Erotika in politika: Zaljubljenost je razburljivejša od zakona, revolucija zanimivejša od oblasti

Erotika in politika: Zaljubljenost je razburljivejša od zakona, revolucija zanimivejša od oblasti

Airbeletrina, 2. januar 2013 ― Pred kratkim sem v Mladini prebral odlično analizo protivladnih protestov Marcela Štefančiča mlajšega. Za razliko od večine, ki pomanjkanje konkretnih zahtev protestnikov vidi kot težavo, vztraja, da je ravno uživajoča množica brez artikulirane želje tista, ki pri oblasti vzbuja največ strahu, pozivi protestnikom, naj artikulirajo politični program, pa so konzervativna strategija, kako porajajočo se politiko ukalupiti v stare vzorce, še preden bi se lahko začela. Po Štefančičevo naj bi bila zgroženost politike nad protestniki posledica privajenosti oblasti, da je ljudstvo doslej od politikov predvsem zahtevalo, naj jih s političnimi vprašanji pustijo čim bolj pri miru. Ko se je množica na lepem zavzela za politiko – kar je načeloma pozitiven pojav – oblast ni vedela, kako bi ravnala s tem škandalozno politiziranim ljudstvom.

Tudi letos v MAO navdihujoče osebe, njihova dela in zanimive tematike

MAO, 31. december 2012 ― V letošnjem letu bomo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje postregli s pestrim naborom razstav, dogodkov in delavnic. Od aprila naprej si lahko ogledate razstavo v gradu, razstavo v parku in tribuno na temo svetlobe v okviru pred-festivala Svetlobna gverila. 150. obletnico rojstva enega izmed stebrov slovenske arhitekture Maksa Fabianija lahko obeležite z razstavo Nova tisočletja, Urbanizem in generacije po Maksu Fabianiju ali si na razstavi Stoletje plakata ogledate razvoj plakata kot množičnega medija vidnih sporočil. Leto v MAO lahko zaključite s pregledom stvaritev enega pomembnejših ustvarjalcev na področju industrijskega oblikovanja pri nas na razstavi Saša J. Maechtig. Vse teme tekočih razstav lahko podrobneje spoznavate na nedeljskih vodenih ogledih s kustosi in posebnimi gosti. Vzporedno z njimi lahko najmlajši na zabaven in ustvarjalen način spoznavajo arhitekturo, oblikovanje in fotografijo v okviru nedeljskih ustvarjalnic za otroke v okviru MINIMAO. Vsak mesec ste z vodenimi ogledi Arhitekture v živo vabljeni na sprehod med aktualne arhitekturne objekte v Ljubljani, lahko pa poglobljeno spoznavate različne teme na četrtkovih MAO debatah, kjer gostimo zanimive domače in tuje predavatelje ter sogovornike. V tem letu tako zopet prisrčno vabljeni v MAO na polno bero vrhunskih arhitekturnih, oblikovalskih in fotografskih vsebin!

Iz zbirke MAO

MAO, 31. december 2012 ― Pokukali smo v zakulisje priprav na razstavo Stoletje plakata, ki svoja vrata odpira v juniju. Tokrat iz zbirke predstavljamo plakata arhitektke Nives Kalin Vehovar za vinske sejme na Gospodarskem razstavišču z jasnim komunikacijskim ciljem: narediti prireditev vidno s prepoznavno in uveljavljeno vizualno podobo.
Odprtje digitalnega kina s filmom Kdo se boji črnega moža?

Odprtje digitalnega kina s filmom Kdo se boji črnega moža?

Ekran, 28. december 2012 ― Vabljeni na na svečani dogodek s premiernim prikazovanjem novega slovenskega kratkega filma Janeza Lapajneta Kdo se boji črnega moža? (2012) v slovenskih kinematografih ter otvoritev delovanja digitalnega kino projektorja Mestnega kina Domžale, ki bo v torek, 11. junija 2013 ob 20. uri v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale / Mestnem kinu Domžale.
še novic