19. IDEM KRAS – Povezljivost

MAO, 28. oktober 2012 ― Na razstavi v Tiskarni Mladinske knjige bodo predstavljeni rezultati letošnjega mednarodnega oblikovalskega srečanja, ki je potekalo v Štanjelu, in ki v povezavi med lokacijo, uporabniki, oblikovalci in drugimi strokovnjaki pomeni zanimiv in logičen »naslednji korak« pri vzpostavljanju povezljivosti in reševanju problemov. Posledično je tema letošnjega srečanja povezljivost, udeleženci pa so tisti, ki povezujejo.
Pop-up Dan družabnih iger

Pop-up Dan družabnih iger

rompom, 26. oktober 2012 ― Včeraj smo v Pop-up domu tekmovali v družabnih igrah. Hmmm ne vem kako uspešna je bila Pop-up ekipa, Nuša/Rompom (skrajno desno) se je preizkusila v strelastiki. Vaja dela mojstra, vabljeni na preizkus družabnih iger kadarkoli v času odprtih ur Pop-up Doma!

4. Plesna nacionala

Zavod En-Knap, 25. oktober 2012 ― V dvodelnem programu - prvi se prične ob 16.30, drugi pa ob 19.30 - si bomo to soboto, 27. oktobra, ogledali kar 21 odlomkov plesnih del, ki jih bo izvedlo skupaj več kot 80 nastopajočih!
Pop-up gostje

Pop-up gostje

rompom, 25. oktober 2012 ― V Pop-up Domu smo uspešno vstopili v prvi teden. Vsak dan prinese zanimive goste, danes pride na obisk celo predsedniški kabinet!!! Seveda smo v polni pripravljenosti! Stanovanje je pospravljeno, poklicali smo dodatne okrepitve in popravili zadnje malenkosti. Tilen je zadnji dve noči preživel pred fotoaparatom in računalnikom ter naredil izvrstne produktno fotografije:). Oglejte si še eno galerijo slik na Flickerju!

Angažirana etnografija, 24. oktober 2012 ― Čas dogodka Četrtek, 25. oktober 2012, ob 20 h Kraj dogodka Infoshop, AKC Metelkova mesto Kratka vsebina V četrtek, 25.10.2012, ob 20h zvečer, se bo v Infoshopu na Metelkovi odvil drugi sklop na temo Izbrisani. V prvem sklopu smo se skozi prizmo foucault-jevih tehnik vladanja dotaknili novih manipulacij in kršitev, s katerimi se srečujejo Izbrisani s strani predstavnikov oblasti ter pravniških zastopnikov in pokazali na družbene podganarje, kot jim pravi Badiou, ki so vrženi v trajanje, ki se jim ponuja in sami niso zmožni vzpostaviti nekega drugega trajanja, ker zastopajo čas, ki nam ga dodeljuje država ali stanje situacije. V drugem sklopu želimo najti oziroma zgraditi tisto točko mišljenja ali delovanja, ki bo, v badioujevem pomenu, povzdignila nemoč na raven nemožnega. Izzivi s katerimi se bomo srečevali v drugem sklopu se bodo nanašali na tiste kohezijske družbene sile, ki (so)delujejo v smeri opolnomočenja Izbrisanih. Gosta večera bosta Dr. Uršula Lipovec Čebron, profesorica na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo, sodelavka pri tekočem projektu 'Izbrisani: Poprava kršitev človekovih pravic' na Mirovnem inštitutu, sourednica knjige 'Zgodbe izbrisanih prebivalcev', avtorica številnih člankov na temo Izbrisani, itd. ter Dimitar Anakijev, neodvisni filmski režiser, avtor številnih filmov kot so Amigo, Srpski ekseri, Poslednji Žilnik, Moj ljubi geto, Državljan A. T., itn. Večer bo vodil Aljoša Dujmić, absolvent FF na Oddelku etnologije in kulturne antropologije. Po programskem delu, v katerega je vključen tudi ogled filma Rubbed out (2004) neodvisnega režiserja Dimitra Anakijeva, sledi diskusija. Vljudno vabljene in vabljeni!

SIXPO – Social Innovation Exposition

MAO, 24. oktober 2012 ― Sixpo je interaktivni dogodek, katerega cilj je prepoznavanje družbenega potenciala, razvijanje družbenih inovacij in spodbujanje aktivne participacije. S serijo brezplačnih delavnic in bogatim kulturnim programom na Muzejski ploščadi SEM si organizatorji dogodka prizadevajo za vzpostavitev modela širše aplikativne družbeno-izobraževalne platforme.
Pop-up Dom Dogodki

Pop-up Dom Dogodki

rompom, 22. oktober 2012 ― Koledar z dogodki ki se bodo odvijali v enomesečni trgovini Pop-up Dom je na voljo na spletni strani popupdom.si. Jutri, 23.10. ima predavanje ilustrator Blaž Porenta. Vabljeni!!! Foto: Fensismensi blog
Pop-up Dom

Pop-up Dom

rompom, 22. oktober 2012 ― Prejšno soboto so se odprla vrata enomesečne trgovine Pop-up Dom, ki smo jo v Kreativni coni Šiška pripravljali zadnjih nekaj mesecev. Otvoritev je presegla vsa naša pričakovanja, zdelo se je, da je na obisk prišla cela Ljubljana! Hvala vsem za podporo ter tako navdušen odziv! Hvala Delo in Fensišmensi! Več o samem projektu ter dogodkih ki jih bomo prirejali v stanovanju na Vegovi 2, si lahko preberete na uradni spletni strani. Ekipa Pop-up Dom, od leve proti desni: Andraž Tarman, Tilen Sepič, Maša Ogrin, Gašper Premože, Mina Arko, Jurij Lozič, Nina Urh, Marko Orel, Miha Artnak, Nuša Jelenec in Metka Pinezić. Fotografija: Dino Kužnik  

Angažirana etnografija, 21. oktober 2012 ― 1. Dogodek AngartFilm, 18.10.2012 - reportaža s komentarjem Odločil sem se, da pričujoče besedilo oblikujem tako, kot je vidno že v naslovu – reportaža s komentarjem. Če mi je še kaj ostalo od mature – reportaža naj bi bila »objektivna«, vendar si ne morem pomagati, da ne bi vključil lastnih opažanj in razmišljanj. Namen teksta je predvsem predstaviti, kaj konkretno se je odvijalo na dogodku in ga s tem približati ljudem, ki niso prišli. Torej – to besedilo govori o prvem dogodku AngartFilm, ki se je odvil v četrtek, 18.10.2012, v Infoshopu na Metelkovi. Je prvi del tematskega sklopa pod mentorstvom neodvisnega filmskega režiserja, Dimitra Anakieva. Slednji je svoje štiri četrtkove večere razdelil na polovico, pri čemer bo prva obravnavala temo izbrisa, druga pa NOB. Večer je otvoril Aljoša Dujmić, absolvent na oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo (OEiKA) na Filozofski fakulteti, ki je v največji meri tudi zastavil koncept dogodkov AngartFilm. V svojem obširnem uvodu je začel z zgodbo Charlesa Dickensa v romanu »Great Expectations« in jo povezal z istoimenskim filmom režiserja Davida Leana, saj imata oba podoben fokus – to je pravni sistem. In kako se to povezuje s tematiko večera? Tudi mi smo se dotaknili pravnega sistema, saj je prav ta omogočil veliko črno piko v zgodovini Slovenije in to že kar takoj na njenem začetku. To je bil izbris 25.671 ljudi iz registra stalnega prebivalstva in odvzem pravnega statusa tem ljudem, ki se je zgodil 26. februarja leta 1992. Izhajajoč iz koncepta Michela Foucaulta »tehnike vladanja« je Aljoša pokazal, kako se je slednja manifestirala na manjšini – izbrisanih. Nadalje je Aljoša, opirajoč se na koncept »podganarja«, ki ga je uvedel Alain Badiou, vpeljal v zgodbo izbrisanih pravnika in bivšega ustavnega sodnika Matevža Krivica, ki se »zavzema« za pravice izbrisanih. Razložimo z besedami Aljoše - »za podganarje, po Badiouju, je značilno /…/, da so vrženi v trajanje, ki se jim ponuja in sami niso zmožni vzpostavi

Angažirana etnografija, 21. oktober 2012 ― Čas dogodkaČetrtek, 25. oktober 2012, ob 20 hKraj dogodkaInfoshop, AKC Metelkova mestoKratka vsebinaV četrtek, 25.10.2012, ob 20h zvečer, se bo v Infoshopu na Metelkovi odvil drugi sklop na temo Izbrisani. V prvem sklopu smo se skozi prizmo foucault-jevih tehnik vladanja dotaknili novih manipulacij in kršitev, s katerimi se srečujejo Izbrisani s strani predstavnikov oblasti ter pravniških zastopnikov in pokazali na družbene podganarje, kot jim pravi Badiou, ki so vrženi v trajanje, ki se jim ponuja in sami niso zmožni vzpostaviti nekega drugega trajanja, ker zastopajo čas, ki nam ga dodeljuje država ali stanje situacije. V drugem sklopu želimo najti oziroma zgraditi tisto točko mišljenja ali delovanja, ki bo, v badioujevem pomenu, povzdignila nemoč na raven nemožnega. Izzivi s katerimi se bomo srečevali v drugem sklopu se bodo nanašali na tiste kohezijske družbene sile, ki (so)delujejo v smeri opolnomočenja Izbrisanih. Gosta večera bosta Dr. Uršula Lipovec Čebron, profesorica na Oddelk

Nikolaj Simič: Marko Turk

MAO, 20. oktober 2012 ― Razstavo bo na zadnjem vodenem ogledu predstavil Nikolaj Simič, univ. dipl. inž. elektrotehnike, ki je sodeloval z oblikovalcem Markom Turkom pri razvoju njegovih merilnih aparatov. Poudarek vodstva bo na tehničnem vidiku Turkov naprav. Na ogled v Galeriji Kresija.
še novic