Bela pritlikavka: Maria in Louis. In Slipknot.

Bela pritlikavka: Maria in Louis. In Slipknot.

Konteksti (Tomaž Bešter), 5. maj 2018 ― vir slike: emka.si Trume uporabnikov setlist.fm bodo prikrajšane za nekaj občutkov, ki mi še danes krojijo spomine na leta, ko sem pogosteje hodil na koncerte. Takrat bi si želel spletnega mesta, kjer bi nekdo, ki je včeraj na koncertu prisluhnil isti skupini, ki ji imam namen sam danes, objavil seznam odigranih komadov, tako da bi takoj vedel, kaj bo na meniju. A občutki, ki so pri umanjkanju te storitve nastali, so neprecenljivi. Pričakovanje tvojega najljubšega, ki se nujno izlije v majhno razočaranje, če ga ni, ali pa v neskončno in za večnost zapomnljivo izkušnjo, ko se točno ta zgodi. Tam, kjer se mora. Nor občutek, vam rečem. Nemara se ga še kdo spomni. Podoben občutek se mi je zgradil nedolgo tega. Pa ne na koncertu, temveč ob branju Bele pritlikavke Davorina Lenka. Eksplozivno delo, polno liričnih ekspresij in tesnobe, umskih zagonetk in odnosov, gneva nad stvarnostjo in naveličanosti nad etiko, polno teles in vsega, kar se z njim lahko počne. In polno glasbe. Navzlic tistemu de gustibus non est disputandum, odlične glasbe. Roman, ki je bolj kot dogodkovno zasnovan izpovedno in mnogo bolj ekspresivno, kjer besede lušči iz spominov in občutkov estetike, doživljanja dražljajev iz družbe in samega sebe. In vračanja nazaj v svet v lirični obliki iskanja prave mere in odgovorov nanje. In pri tem na pomoč pride glasba. Integralni del romana. Prične se koncert. Playlista, ki ne le spremlja Lenkovo pripoved, temveč je del nje. In govori v jeziku Lane Del Rey, Tiamat, Marilyn Manson in predvsem Slipknot. Odličen nabor, bi dejal. »Če slediš svojemu srcu, slediš svoji usodi. In če slediš svoji usodi, slediš svojemu srcu. Na tej poti se ti ne bo zgodilo nič hudega.« Branje Bele pritlikavke se mi je zaradi vsega tega bolj občutilo kot obisk koncerta. Ali pa branje tistih knjižic besedil, ki so svojčas bile eden večjih draguljev ob nakupu cedejke. A vendarle. Bela pritlikavka je sodoben roman o dveh življenjskih zgodbah, tragičnih, ekscesnih, subverzivnih, ž

1821 – Umre Napoleon Bonaparte

Zgodovina na dlani, 5. maj 2018 5. maja Leta 1821 je na samotnem otoku Sv. Helena sredi Atlantskega oceana v pregnanstvu umrl francoski cesar in vojskovodja Napoleon Bonaparte. Star je bil 51 let. Vzrok smrti je bila zastrupitev z arzenikom. Svojo kariero je začel kot otrok francoske revolucije, ter jo nadaljeval z uspešnimi vojaškimi kampanjami konec … Preberi The post 1821 – Umre Napoleon Bonaparte appeared first on Zgodovina na dlani.
Idila (2015)

Idila (2015)

Deseta umetnost, 5. maj 2018 ― Četudi so režijski prvenec Tomaža Gorkiča ob izidu označevali za “prvo slovensko grozljivko”, temu ni tako. Že v 90. letih smo bili priča dvema, sicer sila klavrnima poskusoma; planinska strašljivka Morana in ritualna drama Rabljeva freska sta še danes pri gledalcih deležni posmeha, glavni razlog za neuspeh pa je bil v tem, da režiserja obeh […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Peter Zajec  Jupiter Ascending (2015)  Blair Witch (2016)  Maleficent (2014)  [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992) Copyright © Deseta umetnost [Idila (2015)], All Right Reserved. 2018.

Maruša Zorec: Osvobajanje prostora

OUTSIDER, 5. maj 2018 ― Ajda Bračič: Intervju z Marušo Zorec Portret: Primož Korošec Maruša Zorec je bila s svojo arhitekturno pisarno Arrea skupaj z izbranimi drugimi arhitekti z vsega sveta izbrana za sodelovanje na letošnjem arhitekturnem bienalu v Benetkah. Z ekipo je pripravila svoj odziv na manifest »Freespace«, ki sta ga napisali kuratorki bienala Yvonne Farrell in Shelley McNamara…
Fargo (1996)

Fargo (1996)

Deseta umetnost, 5. maj 2018 ― Kriminalka scenarističnih bratov Coen je dostavljena v obliki zasnežene komedije in je najboljši primer podžanra amaterskega kriminala. Spominja nas, da so krivodelci redko premeteni in profesionalni, ampak večkrat raje improvizirajo, kot pa načrtujejo. Film s srcem na pravem mestu v obliki Frances McDormand, ki v zgodbo prinaša svetlobo, ne glede na to, koliko groze vidi in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    V žarišču najboljši film, DiCaprio do prvega oskarja  Počutim se lepo  El club (2015)  Gravity (2013)  War for the Planet of the Apes (2017) Copyright © Deseta umetnost [Fargo (1996)], All Right Reserved. 2018.
Iz akademije vrgli Polanskega in Cosbyja

Iz akademije vrgli Polanskega in Cosbyja

RTS 24 – Kultura, 5. maj 2018 ― Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti je odslovila režiserja Romana Polanskega in igralca Billa Cosbyja. Akademija, ki je sicer znana po podelitvi nagrad oskar, ju je izključila zaradi spolnih škandalov oziroma obtožb o spolnih napadih. Razlog je torej kršitev kodeksa akademije.

Žarek v srcu (Un beau soleil intérieur, rež. Claire Denis, 2017)

Koridor, 5. maj 2018 ― Julliette Binoche, prvakinja francoskega filma, tokrat nastopi v filmu Claire Denis, posnetem po motivih Rolanda Barthesa, ki z znanimi imeni in zanimivo vsebino obeta veliko. A pri znanih imenih se na žalost imenitnost Žarka v srcu tudi konča. Film se nagiba h komediji ali bolje – se to trudi biti, kar mu ne uspe, zaradi […] The post Žarek v srcu (Un beau soleil intérieur, rež. Claire Denis, 2017) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Katarina Velika v Klovićevih dvorih

Katarina Velika v Klovićevih dvorih

ARS Kulturna panorama, 5. maj 2018 ― V prvi majski Kulturni panorami se bomo posvetili aktualnim razstavam doma in na tujem. Razstava Trienale sodobne umetnosti na Koroškem prinaša vpogled v ustvarjanje na […] V prvi majski Kulturni panorami se bomo posvetili aktualnim razstavam doma in na tujem. Razstava Trienale sodobne umetnosti na Koroškem prinaša vpogled v ustvarjanje na področju vizualne umetnosti koroških ustvarjalcev v zadnjih treh letih. V ljubljanski Mestni galeriji so odprli retrospektivno razstavo hrvaškega umetnika Tomislava Gotovca. Na Gorenjskem in Primorskem sta v ospredju zgodovinski razstavi – v Mestni hiši Kranj predstavljajo zgodovino slovenskega plemstva na gradu Turn, v Pomorskem muzeju v Piranu pa gostuje razstava o sloviti bitki pri Visu z naslovom Železni ljudje na lesenih ladjah. Ob koncu oddaje se bomo odpravili še prek meje – v Rimu predstavljajo dela beneškega slikarja Canaletta. Katarina Velika, carica vseh Rusov pa je naslov razstave o vladavini ene najmočnejših žensk v zgodovini. Razstava je na ogled v galeriji Klovićevi dvori v Zagrebu.
The Canyon Observer: Ljubezen, smrt, premoč ter svoboda popolnega Nič

The Canyon Observer: Ljubezen, smrt, premoč ter svoboda popolnega Nič

RockOnNet, 5. maj 2018 ― Nismo pa si zastavili za cilj, da smo underground, ker tudi to omejuje – lahko tudi zavira razvoj ekspresije. Če ljudje poslušajo to, kar delamo – Ok. Če jih je po teh letih dela in truda še več – tudi OK, da bi se pa namensko osredotočali v to, da bomo underground ter da ne bi imeli množice nam bolj naklonjenih, to ni način in ni maksima, po kateri bi delovali.

5. maja 1821 je umrl Napoléon Bonaparte

Kamra.si, 5. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. maja 1821 je umrl Napoléon Bonaparte, francoski vojaški in politični vodja, general in cesar Napoleon I. Rodil se je 15. avgusta 1769. Napoleon Bonaparte je bil sin uradnika plemiškega rodu na Korziki (v sporu s francosko oblastjo). Znotraj družine so govorili samo korziško. Že od rane mladosti se je šolal na kadetski šoli v Briennu, zatem pa na Francoski vojaški akademiji. Napoléon je bil karizmatični vodja Francije od leta 1799, 18. maja 1804 pa se je oklical za prvega cesarja Francije z imenom Napoléon I le Grand (Napoleon I »Veliki«). Njegova vladavina je trajala do 6. aprila 1814. Zavzel in vladal je večini Zahodne in Srednje Evrope. Napoléon je imenoval mnogo članov družine Bonaparte za monarhe, vendar v glavnem niso preživeli njegovega padca s prestola. Napoléon je veljal za enega tako imenovanih »razsvetljenih monarhov«.  
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 5. maj 2018 ― Pri založbi Aristej je izšla knjiga Argonavti zahodnega Pacifika avtorja Bronislawa Malinowskega, založba Modrijan je izdala roman Vzporedna ulica Fernanda Valleje. Mladinska knjiga je izdala Knjigo za velike punce avtorice Žive Šorn, založba Miš pa slikanico Gobčko in Hopko Žige X. Gombača in ilustratorke Tanje Komadina.
Karl Erjavec: Delo za določen čas in agencijsko delo težko direktno štejemo kot čisto obliko prekarnega dela

Karl Erjavec: Delo za določen čas in agencijsko delo težko direktno štejemo kot čisto obliko prekarnega dela

SKOZI OČI PREKARIATA, 5. maj 2018 ― DeSUS kot ključna načela izpostavlja položaj upokojencev in medgeneracijskega dialoga. Da bi bolje razumeli, kako se stranka sooča z vprašanjem prekarnosti in ali vidi med položajem upokojencev in medgeneracijskim dialogom na eni in naraščajočima obsegom prekariata in prekariazacijo stalnih zaposlitev…
1936 Rakek – Kraljica palčkov

1936 Rakek – Kraljica palčkov

Stare slike (Cerknica), 5. maj 2018 ― Levo: Ruža Aćimović in Jože Perpar v Ribičičevi igri Kraljica palčkov. Rakek, 1936. Prosvetni dom. Desno: Nuška Pogačnik – Kansky kot norček v Ribičičevi igri Kraljica palčkov. Rakek, 1936. Prosvetni dom. Gospa Nuška Pogačnik – Kansky (1927-2014) mi je 16. 10. 2010 poslala številne fotografije in zapisala: Skoraj pol leta je minilo, odkar sem vam […]
še novic