Top 10 – Julij 2017

Top 10 – Julij 2017

Podoba-Glasba, 10. avgust 2017 ― 1. Dua Lipa – New Rules 2. Jay-Z – The Story of O.J. 3. Logic – Take It Back 4. The Horrors – Machine 5. Feist – Century 6. Kendrick Lamar ft. Rihanna – LOYALTY. 7. Charlie XCX – Boys 8. alt-J – Deadcrush 9. Hercules & Love Affair – Omnion 10. Jain – Dynabeat

Teater v službi

OUTSIDER, 10. avgust 2017 ― Pasti in nagrade, ki spadajo k transparentni družbi in transparentni službi. Verjetno je le malo bolj ideološko obremenjenih arhitekturnih diskurzov od nenehnega razpravljanja o transparentnosti. Transparenca je zaželjena, je zaukazana, je demokratična in menda pozitivna; obenem pa bi morala biti do nje tudi skeptični in se je bati. Nikoli ni namreč enakovredna: nekdo vedno opazuje,…

Marc Barnes: “Rogue One in vrnitev čaščenja.”

Razpotja, 10. avgust 2017 ― Marc Barnes Vojna zvezd je – ali pa bi morala biti – religiozna franšiza. Jediji so meniški red, izurjeni so za premišljevanje in upravljanje vseprisotne sile, za boj proti tistim, ki silo uporabljajo v zle namene. Za vsak lik je bistveno eno duhovno vprašanje: ali bo izbral »svetlo« ali »temno« stran sile. Razvoj likov poteka tako, da do tega mističnega energetskega polja privzamejo religiozno držo. Tako je bilo vsaj v treh izhodiščnih filmih Vojne zvezd (1977–1983). Tu je bil dostop do sile mogoč na podlagi vere in asketizma. Luke Skywalker je moral odreči zaupanje svojim fizičnim očem in privzeti oči vere; telo in duha je moral temeljito izuriti, če je hotel izvajati enaka dejanja sile kakor Yoda.
Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2017/2018

Tečaj ČADO v Slovenskem etnografskem muzeju 2017/2018

SEM, 10. avgust 2017 ― Vse interesente obveščamo, da bo tečaj Čado - tradicionalna priprava in pitje japonskega čaja potekal v Slovenskem etnografskem muzeju tudi v prihajajočem šolskem letu 2017/2018. Novost, ki jo uvajamo je, da po enajstih letih organizacijo tečaja prevzema Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija, ki je bilo ustanovljeno pred enim letom letom in ima svoj sedež prav v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. O tečaju vas bomo obveščali sproti na naši spletni strani in Facebooku, za več informacij o tečaju pa se obrnite na: info@urasenke-slovenija.si.   VABILO – DEMONSTRACIJA CHADAPonedeljek, 25. September ob 18.00 Društvo Chado Urasenke Tankokai Slovenija v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem Vas prijazno vabi na demonstracijo tradicionalnega japonskega obreda priprave in pitja čaja - Čado po izročilu šole čaja Urasenke iz Kyota. Demontsracija je namenjena vsem, ki bi se želeli seznaniti s to japonsko umetnostjo in dobiti več informacij o tečaju ČADO, ki poteka v Slovenskem etnografskem muzeju vsako leto od oktobra do junija. Vstop prost!

Katalog izbranih filmov za vzgojno-izobraževalne ustanove

Kinodvor, 10. avgust 2017 ― Izšel je novi katalog filmov za šolsko leto 2017/2018! Prinaša izbor kakovostnih ter žanrsko in vsebinsko raznolikih filmov za vse starostne skupine otrok in mladih, od vrtca pa do srednje šole.  Če želite prejeti svoj brezplačen izvod kataloga v tiskani obliki, nam pišite na kinobalon@kinodvor.org.  V elektronski obliki je katalog dostopen tudi na tej povezavi.

Romarski praznik na Ptujski gori

Kamra.si, 10. avgust 2017 ― Veliki šmaren oz. dan Marijinega vnebovzetja (15. avgust) je bil stoletja priljubljen čas romanj v različna Marijina svetišča. Za eno najbolj priljubljenih romarskih poti je od nekdaj veljala Ptujska Gora. K Marijini cerkvi na Ptujski Gori, ki velja za najlepši primer gotske cerkvene arhitekture na Slovenskem, so se zatekali romarji od blizu in daleč, da bi bili deležni milosti in uslišanja po Mariji. V današnjem času traja romanje le en dan, v prvi polovici 20. stoletja pa je praznovanje trajalo tri dni, od 14. do 16. avgusta. Na Ptujski Gori so se ustavljale procesije, ki so nadaljevale pot k sv. Roku v Šmarjah pri Jelšah in na Sladko goro. V Sloveniji praznujeta Marijino vnebovzetje Katoliška in Pravoslavna cerkev. 15. avgust je bil prvič dela prost dan leta 1992. O zgodovini kraja in nastanku romarske cerkve na Ptujski Gori pripoveduje digitalna zbirka PTUJSKA GORA - MONS GRATIARUM. Vabljeni k ogledu zbirke in k obisku slovenskega arhitekturnega bisera!  

Mravlje so še na zvezdah

Kamra.si, 10. avgust 2017 ― DPD Svoboda Ptuj - Teater III vabi na ponovitve uspešne gledališke predstave Petra Božica Mravlje so še na zvezdah (dramaturgija in režija Branka Bezeljak). Odvijale se bodo v Stari steklerski delavnici na Ptuju (vhod s Slovenskega trga 1 ali z Ulice Tomaža Šalamuna): - četrtek, 10. avgust 2017, ob 20. uri,- petek, 11. avgust 2017, ob 20. uri,- sreda, 23. avgust 2017, ob 23. uri, ob otvoritvi Festivala Dnevi poezije in vina 2017,- petek, 1. september 2017, ob 20. uri,- sobota, 2. september 2017 , ob 20. uri. Premiera krstne uprizoritve igre Petra Božiča Mravlje so še na zvezdah je bila izvedena v nedeljo, 9. julija 2017. Besedilo je bilo v literarni in gledališki zgodovini spregledano, danes pa lahko odkrivamo njegovo pomembno umetniško vrednost in aktualnost, čeprav je nastalo že leta 1975.  Vabljeni!    

Dnevi poezije in vina 2017

Kamra.si, 10. avgust 2017 ― Letošnji mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina 2017, ki v fokus postavlja sodobno madžarsko poezijo, bo potekal od 22. do 26. avgusta 2017. Začel se bo v torek, 22. avgusta 2017, na osmih lokacijah po Sloveniji in v Avstriji, zgoščeno festivalsko dogajanje pa bo potekalo med 23. in 26. avgustom na Ptuju. Častna gosta 21. pesniškega festivala bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in svetovno znani čilski pesnik Raúl Zurita. Prvi festivalski dan bo posvečen programu z naslovom Govori, voda!, ki se bo odvijal ob in na reki Dravi. Dogajanje se bo zatem preselo v  staro mestno jedro, kjer bodo potekala večerna pesniška branja in koncerti, vinske degustacije in vinske delavnice, umetniške razstave, okrogle mize in otroške delavnice. Letos prvič bo pripravljena velika promenada poezije. Potekala bo v soboto, 26. avgusta, na zadnji festivalski dan. Na ptujske ulice bo pripeljala poezijo, glasbo in plesne nastope ter tako oživila ptujsko mestno jedro. Vsi festivalski dogodki so brezplačni. Več informacij o programu festivala je na voljo v programski knjižici.    
Dimitrij Sitkovecki zna glasbenike spodbuditi

Dimitrij Sitkovecki zna glasbenike spodbuditi

Marijan Zlobec, 10. avgust 2017 ― Slavni ruski violinist, dirigent in skladatelj Dimitrij Sitkovecki je na 65. Ljubljana Festivalu nadaljeval s svojimi nastopi, kot jih je začrtal že lani in jih bo nadaljeval, kot sem slišal sinoči po zelo uspešnem koncertu v polni Križevniški cerkvi, še prihodnje leto. Dimitrij Sitkovecki na koncu koncerta, vse fotografije Marijan Zlobec Dimitrij Sitkovecki je samosvoj […]
še novic