mladina, 12. april 2012 ― Med 21. in 29. julijem je v Izoli potekal mednarodni poletni glasbeni tabor, v organizaciji Glasbene mladine Slovenije in Kulturnega društva OFF. Petdeset udeležencev je na Obali obiskovalo tečaje oboe, fagota, harmonike ter kompozicije. Mentorji v razredu oboe so bili Clara Dent Bogányi, solooboistka berlinskega radijskega orkestra, Germán Díaz Blanco, diplomant madridske akademije Reina Sofia […]
Lestvica: Najbolje oblečene literarne junakinje

Lestvica: Najbolje oblečene literarne junakinje

Airbeletrina, 4. april 2012 ― Ni več skrivnost, dragi bralci, da AirBeletrina zarisuje najpomembnejše modne smernice. Še pomnite februar, ko smo vam v času svetovnih tednov mode postregli z najbolje oblečenimi gospodi? Tokrat smo v času, ko se bo modni teden odvil tudi v Ljubljani, pripravili najbolje oblečene dame, izpostavili pa smo tudi nekaj ikoničnih (musthave) kosov. Ste že nestrpni? Gre za okrvavljeno poročno obleko iz Kocbekove Črne orhideje? Ali morda za rožasto Natašino ruto iz Vojne in miru? Smo mar izpostavili golo Zolajevo Nano, ki se z razpuščenimi rdečimi lasmi ogleduje v zrcalu? Četudi se vse spreminja – celo slovenska vlada se je – uredništvo AirBeletrine še vedno deluje v skladu z najvišjimi demokratičnimi standardi. Moški del predstavlja desnico, ki brez razmišljanja v en glas isti osebici dodeli deset točk ter ji izglasuje zmago, ženski del pa levico, ki se ne zedini o ničemer konkretnem–razen o tem, da si zmagovalka ne zasluži zmage. Pa dovolj o nas, vemo, da ste že nestrpni. Ne moremo vam podariti pomladi, lahko pa vam povemo, kaj obleči, da bo v vašem življenju zasijala pomlad. Vedno. Tri, štiri, zdaj!
Knjiga priznanj: Jani Virk

Knjiga priznanj: Jani Virk

Airbeletrina, 3. april 2012 ― Tokrat je odgovore v Knjigo priznanj zapisal Jani Virk, pisatelj, publicist, prevajalec ter urednik, ki je avtor več romanov in zbirk kratke proze, pa tudi pesniških zbirk, esejev in kritik. Leta 1999 je dobil nagrado Prešernovega sklada za zbirko kratke proze Pogled na Tycho Brahe, dvakrat pa se je uvrstil med pet nominirancev za nagrado kresnik. Jani Virk je v slovenščino prevedel tudi literarne klasike več nemško pišočih avtorjev (Thomasa Bernharda, Eliasa Canettija, Hansa Artmanna, Gerharda Rotha …). Druženja ob poletnih večerih pogosto popestri s pesmijo in igranjem na kitaro. Jutri, 4. aprila, bo svoje zadnje delo (Kar je odnesla reka, kar je odnesel dim) ob spremljavi trubadurske glasbe ansambla Vagantes predstavil v atriju Mestnega muzeja v Ljubljani.
DRUGI DEL SODELOVANJA Z UNIVERZO V TURČIJI

DRUGI DEL SODELOVANJA Z UNIVERZO V TURČIJI

Ana Monro, 23. marec 2012 ―   Gledališče Ane Monro nadaljuje uspešno sodelovanje z univerzo v Eskisehirju v Turčiji. O dogajanje ob drugem obisku poroča Katja Beck Kos, producentka Gledališča Ane Monro v Mariboru.na spodnjem linku pa si v Flickr galeriji lahko ogledate tudi fotogalerijo iz delavnic v Turčiji: http://www.flickr.com/photos/anadesetnica/sets/72157629286368950/   POROČILO IZ NEKDANJE MEZOPOTAMIJEGledališče Ane Monro in njuna turška partnerja Anadolu Universitisi Eskisehir in Diyarbakir Cinema Dernegi so razvneli javni prostor v kurdski prestolnici, Diyarbakirju. Ta ponedeljek 20. marca 2012 so študentje konzervatorija za gledališče Anadolu Universitesi Eskisehir izvedli intervencije v samem centru 600.000 glavega vzhodnega turškega mesta na bregu reke Tigris, nesojene kurdske prestolnice.  Izvedba je bila dan prej skoraj odpovedana, saj so pretekli konec vikenda Diyarbakir in ostala kurdska mesta slavila Newroz, glavni kurdski praznik prihoda pomladi, ki so ga letos državne oblasti skoraj preprečile in tako izzvale upor kurdskih prebivalcev in je tako javni prostor postal milorečeno precej političen. Gre za čisto prvo gostovanje  uličnega gledališča skupine študentov, ki se je oblikovala v sklopu projekta gledališča Ane Monro in Univerze v Eskisehirju »Claiming the public space« tega februarja v Eskisehirju v Turčiji in je v teh pozno zimskih dnevih poskrbelo za več kot zavidljivo pozornost tako medijev kot seveda izjemno komunikativnih in navdušenih mimoidočih. Naslednje gostovanje študentov bo 24.3.2012 na festivalu gledališča Ethos v Ankari. Gostovanje je ena izmed množice aktivnosti sodelovanja partnerjev širše platforme Tandem Turkey Cultural Managers Exchange, ki ga podpirajo ECF, Mercator Stiftung, Anadolu Kültür, MitOst e.v in Bilgi University Istanbul. Ana Monro se je s tem spet podala na Vzhod in pripomogla k odpiranju javnega prostora uličnemu gledališču v mestih, kjer so ulice, trgi in ceste glavni del vsakdana in hkrati vendar ali ravno zato predst
še novic