Finalisti mariborskega tekmovanja

Naši zbori, 22. april 2017 ― Naključno zaporedje: Coro da Camera di Torino, Italija, zb. Dario Tabbia Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Slovenija,… The post Finalisti mariborskega tekmovanja appeared first on Naši zbori.
078: IndieFlow007: Rushmore

078: IndieFlow007: Rushmore

FilmFlow, 22. april 2017 ― Pozdravljeni v IndieFlowu, seriji podkastov, v katerih se bomo skozi zgodovino ameriškega neodvisnega filma sprehodili v osmih oddajah. Ustavili se bomo na ključnih dogodkih, ki so vplivali na razvoj tega izjemno pestrega gibanja in spoznali avtorje, ki so za vedno spremenili način, na katerega gledamo filme. Sedma epizoda je rezervirana za našega najljubšega režiserja, večnega […]
Get Out (2017)

Get Out (2017)

Deseta umetnost, 22. april 2017 ― Kdor je videl Kramerjevo Sojenje v Nürnbergu (1961), pozna Spencerja Tracyja. V svojem času je veljal za enega najboljših igralcev, še bolj spoštljiv igralski opus pa bi nam verjetno zapustil, če ne bi imel težav z alkoholom, zaradi česar je zavrnil nekatere velike vloge. Toda kakšna je povezava med zvezdnikom starega Hollywooda in sodobnim horrorjem, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  2 comments on this item You might be interested in this:    Killing Season (2013)  Frank (2014)  [Pozor, hud prizor] - American Psycho (2000)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)  Lucy (2014) Copyright © Deseta umetnost [Get Out (2017)], All Right Reserved. 2017.
Odziv publike

Odziv publike

Na stalnem naslovu najinega početja, 22. april 2017 ― Score No. 27-29: IZ RAZ PADANJA V VEČNOST Stoječi, mirujoči »živi kipi« so množična turistična poživitev na trgih svetovnih metropol. Prednje spustiš kovanec, pa ti pomežikne, dvigne roko, zamahne z angelskim krilom. Kako je mogoče, se takrat vprašaš, da je zmožen v tako mirujočem stanju zdržati ure in ure? Fotografija: Urša Valič Ampak mirujoče telo, ki vztraja v svoji statični točki, je gotovo moč lažje obvladati, kakor telo, ki se giblje, a svojo namero gibanja upočasni do take mere, da jo je komaj moč zaznati, pa je vselej nenehna in pri opazovalcu doseže učinek, ki ga poznamo, kadar nek predmet opazujemo v naravi, pa se nam zaradi gibanja / trepetanja zraka zdi, da se premika predmet. Tako kot takrat, ko zvečer zremo v nebo in se zdi, da se zvezde gibljejo. Ta izjemen učinek dosežeta performerja v predstavi do take mere, da te tvoje z gravitacijo omejeno telo zaboli, ko proces komaj zaznavnega gibanja opazuješ in dojameš, da so edino, kar gravitacije v njunem polju ni preseglo, kovanci, ki vsake toliko canknejo v vedro – edini zares statični element te »živeče skulpture«. Kako je mogoče, se vprašaš, da telo nikoli nenadzorovano ne zaniha, klecne in da se umetnika slišita, vidita, čutita tako dobro, da njuno gibanje nikoli ni neusklajeno, četudi sta obrnjena drug od drugega stran? Je to popolno nadzorovanje telesa, duha, prostora ali časa? Je nadzorovanje ali prepuščanje? Umetniška dela, še posebej kiparska ( s svojo materialno formo) so lovilci večnosti. Umetniški performans pa, še posebej kadar gre za enkraten dogodek ( celo serijo takih dogodkov sta Radharani in Gregor doslej že izvedla; imenujeta jih »score«) in nenazadnje tudi zaradi mačehovskega odnosa do te umetniške zvrsti, le malokdaj. Radharani in Gregor sta s svojim dogodkom za vselej zaznamovala galerijski prostor Jakopičeve galerije, in tisti, ki smo dogodek spremljali, bomo odslej zagotovo  pozorneje prisluškovali skulpturam, ki ujete v prostor in čas razstavnega prostora, na videz negibno

KLEMEN SKUBIC: LOV

Foto klub Kamnik, 22. april 2017 ― Vljudno vabljeni na otvoritev fotografske razstave Lov, avtorja Klemna Skubica, ki bo v sredo, 26. aprila, ob 20. uri v galeriji Doma kulture Kamnik! Klemen Skubic je predstavnik mlajše generacije slovenskih fotografov, ki v zadnjih letih aktivno sooblikujejo domače likovno prizorišče. V središče svojega zanimanja postavlja fotografske pripovedi, v katerih razmišlja o nekaterih temeljnih eksistencialnih vprašanjih. […] The post KLEMEN SKUBIC: LOV appeared first on Foto klub Kamnik.
Znanih deset nominirancev za kresnika

Znanih deset nominirancev za kresnika

Misli, 22. april 2017 ― Žirija Delove nagrade za roman leta je izbrala deset del, ki se bodo potegovala za nagrado kresnik. Izmed okoli 110 romanov z letnico 2016 so se v ožji izbor uvrstili romani Tine Batista Napotnik, Ivane Djilas, Tadeja Goloba, Jurija Hudolina, Gašperja Kralja, Mojce Kumerdej, Mihe Mazzinija, Toma Podstenška, Romana Rozine in Gorana Vojnovića.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 22. april 2017 ― Pri založbi Krtina so izdali delo sociologa Franka Furedija Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več, pri založbi *cf. pa delo avtorja Andyja Merrifielda Novo urbano vprašanje. Pri Mladinski knjigi je izšel roman švedskega pisatelja Fredrika Backmana Tu je bila Britt- Marie, pri Celjski Mohorjevi družbi pa Mali učbenik preživetja Le pogum!.
še novic