Študentsko gledališče: mednarodna platforma

Borštnikovo srečanje, 13. julij 2018 ― Mednarodna platforma študentom raznovrstnih gledaliških šol in tradicij omogoča srečanje, izmenjavo, učenje in primerjavo, hkrati pa zgoščeno nagovarja javnost in opozarja na kompleksnost učnega procesa na poti v profesionalizem. Gledališki študij narekuje inovativno učno okolje, oblike učenja so bolj prožne kot na drugih študijskih smereh, hkrati pa usmerjene v dovršna umetniška dejanja. Zato ta študij razvija množico veščin: sporazumevalne spretnosti, ustvarjalno reševanje (tudi vsakdanjih) nalog, zahtevnost do sebe in drugih, motiviranost, iniciativnost, predanost, zmožnost skupinskega in samostojnega dela, gospodarno in spoštljivo ravnanje s svojim in tujim časom, upoštevanje pravil, hitro in učinkovito učenje, spoštovanje drugih, sprejemanje hierarhije, prožnost in prilagodljivost, delo pod pritiskom, samozavest, soočanje z razočaranji, disciplino, ciljno usmerjanje, koncentracijo, sprejemanje osebne odgovornosti, vodstvene veščine, sposobnost uživanja … A na gledališki študij se posameznik ne vpiše zaradi pridobivanja dodatnih veščin, temveč z razlogom usposabljanja za profesionalno gledališko kariero. Študentje se učijo uporabe svojih glasov, teles, misli in src za odrsko ustvarjanje, hkrati pa se usposobijo za opravljanje marsikaterega poklica … Programski sklop Festivala Borštnikovo srečanje se izvaja s strokovno podporo projekta kulturno-umetnostne vzgoje Prvi prizor: gledališče kot prostor učenja simbolnih jezikov. Raziščite študentski program na letošnjem festivalu!
Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva

Slovenci.si, 13. julij 2018 ― Dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, je sporočila univerza Alpe-Jadran v Celovcu. Gre za dela iz obdobja dveh desetletij. Med gradivom je več tisoč strani delovnih rokopisov, tipkopisov, osnutkov in zabeležk. Gradivo bo hranil Inštitut Roberta Musila, kjer ga bodo v prihodnjih mesecih obdelali, nato bo na razpolago v znanstvene namene. Na […] The post Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva appeared first on Slovenci.
Reger in Reubke

Reger in Reubke

ARS Obiski kraljice, 13. julij 2018 ― V nocojšnji oddaji bo najprej zvenela glasba Maxa Regerja. Poslušali bomo njegovo obsežno delo za orgle, Varijacije in fugo na izvirno temo, op. 73, igral bo organist […] V nocojšnji oddaji bo najprej zvenela glasba Maxa Regerja. Poslušali bomo njegovo obsežno delo za orgle, Varijacije in fugo na izvirno temo, op. 73, igral bo organist Michael Schöch na orgle v dvorani Konzerthaus na Dunaju. V drugem delu oddaje bomo poslušali še skladbo Friedricha Juliusa Reubkeja, nemškega skladatelja, ki je v svojem kratkem življenju ustvaril največ del za orgle. Poslušali bomo Sonato za orgle v c – molu, ki jo je ustvaril na besedilo psalma št. 94.  
Pavel Černy in glasba čeških skladateljev

Pavel Černy in glasba čeških skladateljev

ARS Obiski kraljice, 13. julij 2018 ― V nocojšnji oddaji bomo predstavili orgelski koncert, ki je potekal v cerkvi sv. Nikolaja v Ludgerovicah na Češkem.  Na koncertu se je predstavil češki orglavec Pavel Černy, […] V nocojšnji oddaji bomo predstavili orgelski koncert, ki je potekal v cerkvi sv. Nikolaja v Ludgerovicah na Češkem.  Na koncertu se je predstavil češki orglavec Pavel Černy, ki je izvedel dela čeških skladateljev Leoša Janačka, Eduarda Treglerja, Bedricha Antonina Wiedermanna in Miloša Sokole.
Od Karlovih Varov do Ljutomera in naprej v Pulj

Od Karlovih Varov do Ljutomera in naprej v Pulj

ARS Gremo v kino, 13. julij 2018 ― Slovenski filmi se uspešno predstavljajo na julijskih festivalih, v kino pa prihaja novi film Katarine Čas Terminal Med tem ko v Ljutomeru poteka Grossmannov filmski festival, ki je posvečen žanru grozljivke, v javnosti še vedno odmeva uspeh Sonje Prosenc in Olma Omerzuja na uglednem festivalu v Karlovih Varih. Za hip se bomo ustavili v Pulju, kjer se bo letos predstavila vrsta slovenskih koprodukcijskih filmov, z rednega sporeda pa bomo ocenili filma Nebotičnik in Terminal – s Katarino Čas v eni glavnih vlog.

Tečaj Oblikovanje prostora (nadaljevalni)

Fakulteta za dizajn, 13. julij 2018 ― Nadaljevalni tečaj Oblikovanje prostora Na Fakulteti za dizajn bomo v okviru Vseživljenjskega učenja organizirali NADALJEVALNI TEČAJ OBLIKOVANJE PROSTORA v obsegu 120 ur. Namenjen vsem, ki želijo poglobiti znanje na področju oblikovanja in opremljanja notranje opreme, ter vsem, ki so predhodno že obiskovali tečaj Oblikovanje prostora 1. Tečaj bomo izvajali v popoldanskem času in sicer med […]

Tečaj Modni styling 2

Fakulteta za dizajn, 13. julij 2018 ― NOVA KARIERA V MODNI INDUSTRIJI Iščete nove priložnosti v modni industriji? Želite povečati svoje zaposlitvene možnosti po koncu študija modnega oblikovanja na področju modnega stylinga? Si želite postati ključni del modnih fotografiranj, stilist televizijskih in drugih oglasov ali osebni, VIP ali korporativni modni svetovalec s področja stylinga? Vpišite se na program MODNI STYLING 2 Program […]
Red Baraat

Red Baraat

Radio Študent, 13. julij 2018 ― Intervju z brooklynško zasedbo pred nocojšnjim koncertom na Keltiki v Cerknem. Več O Red Baraat, njihovi kritiki in njihovi mistiki pa v Tolpi bumov pretekle nedelje tule! V etru ob 18h, tune in!
Lutkovno gledališče Ljubljana in lutkovno gledališče Maribor v sezoni 2018/19

Lutkovno gledališče Ljubljana in lutkovno gledališče Maribor v sezoni 2018/19

ARS Oder, 13. julij 2018 ― O repertoarju 2018/19 v Lutkovnem gledališču Ljubljana smo se pogovarjali z umetniško vodjo Ajdo Rooss, v Lutkovnem gledališču Maribor je bila naša sogovornica umetniška direktorica Katarina Klančnik V oddaji Oder se bomo posvetili prihodnji sezoni v dveh slovenskih lutkovnih gledališčih. O repertoarju 2018/19 v Lutkovnem gledališču Ljubljana smo se pogovarjali z umetniško vodjo Ajdo Rooss, v Lutkovnem gledališču Maribor je bila naša sogovornica umetniška direktorica Katarina Klančnik Kocutar. Z oddajo zaokrožamo cikel treh oddaj o gledališki sezoni 2018/19, v slovenskem gledališču. Vabimo vas k poslušanju!
Porod po meri žensk, intervju z dr. Zalko Drglin

Porod po meri žensk, intervju z dr. Zalko Drglin

Prepih ~ Draft (Tea Hvala), 13. julij 2018 ― Izšla je nova številka (221-222) revije Apokalipsa, ki vsebuje moj intervju z dr. Zalko Drglin "Porod po meri žensk". Ob njem je v tematskem sklopu o kulturi rojstva objavljeno še besedilo Robbie Davis-Floyd "Tehnokratska, humanistična in holistična paradigma obporodne in zdravstvene skrbi" v prevodu Alenke Koželj, "Porodna pobuda za odlično obporodno skrb" Združenja Naravni začetki in cikel

V Divači se začenja Poletni kino na Krasu

Misli, 13. julij 2018 ― V Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači se nocoj ob 21.30 s projekcijo filma Martina Scorseseja z naslovom Shine a Light začenja Poletni kino na Krasu, ki ga pripravljajo skupaj s Kosovelovim domom v Sežani. Filmskih projektor se bo V ritmu filma vrtel vse petke v juliju in avgustu, so sporočili iz Kosovelovega doma v Sežani.

Hrvaška komičarka je nasmejala obiskovalce Poletja pod krošnjo

Kamnik.info, 13. julij 2018 ― Četrto Poletje pod krošnjo je na dvorišču Doma kulture Kamnik gostilo eno najboljših hrvaških stand up komičark  Marino Orsag. Marina je ena od začetnic stand up komedije na Hrvaškem in je nastopila že več kot dva tisočkrat po regiji in svetu, priborila pa si je tudi naslova najboljše stand up komičarke Balkana 2013 in najboljše ... The post Hrvaška komičarka je nasmejala obiskovalce Poletja pod krošnjo appeared first on Kamnik Info.

Tečaj Modno komuniciranje

Fakulteta za dizajn, 13. julij 2018 ― NOVA KARIERA V MODNI INDUSTRIJI Iščete nove priložnosti v modni industriji? Želite povečati svoje zaposlitvene možnosti po koncu študija modnega oblikovanja? Ste zaposleni v modni industriji, pa želite povečati uspešnost prodaje? Bi radi postali modni blogger? Šola modnega komuniciranja združuje nepogrešljiva znanja za vse  tiste, ki si želijo kariero v modni industriji, pa jih klasično […]
še novic