HERMAN GVARDJANČIČ / risbe / Atomos

HERMAN GVARDJANČIČ / risbe / Atomos

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 7. april 2018 ― Dela Hermana Gvardjančiča večinoma nastajajo ob glasbeni spremljavi ali spominu nanjo včasih celo nadrealistične spodbude, črpajoč iz oprijemljivih kotičkov (pod)zavesti. Zadnja skupina risb, je nastala ob poslušanju ganljivih instrumentalnih skladb belgijske glasbene skupine, ki se ji je z empatičnem spoštovanjem poklonil tudi v naslovu svoje zadnje razstave - Atomos. Povezava z glasbo ni naključna, saj je umetnik znan po svojem občudovanju te zvrsti umetnosti, ki je bila tudi prva, ki je nanj vplivala. Pred skupino A winged victory for the sullen, so bili tu med drugim še Miles Davis, Sigur Ros, Laaraji in drugi. Herman Gvardjančič je avtor, ki svoj slikarski opus ustvarja z vsemi svojimi čutili, nagoni in miselnim konstruktom hkrati. Je izjemno natančen umetnik, ki zna vse naštete detajle svojega dojemanja učinkovito povezati v preproste, a z likovno močjo prežete celostne umetnine. v katerih začutimo tako vonje in zvoke kot otipljivo predstavnost, ki ji je na določenem delu namenil svojo pozornost, svoj glas. Mojca Slapar
Intervju s Supersuckers

Intervju s Supersuckers

Radio Študent, 7. april 2018 ― Rock'n'rollerji Supersuckers bodo 10.4. nastopili v Kinu Šiška, mi pa smo jih ujeli na poti do Slovenije, kjer smo govorili s frontmanom, Eddijem Spaghettijem. Povedal nam je vse ob prihajajočem albumu, svojih spominih na Ljubljano pred 14. leti in še kaj. Tune in!  

Umrl je ameriški jazzovski pianist Cecil Taylor

Misli, 7. april 2018 ― V 90. letu starosti je v četrtek umrl legendarni ameriški jazzovski pianist Cecil Taylor. Bil je znan po ritmično nabitem in izredno ekspresivnem igranju, kompleksnih, zahtevnih skladbah in dolgih improvizacijah. Z majhnimi zasedbami ali kot solistični pianist je gostoval po vsem svetu, dvakrat je nastopil tudi v Ljubljani.

DELAVNICA “VREDNOTENJE USTVARJALNEGA DELA V POSLOVNEM OKOLJU SAMOZAPOSLENIH V KULTURI” TUDI V MARIBORU!

KUD Trivia, 7. april 2018 ― Ustvarjalci, ali znate postaviti ceno za svoje avtorsko delo? Se dogovoriti tako, da vas naročnik pravilno razume? Če niste prepričani, vabljeni na delavnico “Vrednotenje ustvarjalnega dela v poslovnem okolju samozaposlenih v kulturi”, ki bo  16. maja 2018 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Novičnik za samozaposlene v kulturi že drugič gostuje v Mariboru. KJE IN KDAJ? […]

Slikanica kot klasična oblika knjige za otroke

Bajalka, 7. april 2018 ― Zakaj zagovarjamo slikanico kot klasično obliko knjige za otroke? Ker verjamemo, da so natisnjene knjige še vedno prva oblika umetnosti, s katero se srečajo otroci, ko še ne znajo sami brati. Stran Slikanica kot klasična oblika knjige za otroke se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Pogovor o(b) filmu Bomži – Cestni otroci v Makejevki

Mestni kino Ptuj, 7. april 2018 ― V četrtek, 19. aprila, ob 19. uri bomo gostili doc. dr. Andreja Natererja z oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Mariboru. Ogledali si bomo pretresljiv antropološki dokumentarni film Bomži – Cestni otroci v Makejevki, ki je ob znanstveni monografiji z istim naslovom nastal kot plod njegove desetletne študije. V sodelovanju z Rotaract klubom Ptuj. Vstopnine ni.

Folklorna skupina Tine Rožanc letni koncert posvetila aleksandrinkam

Misli, 7. april 2018 ― Folklorna skupina Tine Rožanc je svoj 69. letni koncert spletla okrog aleksandrink - deklet in žen z Goriške, ki so v drugi polovici 19. stoletja v iskanju služb odhajale v Egipt. Zgodbo o emigraciji žensk, blišču tuje dežele ter spominu na dom bodo nocoj ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odplesale tri generacije folklornikov.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 7. april 2018 ― Pri založbi LUD Šerpa je izšla knjiga Machada de Assisa z naslovom Posmrtni spomini Brasa Cubasa, pri Založbi Litera pa roman Bazen avtorice Nataše Sukič. Med novostmi za najmlajše bralce sta delo priljubljenega avtorja Davida Walliamsa Mišburger (Mladinska knjiga) ter prismuknjena enciklopedična slikanica Vse Marca Martina (Miš).

1848 – Prvič zaplapola slovenska zastava

Zgodovina na dlani, 7. april 2018 7. aprila 1848, v času pomladi narodov, je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil belo-modro-rdečo slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani, kjer stoji še danes. Izobešanje je bil odgovor na ravnanje nemškega dela narodne straže, ki je izobesil nemško zastavo na stolpu Ljubljanskega gradu. V samostojni Sloveniji tako na … Preberi The post 1848 – Prvič zaplapola slovenska zastava appeared first on Zgodovina na dlani.
1965 Cerknica – Pust

1965 Cerknica – Pust

Stare slike (Cerknica), 7. april 2018 ― Pogreb pokojnega pusta je bil v Cerknici vedno na pepelnično sredo. Običajno je bil pogrebni sprevod zelo svečan. Začel se je v zgodnjih popoldanskih urah v hiši žalosti, ki je bila po navadi ena od cerkniških gostiln, največkrat Žajfenca, kjer je pust ležal na parah. Pogrebni sprevod je zavil od tu po ulicah in cestah […]

Rokopis Mozartovega Rekviema razstavljen na Dunaju

Misli, 7. april 2018 ― V sklopu razstavnega projekta Zakladnica znanja, ki so ga v Avstrijski narodni knjižnici na Dunaju pripravili ob 650. jubileju, je do konca aprila na ogled rokopis Rekviema avstrijskega skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Gre za enega najpomembnejših skladateljskih rokopisov na svetu, ki ostaja ovit v tančico skrivnosti in legend.

Sydney Dance Company v CD s plesnim triptihom

SiGledal Novice, 7. april 2018 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi nastopila avstralska plesna skupina Sydney Dance Company. Plesalci, ki so se v Ljubljani ustavili v sklopu Evropske turneje, se bodo predstavili s triptihom Gnu, Polna luna in Temna svetloba. Koreograf slednje je Rafael Bonachela, ki je od leta 2009 umetniški vodja skupine.
še novic