Podeželske vile na Bledu

MAO, 12. november 2012 ― V okviru programa Arhitektura v živo vas vabimo na ogled podeželskih vil na Bled. Ogled bo vodila umetnostna zgodovinarka dr. Nika Leben. V sprehodu okoli vzhodnega obrežja blejskega jezera si bomo ogledali nekaj ključnih vil, kot so vila Zora, vile Rikli, Rog in Zlatorog pod gradom, vilo Ana v Zagorici, vile ob Cankarjevi cesti pod Stražo ter vile Beli dvor, Bled, Adelo in Epos v Mlinem. Sporočamo, da so prijave že zaključene.

Kaj se dogaja?

MAO, 10. november 2012 ― Bolj kot fizična pojavnost javnega prostora je danes pomembno, kaj se v njem dogaja, kako ga poskušamo reorganizirati in uporabiti na nov način. Konferenca bo odprla vprašanje, kakšen je vpliv sodobnih praks v javnem prostoru na ekonomijo, politiko in kvaliteto življenja v mestih. Sodelovali bodo mednarodni in domači predavatelji, ki se na različne načine ukvarjajo z javnim prostorom.

Igra barv in svetlobe

MAO, 10. november 2012 ― V nedeljski ustvarjalnici bomo ugotavljali, kaj je svetlo in kaj temno. Kaj so barve in kako vplivajo na nas? So oblaki res beli in nebo modro? Katere barve so v mavrici? Lahko barve mešamo? Na razstavi Svetloba kot barva si bomo ogledali črno bele fotografije, ki se prvič srečajo z barvo, in izdelali obarvane fotografije.

Izdelovalnica balkonskega vrta in izmenjava sadik

MAO, 10. november 2012 ― V okviru Bienala oblikovanja, lokalnega festivala Fešta na Fužinah in mednarodnega vrtnega festivala Chelsea Fringe skupina Spoznaj svojo hrano pripravlja izmenjavo sadik lokalnih kmetovalcev in urbanih vrtičkarjev, ki bo potekala 24. 5. od 14. do 18.00 v Fužinah blizu muzeja.

Vile v Mariboru

MAO, 9. november 2012 ― Sporočamo, da so prijave že zaključene. Vodeni sprehod mimo vil na severnem in severozahodnem obrobju mestnega središča bo potekal pod strokovnim vodstvom dr. Igorja Sapača, nekdanjega kustosa za starejšo arhitekturo v MAO, kjer je avtorsko pripravil razstavo Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem. Vsaka od vil ilustrira neko obdobje razvoja vil med sredino 19. stoletja in drugo svetovno vojno.

Damir Globočnik: Svetloba kot barva

MAO, 8. november 2012 ― Razstavo barvne fotografije bo v nedeljo predstavil dr. Damir Globočnik, muzejski svetnik in likovni kritik. Z delovanjem domačih fotografov se je podrobneje spoznal v okviru Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju, za katerega skrbi kot kustos za umetnostno zgodovino.

Arhitektura ≠ umetnost: Apolonija Šušteršič – Tomo Stanič

MAO, 6. november 2012 ― Kot izhodišče programa arhitektura ≠ umetnost (si) zastavljamo vprašanje o arhitekturi kot umetnosti oziroma neumetnosti. V današnjem predavanju iz serije, ki jo pripravlja Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo, Moderna galerija in MAO, bosta svoji mnenji soočila Apolonija Šušteršič in Tomo Stanič. Pogovor bosta moderirali Urška Jurman in Maja Vardjan.
še novic