1905 – Umre Janez Trdina

Zgodovina na dlani, 14. julij 2018 14. julija leta 1905 je v Novem Mestu umrl slovenski pisatelj, pesnik, zgodovinar in etnolog Janez Trdina. Star je bil 75 let. Ivan Cankar ga je imenoval za najboljšega slovenskega stilista svojega obdobja. Veliko je potoval po Dolenjskem ter pisal povesti o navadah in življenju običajih ljudi. Njegova dela so … Preberi The post 1905 – Umre Janez Trdina appeared first on Zgodovina na dlani.

Poziv producentom za prijavo kandidata za tujejezičnega oskarja

Društvo slovenskih režiserjev, 14. julij 2018 ― Na fotografiji Leon Lučev v prizoru iz filma Hanne Slak Rudar, lanskoletnega slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja Spoštovane producentke in producenti, The Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) je na svoji spletni strani oscars.org objavila pravila za 91. podelitev oskarjev, ki bo 24. 2. 2019. Vabimo vas, da nam posredujete predloge za slovenski […]
Umrla avstrijska pisateljica Christine Nöstlinger

Umrla avstrijska pisateljica Christine Nöstlinger

Misli, 14. julij 2018 ― Na Dunaju je v 82. letu starosti v petek umrla pisateljica otroške in mladinske literature Christine Nöstlinger. Rojena Dunajčanka je od prve knjige iz leta 1970 z naslovom Ognjenordeča Friderika postala ena najbolj znanih pisateljic otroške in mladinske literature na svetu.

Serija Downton Abbey bo zaživela kot film

Misli, 14. julij 2018 ― Priljubljena britanska serija Downton Abbey, ki je navduševala gledalce po vsem svetu, bo zaživela kot film, poroča britanski Guardian. Film bodo snemali to poletje, igralska zasedba ostaja nespremenjena. Scenarij ostaja skrivnost, po nekaterih namigih pa naj bi se zgodba nadaljevala, kjer se je v seriji končala, leta 1926.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 14. julij 2018 ― Pri Sodobnost International je izšel roman Anite Nair z naslovom Vaje v pozabljanju, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU je izdal delo Dopisi papeškega tajnika Petra Pavla Vergerija ml. Založba Miš je izdala mladinski roman Geoffa Havela Divji spust, pri Založbi Zala je izšla slikanica Heather Tekavec Sraka tatinska.
V Pulju se začenja 65. filmski festival

V Pulju se začenja 65. filmski festival

Misli, 14. julij 2018 ― V znamenitem antičnem amfiteatru v Pulju bodo danes odprli 65. filmski festival, ki bo potekal do 22. julija. Zvečer sta na sporedu dve premieri, hrvaška celovečerca Aleksi režiserke Barbare Vekarić ter V imenu jagode, čokolade in svetega duha režiserke Karle Lulić. V tekmovalnem programu sta dva slovenska celovečerca, Ivan in Rudar.

Pred 100 leti se je rodil filmski iskalec smisla Ingmar Bergman

Misli, 14. julij 2018 ― Na današnji dan pred 100 leti se je rodil švedski režiser Ingmar Bergman. Bil je eden najprepoznavnejših filmskih ustvarjalcev svojega časa, znan po melanholičnih in vsebinsko zahtevnih delih, ki se pogosto poglabljajo v psihologijo človeka in iskanje smisla. Trije njegovi filmi so dobili oskarja za najboljši tujejezični film.
Po Ljutomeru bo danes še zadnji dan strašilo

Po Ljutomeru bo danes še zadnji dan strašilo

Misli, 14. julij 2018 ― V Ljutomeru se bo s podelitvijo filmskih nagrad in razglasitvijo vinskega šampiona drevi sklenil 14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Dan bosta zaznamovala tudi modni performans Ples mrtvih in zombie parada. Letošnji festival je ponudil 29 celovečernih igranih filmov, deset dokumentarcev in 53 kratkih filmov iz 29 držav.

14. julija 1789 se je rodil Franc Serafin Metelko, duhovnik, slovničar, pisec in prevajalec šolskih in nabožnih knjig

Kamra.si, 14. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. julija 1789 se je v Škocjanu pri Mokronogu rodil Franc Serafin Metelko,  duhovnik, slovničar, pisec in prevajalec šolskih in nabožnih knjig. Umrl je  27. decembra 1860 v Ljubljani.  Metelko je študiral teologijo in filozofijo v Ljubljani. Po koncu študija je leta 1814 prejel duhovniško posvečenje. Od leta 1815 naprej je bil ljubljanski stolni katehet. Leta 1817 je bil imenovan za profesorja na novoustanovljeni stolici za slovenščino na ljubljanskem liceju.

14. julija 1967 je umrl Alojz Gradnik, slovenski pesnik, sodnik in prevajalec

Kamra.si, 14. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. julija 1967 je v Ljubljani umrl .Alojz Gradnik, slovenski pesnik, sodnik in prevajalec. Rodil se je 3. avgusta 1882 v Medani v Goriških brdih. Mati Lucija, Furlanka, izučena šivilja, in oče Jožef, čevljar in kmet, sta se spoznala v Medani. Ustvarila sta veliko družino, v kateri se je poleg Alojza rodilo še devet otrok. Večkrat so se selili, dokler se niso preselili v hišo, ki je danes poznana kot Gradnikova domačija. Šolanje je začel v domači Medani, kjer je končal prve tri razrede, potem pa opravil sprejemni izpit in šolanje nadaljeval v Gorici, najprej na deški vadnici, potem na nemški gimnaziji. Maturiral je z odliko leta 1901. V upanju, da bo lahko študiral na daljavo, se je vpisal na študij prava na Dunaju. Preživljal se je kot domači učitelj pri različnih plemiških družinah in v zasebnem internatu. Zadnja dva semestra študija je živel na Dunaju, ob koncu tudi krajši čas v Pragi. Med letoma 1905 in 1906 je opravil tri državne izpite, v letu 1907 tudi tretji rigoroz in konec januarja postal doktor prava.

14. julija 1905 je umrl Janez Trdina, slovenski pisatelj in zgodovinar

Kamra.si, 14. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. julija 1905 je v Novem mestu umrl Janez Trdina, slovenski pisatelj in zgodovinar. Rodil se je 29. maja 1830 v Mengšu  Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval gimnazijo v Ljubljani in na Dunaju študiral zgodovino, zemljepis in klasično jezikoslovje. Kot profesor je služboval v Varaždinu (1850-1853) in na Reki, kjer je bil l. 1867 kazensko upokojen, češ da zavaja mladino s svojimi političnimi nazori. Tako se je s 37-imi leti naselil v Bršljinu pri Novem mestu, prehodil večinoma peš Dolenjsko in Belo krajino in na svojih popotovanjih neprestano beležil svoja spoznanja o ljudskem življenju, delu, verovanju, mišljenju, navadah. Vse to je kasneje uporabil v avtobiografskih delih, povestih, črticah in bajkah. 

14. julija 1795 je umrl Anton Tomaž Linhart, slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in šolnik

Kamra.si, 14. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. julija 1795 je v Ljubljani umrl Anton Tomaž Linhart, slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in šolnik. Rodil se je  11. decembra 1756 v Radovljici.  Med leti 1767-73 je obiskoval jezuitsko gimnazijo v Ljubljani. Verjetno je obiskoval še humanistčne razrede. Leta 1776 je vstopil v stiški samostan in ga po dveh letih zapustil. Odšel je na Dunaj. Tam je med leti 1778-80 poslušal predavanja J. Sonnenfelsa o finančnih, policijskih in trgovskih vedah. Sprejel je njegov motto: »Manj besed, a več stopinj!«Po vrnitvi v Ljubljano je bil med leti 1781-83 škofijski arhivar v Ljubljani pri škofu K. J. Herbersteinu. Nato je bil protokolist pri kresiji.Vsaj od leta 1781 dalje je bil član prerodnega krožka, ki se je zbiral okrog barona Zoisa. Zois mu je bil mentor in mecen.Bil je dejaven pri obnovitvi Academie operosorum. Imel je govor na otvoritveni slovesnosti. V govoru se je zavzel za iskanje resnice in svobodo mišljenja. 
še novic