Pop-up Dom Dogodki

Pop-up Dom Dogodki

rompom, 22. oktober 2012 ― Koledar z dogodki ki se bodo odvijali v enomesečni trgovini Pop-up Dom je na voljo na spletni strani popupdom.si. Jutri, 23.10. ima predavanje ilustrator Blaž Porenta. Vabljeni!!! Foto: Fensismensi blog
Pop-up Dom

Pop-up Dom

rompom, 22. oktober 2012 ― Prejšno soboto so se odprla vrata enomesečne trgovine Pop-up Dom, ki smo jo v Kreativni coni Šiška pripravljali zadnjih nekaj mesecev. Otvoritev je presegla vsa naša pričakovanja, zdelo se je, da je na obisk prišla cela Ljubljana! Hvala vsem za podporo ter tako navdušen odziv! Hvala Delo in Fensišmensi! Več o samem projektu ter dogodkih ki jih bomo prirejali v stanovanju na Vegovi 2, si lahko preberete na uradni spletni strani. Ekipa Pop-up Dom, od leve proti desni: Andraž Tarman, Tilen Sepič, Maša Ogrin, Gašper Premože, Mina Arko, Jurij Lozič, Nina Urh, Marko Orel, Miha Artnak, Nuša Jelenec in Metka Pinezić. Fotografija: Dino Kužnik  

Angažirana etnografija, 21. oktober 2012 ― 1. Dogodek AngartFilm, 18.10.2012 - reportaža s komentarjem Odločil sem se, da pričujoče besedilo oblikujem tako, kot je vidno že v naslovu – reportaža s komentarjem. Če mi je še kaj ostalo od mature – reportaža naj bi bila »objektivna«, vendar si ne morem pomagati, da ne bi vključil lastnih opažanj in razmišljanj. Namen teksta je predvsem predstaviti, kaj konkretno se je odvijalo na dogodku in ga s tem približati ljudem, ki niso prišli. Torej – to besedilo govori o prvem dogodku AngartFilm, ki se je odvil v četrtek, 18.10.2012, v Infoshopu na Metelkovi. Je prvi del tematskega sklopa pod mentorstvom neodvisnega filmskega režiserja, Dimitra Anakieva. Slednji je svoje štiri četrtkove večere razdelil na polovico, pri čemer bo prva obravnavala temo izbrisa, druga pa NOB. Večer je otvoril Aljoša Dujmić, absolvent na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo (OEiKA) na Filozofski fakulteti, ki je v največji meri tudi zastavil koncept dogodkov AngartFilm. V svojem obširnem uvodu je začel z zgodbo Charlesa Dickensa v romanu »Great Expectations« in jo povezal z istoimenskim filmom režiserja Davida Leana, saj imata oba podoben fokus – to je pravni sistem. In kako se to povezuje s tematiko večera? Tudi mi smo se dotaknili pravnega sistema, saj je prav ta omogočil veliko črno piko v zgodovini Slovenije in to že kar takoj na njenem začetku. To je bil izbris 25.671 ljudi iz registra stalnega prebivalstva in odvzem pravnega statusa tem ljudem, ki se je zgodil 26. februarja leta 1992. Izhajajoč iz koncepta Michela Foucaulta »tehnike vladanja« je Aljoša pokazal, kako se je slednja manifestirala na manjšini – izbrisanih. Nadalje je Aljoša, opirajoč se na koncept »podganarja«, ki ga je uvedel Alain Badiou, vpeljal v zgodbo izbrisanih pravnika in bivšega ustavnega sodnika Matevža Krivica, ki se »zavzema« za pravice izbrisanih. Razložimo z besedami Aljoše - »za podganarje, po Badiouju, je značilno /…/, da so vrženi v trajanje, ki se jim ponuja in sami niso zmožni vzpostavi

Angažirana etnografija, 21. oktober 2012 ― Čas dogodkaČetrtek, 25. oktober 2012, ob 20 hKraj dogodkaInfoshop, AKC Metelkova mestoKratka vsebinaV četrtek, 25.10.2012, ob 20h zvečer, se bo v Infoshopu na Metelkovi odvil drugi sklop na temo Izbrisani. V prvem sklopu smo se skozi prizmo foucault-jevih tehnik vladanja dotaknili novih manipulacij in kršitev, s katerimi se srečujejo Izbrisani s strani predstavnikov oblasti ter pravniških zastopnikov in pokazali na družbene podganarje, kot jim pravi Badiou, ki so vrženi v trajanje, ki se jim ponuja in sami niso zmožni vzpostaviti nekega drugega trajanja, ker zastopajo čas, ki nam ga dodeljuje država ali stanje situacije. V drugem sklopu želimo najti oziroma zgraditi tisto točko mišljenja ali delovanja, ki bo, v badioujevem pomenu, povzdignila nemoč na raven nemožnega. Izzivi s katerimi se bomo srečevali v drugem sklopu se bodo nanašali na tiste kohezijske družbene sile, ki (so)delujejo v smeri opolnomočenja Izbrisanih. Gosta večera bosta Dr. Uršula Lipovec Čebron, profesorica na Oddelk

Nikolaj Simič: Marko Turk

MAO, 20. oktober 2012 ― Razstavo bo na zadnjem vodenem ogledu predstavil Nikolaj Simič, univ. dipl. inž. elektrotehnike, ki je sodeloval z oblikovalcem Markom Turkom pri razvoju njegovih merilnih aparatov. Poudarek vodstva bo na tehničnem vidiku Turkov naprav. Na ogled v Galeriji Kresija.

Urbani zvočni safari

MAO, 19. oktober 2012 ― Ob razstavi Marka Turka prirejamo delavnico pod vodstvom Boštjana Perovška, na kateri bomo spoznavali zvočno pokrajino. Udeleženci bodo skupaj sestavili zvočno sliko Ljubljane. Ponovitev delavnice bo tudi v nedeljo.

Kibernetika pletenja

MAO, 18. oktober 2012 ― Delavnica skupinskega pletenja je pravi družabni dogodek, kjer udeleženci s svojimi prsti in debelejšo prejo soustvarjajo skupni izdelek. Na delavnici bo predstavljena preprosta tehnika pletenja, ki je izvedljiva le v skupini ljudi. Delavnica, ki jo izvaja Darja Rant, Klobbka – unikatne tekstilije, bo potekala pred Galerijo volne Niti Niti. Pletilsko znanje ni pogoj za udeležbo.

Špela Šubic: Marko Turk

MAO, 17. oktober 2012 ― Po razstavi Marko Turk - Homo faber bo vodila Špela Šubic, kustosinja razstave ter kustosinja za oblikovanje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Predstavila bo razstavo, svoje raziskovanje in oblikovalčeva dela.
Ne dam svoje domovine

Ne dam svoje domovine

Airbeletrina, 16. oktober 2012 ― »Kaj pa še počnete tukaj, vi, ki ste pametni in govorite tuje jezike. Ali se še niste izselili?« me je pretekli teden vprašal gospod srednjih let, humanist in profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti. Bil je tretji, ki mi je v manj kot štirinajstih dneh zastavil to vprašanje.

Pod svetlobo Rondele

MAO, 15. oktober 2012 ― Na dogodku v prostorih id: doma bosta oblikovalca iz studia Ropotgroup skozi kulinarično doživetje pod kompozicijo svetil predstavila inovativno svetilo Rondela. V oblikovnem pogledu je preprosto stropno svetilo z LED-tehnologijo, ki posnema geometrijo kroga, s preprosto rotacijo svetila pa je mogoče ustvariti direktno in indirektno osvetlitev.

Skrite obrti

MAO, 15. oktober 2012 ― V Škrabčevi domačiji v Ribnici bomo skozi bogato tradicijo obrti in oblikovanja v Sloveniji pogledali, kako se pomen in pojem obrti spreminjata s časom. Ali lahko odkrijemo nove metode, vsebine in distribucije obrti? Kaj pozabljamo in kdo vse je danes lahko rokodelec? O novih razsežnostih skritih obrti se bomo pogovarjali s Tulgo Beyerle, Jasminko Ferček, Thomasom Traxlerjem in Miho Klinarjem. V sodelovanju s podjetjem Riko hiše.
še novic