Špela Petrič in Robertina Šebjanič: ‘Humalga: Injektiranje’ - Vabilo na simpozij

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 4. januar 2013 ― *Scroll down for English version Špela Petrič & Robertina Šebjanič: ‘Humalga: Injektiranje’ Vabilo na simpozij Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana Simpozij: 8., 9. in 10. januar, 2013 lokacije: BioTehna, Prirodoslovni muzej Slovenije, Biobanka popkovnične krvi in Rastlinjak Tivoli Botaničnega vrta Galerija Metropolis, Kersnikova 6, Ljubljana Razstava: 17. december 2012 do 14. januar

Oddaja Sektor Ž: Feministke vstanite!

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 4. januar 2013 ― Drage feministke, dragi feministi! V decemberski ediciji Sektorja Ž bomo najprej poslušale intervju z ameriško avantgardno filmarko Barbaro Hammer, ki je v decembru gostovala na Festivalu gejevskega in lezbičnega filma v Ljubljani, ter poročilu udeleženke Maje z njene ustvarjalne delavnice, kar je pripravila Teja O. Prisluhnile bomo tudi posnetku predstavitve švedske inciative Doris
Nova mariborska zgodba: Od literature k resničnosti in obratno

Nova mariborska zgodba: Od literature k resničnosti in obratno

Airbeletrina, 4. januar 2013 ― Ne bo nas premamilo, da bi zgodbe, ki so objavljene v zborniku Monte Cristo, kolesa, kurent: Nova mariborska zgodba (Litera, 2012), umestili v vsem znano mariborsko zgodbo z naslovom Gotov si. Vizionarska knjiga, ki v svojih nedrjih združuje različne mariborske avtorje mlajše generacije, je bolj plod dolgoletnega zatiranja, ki ga občuti vsak občan tega mesta – pa naj bo to nekdanji delavec propadle Tovarne avtomobilov Maribor (Nekaj o Mariboru), tekstilna delavka iz nekdanjega MTT-ja (Kolo), delavka nesojene tovarne ženske obutve Lilet (Obsedenost v času krize), večerni potniki na avtobusni postaji (To so čudovito napravili), mariborski nogometni navijači, slabo plačani novinarji (Kurent) ali meščani, ki so se zaradi golega preživetja pripravljeni ukvarjati s tako eksotičnimi dejavnostmi, kot so borilne veščine (Tranzicijski junak) in uporaba sobnega solarija (Na zeleno vejo).

Kako obdelujemo kovino

MAO, 4. januar 2013 ― V sredo 18. marca bomo obiskali orodjarno gospoda Marijana Košaka v Ljubljani in si ogledali izdelavo preciznih medicinskih naprav, tudi s stružnico znamke Schaublin, ki je bila nekoč v lasti Marka Turka. Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si, število mest je omejeno. 
Knjigoskop 2013!

Knjigoskop 2013!

Airbeletrina, 3. januar 2013 ― Dragi bralci AirBeletrine, znana slovenska astrologinja Teta Janus je na našo prošnjo pogledala, kaj v letu 2013 pripravljajo zvezde vam, ki imate radi knjige oziroma se z njimi pečate profesionalno. Vabljeni k branju!
Erotika in politika: Zaljubljenost je razburljivejša od zakona, revolucija zanimivejša od oblasti

Erotika in politika: Zaljubljenost je razburljivejša od zakona, revolucija zanimivejša od oblasti

Airbeletrina, 2. januar 2013 ― Pred kratkim sem v Mladini prebral odlično analizo protivladnih protestov Marcela Štefančiča mlajšega. Za razliko od večine, ki pomanjkanje konkretnih zahtev protestnikov vidi kot težavo, vztraja, da je ravno uživajoča množica brez artikulirane želje tista, ki pri oblasti vzbuja največ strahu, pozivi protestnikom, naj artikulirajo politični program, pa so konzervativna strategija, kako porajajočo se politiko ukalupiti v stare vzorce, še preden bi se lahko začela. Po Štefančičevo naj bi bila zgroženost politike nad protestniki posledica privajenosti oblasti, da je ljudstvo doslej od politikov predvsem zahtevalo, naj jih s političnimi vprašanji pustijo čim bolj pri miru. Ko se je množica na lepem zavzela za politiko – kar je načeloma pozitiven pojav – oblast ni vedela, kako bi ravnala s tem škandalozno politiziranim ljudstvom.
še novic