MIG 21 kot izziv vsem migracijam

MIG 21 kot izziv vsem migracijam

Marijan Zlobec, 8. oktober 2016 ― V mariborskem razstavišču Kibla Portal so sinoči s približno štiriurnim otvoritvenim dogajanjem in druženjem veliko gostov iz Maribora, okolice, Ljubljane, Celja, tujcev iz več držav…odprli MIG 21, mednarodno umetniško razstavo na temo migracij. Na odprtju smo pogrešali nekatere ljudi, kot mariborskega župana dr. Andreja Fištravca, kulturnega ministra Toneta Peršaka, pa celo vrsto predstavnikov ljubljanskih osrednjih […]
Bridges

Bridges

Koridor, 8. oktober 2016 ―     DobraVaga nove reške umetnosti   Glasba, kava, pivo, kup mladih umetnikov. Eden je slikal, drugi so obešali dela na stene, tretji so sedeli pri mizah in se pogovarjali. Tako je izgledalo torkovo popoldne v DobriVagi, kjer se je naslednji dan odprla prodajna razstava mladih hrvaških ustvarjalcev, poimenovana Bridges. Mostovi, ki simbolično povezujejo Reko […] The post Bridges appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Primož Suhodolčan in Gorazd Vahen: Tina in medvedja moč

Koridor, 8. oktober 2016 ― Primož Suhodolčan in Gorazd Vahen sta leta 2013 izdala slikanico Lipko in KošoRok, leto kasneje še Lipko in svetovni prvaki. Obe slikanici se z naslovnim junakom Lipkom naslanjata na maskoto EuroBasketa 2013, kar jima je prineslo kar nekaj medijskega in tržnega odziva kljub povprečnemu slikaniškemu produktu, ki sta ga ustvarila. Podobno bi lahko trdili o […] The post Primož Suhodolčan in Gorazd Vahen: Tina in medvedja moč appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Prva slovenska prvakinja v slam poeziji je Nina Medved

Misli, 8. oktober 2016 ― Prva slovenska prvakinja v slam poeziji je Nina Medved iz Maribora. Izmed dvanajstih finalistov je bila izbrana v petek zvečer na prvem državnem prvenstvu v slam poeziji v Mariboru, ki ga je pripravila zveza SiSlam. Pesnica je prejela venec iz listov mariborske stare trte, poleg tega bo nastopila na evropskem slam turnirju v Leuvnu v Belgiji.

Večerova nagrada igralki Lizi Mariji Grašič

Misli, 8. oktober 2016 ― Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2015/16 v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje je prejela igralka Liza Marija Grašič. Žirija je v utemeljitvi igralkin prispevek h gledališki igri označila z besedami "prepričljiva, sijajna, sugestivna, subtilna, imenitna". Nagrado so igralki izročili v petek zvečer v SLG Celje.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 8. oktober 2016 ― Pri Študentski založbi je v delu Pišem v zrak izšel izbor pesmi Ko Una, pri Založbi Goga pa roman Petra Rezmana Barbara in Krištof. Za mlade bralce so pri Založbi Zala izdali delo Super Rjavko pisatelja Hakona Ovreasa, pri Mladinski knjigi pa slikanico rezijanskih pravljic po izboru Anje Štefan Zverinice, pozdravljene! z ilustracijami Zvonka Čoha.
1960 Stari trg – Pesnica Marička Žnidaršič in njena mama

1960 Stari trg – Pesnica Marička Žnidaršič in njena mama

Stare slike (Cerknica), 8. oktober 2016 ― Pesnica Marička Žnidaršič se je rodila 16. novembra 1914 v Starem trgu pri Ložu. Oče je še pred njenim rojstvom padel kot avstrijski vojak v Karpatih, kar je za vedno zaznamovalo njeno življenje. Šest let se je šolala v Starem trgu in razvijala tudi svoje mnogotere darove: slikarski, pevski, recitatorski in pesniški. Čeprav je hlepela […]
še novic