Pregled leta 2015: Sprehod skozi filmsko sceno

Koridor, 17. januar 2016 ― Za lanskoletne FILMSKE NAGRADE in najpogostejše nagrajence ter nagrajenke gl. izčrpno objavo na spletni strani Metacritic: http://www.metacritic.com/feature/2015-film-awards-and-nominations-scorecard   – 17. FESTIVAL DOKUMENTARNEGA FILMA (10.–17. 3. 2015)   NAGRADI   Nagrada Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic: Goli otok (Goli, Tiha K. Gudac) Obrazložitev mednarodne žirije (Majid Hussain, Jelka Stergel in Goran Vojnović): »Avtorica […] The post Pregled leta 2015: Sprehod skozi filmsko sceno appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Pregled leta 2015: Koridorjevi naj filmi

Koridor, 17. januar 2016 ― 13 NAJ FILMOV LETA 2015 PO IZBORU KORIDORJEVIH SODELAVCEV IN SODELAVK*   1. Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road, George Miller) 2. Ex Machina (Alex Garland)  3. Marsovec (The Martian, Ridley Scott)  = Mladost (La giovinezza, Paolo Sorrentino) = Sicario (Denis Villeneuve) = Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens, J. […] The post Pregled leta 2015: Koridorjevi naj filmi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Natečaj “Mlada filmska kritika”: Krzysztof Kieślowski – Tri barve (1993/94)

Natečaj “Mlada filmska kritika”: Krzysztof Kieślowski – Tri barve (1993/94)

MAF - Mad About Film, 17. januar 2016 ―  Svoboda ni pobeg pred spomini, temveč sprava z njimi. Enakost ne deluje po načelu »vsi smo enaki, le da so nekateri bolj enaki od drugih«, temveč se vloga mačke in miši, vloga uspešnega in ponižanega, slej ko prej zamenja.   Natečaj “Mlada filmska kritika” V sodelovanju z Revijo za film in televizijo Ekran in Revijo za film in […] Prispevek Natečaj “Mlada filmska kritika”: Krzysztof Kieślowski – Tri barve (1993/94) je bil najprej obavljena na MAF - Mad About Film.

SMG s predstavo o Pavli Jesih v gledališču Matastasio v Pratu

Slovenci.si, 17. januar 2016 ― Slovensko mladinsko gledališče (SMG) te dni gostuje v gledališču Metastasio v Pratu v Italiji. Predstavlja se s predstavo Andreja E. Skubica Pavla nad prepadom, navdihnjeno z življenjem alpinistke Pavle Jesih v režiji Matjaža Pograjca. Gledališče Matastasio, ki je stalno gledališče pokrajine Toskana, je predstavo uvrstilo v svoj redni abonma. “Pretresljiva zgodba o življenju alpinistke Pavle […] The post SMG s predstavo o Pavli Jesih v gledališču Matastasio v Pratu appeared first on Slovenci.
Vroclav vstopa v leto kulture

Vroclav vstopa v leto kulture

MMC Drugo, 17. januar 2016 ― Vroclav na Poljskem, poleg baskovskega San Sebastiana letošnji nosilec naziva Evropske prestolnice kulture 2016, bo predstavil zgodbo o kulturni in družbeni preobrazbi mesta skozi številne kulturne . . .
Tekoči trak, Gradim gradove, Petunija v čebulni gredi, Pobeg iz raja

Tekoči trak, Gradim gradove, Petunija v čebulni gredi, Pobeg iz raja

ARS S knjižnega trga, 17. januar 2016 ― Oddajo S knjižnega trga bomo začeli z romanom Petra Rezmana Tekoči trak in nadaljevali s pesniško zbirko Milana Šelja Gradim gradove, romanom Anne Valenčič Davis Petunija v čebulni gredi in biografskim delom Nikolaja Basinskega Pobeg iz raja. Recenzije so napisali Matej Bogataj, Tatjana Pregl Kobe, Andrej Rot in Eva Premk Bogataj.
Glasovi Jezercev in pevcev zbora Notranjska so odmevali v cerkvi sv. Petra

Glasovi Jezercev in pevcev zbora Notranjska so odmevali v cerkvi sv. Petra

Notranjsko primorske novice » Kultura, 17. januar 2016 ― Dolenje Jezero, Cerknica – Po celodnevni intenzivni vajo so pevci Obrtniškega mešanega pevskega zbora Notranjska včeraj skupaj z ljudskimi pevci Jezerci zapeli v cerkvi svetega Petra na Dolenjem Jezeru. Obrtniški zbor je zapel že pri maši, po njej pa so z Jezerci poslušalce navdušili še s krajšim repertoarjem. Obrtniški mešani pevski zbor Notranjska Foto: Tine
Vinko Möderndorfer: Brskanja

Vinko Möderndorfer: Brskanja

ARS Izšlo je, 17. januar 2016 ― Vinko Möderndorfer je izjemno vsestranski in plodovit umetnik; lani je tako objavil za mlajše bralce roman Kit na plaži in zbirko Pesmi in pesmičice,  za starejše pa zbirko dramskih besedil Mali nočni kvartet (zbirka je dobila naslov po eni izmed objavljenih dram, uprizorjeni v Prešernovem gledališču v Kranju), pesniško zbirko Kot belo, kot ljubezen in […]
William McVicker

William McVicker

ARS Obiski kraljice, 17. januar 2016 ― V oddaji predstavljamo organista Willliama McVickerja, ki bo izvajal orgelske skladbe nekaterih francoskih in angleških skladateljev romantične dobe. William McVicker deluje kot orgelski kurator oziroma skrbnik v londonski Kraljevi festivalni dvorani, kot glasbeni direktor v cerkvi svetega Barnabe v Dulwichu in kot gostujoči profesor na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Pogosto svetuje pri postavitvah oziroma graditvah novih […]

Pogovor z Markom Kravosom

Poiesis, 17. januar 2016 ― V eseju Med intimnim zakotjem in popotniškim tveganjem, objavljenem na Poiesis, spregovoriš o beguncih, ki v zadnjem času trkajo na vrata Evrope in zapišeš: »Ker se spet zavem, da sem se tudi sam nekoč tak rodil, brez imena, daleč v tujem kraju (dobesedno v Montecalvu v Irpiniji, na apeninskem grebenu, v zasilni, opuščeni kočuri na robu mesteca, izdolbenega v vulkanski kamen!« Na kakšen način te je, tebe in tvoje pisanje, zaznamovalo rojstvo v begunstvu? Kako se spominjaš svojega otroštva in kaj ti otroštvo predstavlja kot pesniku? Moji niso bili na begu, ampak na prisilnem bivanju: ljudje tam so našo družino gledali s simpatijo: če se jih država boji, so si mislili, so gotovo silno pomembni! V meni je odtlej ostalo vodilo, da si pomemben, če si, kar si. Vsaj v lastnih očeh. Starša pa sta mi naročala, da je z vsemi, še tako zoprnimi ljudmi treba živeti. Da nasilje rojeva nasilje, da se je treba vživljati v drugega drugačnika, da je treba bližnikom nuditi od svojega, če si gost ali gostitelj. Zaupati v ljudi in dvomiti o oblastnikih. Oče si je pomagal s krojaško obrtjo in s svojim tenorjem, rad je prepeval – in zato so ga krajani v zaledju [...]

V poljskem Vroclavu danes uradno odprtje EPK

Misli, 17. januar 2016 ― V poljskem Vroclavu, ki je letos skupaj z baskovskim mestom San Sebastian nosilec laskavega naziva Evropska prestolnica kulture (EPK), bo danes uradno odprtje vseh dogodkov. Otvoritveni konec tedna, ki združuje okoli 100 prireditev, se je sicer pričel v petek. V današnjem finalu, ki so ga naslovili Prebujenje, bo nastopilo več tisoč prostovoljcev.

Dušan Mramor, junak našega časa

Pogledi, 17. januar 2016 ― Kralj je mrtev, naj živi kralj!« S tem vzklikom je bila v srednjem veku običajno opravljena tranzicija od starega (mrtvega) kralja k novemu, kakopak živemu. Vendar kralj v resnici ni nikoli umrl. Njegov duh je nekaj časa bival v enem telesu, ko je to odpovedalo, pa se je njegov duh preselil v drugo telo. Nemški zgodovinar Ernst H. Kantorowicz v svoji klasični študiji Kraljevi dve telesi pokaže, kako je razvoj in splet teologije, srednjeveškega prava in tradicije, privedel do kraljevih dveh teles. Eno je bilo organsko, na propad obsojeno telo mišic, živcev, možganov itn.
še novic