Poziv k pisanju za 33. številko Razpotij: Cankar & Marx

Razpotja, 12. avgust 2018 ― Jesensko številko Razpotij bomo posvetili Ivanu Cankarju in Karlu Marxu. Izbira avtorjev je priložnostna, saj letos obeležujemo dvestoto obletnico Marxovega rojstva in stoletnico Cankarjeve smrti. Toda avtorja sta povezana več kot le koledarsko. Oba sta namreč svoje delo zasnovala kot vzvod družbene spremembe; in v tem duhu smo ju Slovenci običajno brali. Slogan, ki ga slišimo na protestu ali v jezni kolumni danes, je zelo verjetno Marxov ali Cankarjev, od bivšega gesla Dela (»proletarci vseh dežel …«) do bolj pesimističnih vzklikov Cankarjevih likov (»za hlapce rojeni …«). Cankar in Marx sta vsak po svoje oblikovala naše politično besedišče; začrtali bi radi natančne poti njunega vpliva.

12. avgust - mednarodni dan mladih

Kamra.si, 12. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. avgust - mednarodni dan mladih 12. avgust je po vsem svetu dan, namenjen mladim. Združeni narodi so namreč decembra 1999 ta dan razglasili za mednarodni dan mladih, z namenom, da bi se vsako leto razpravljalo o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade ljudi, in opozarjalo na njihovo pomembno vlogo v družbi na splošno. Več: http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/5345

2000 – Potone podmornica Kursk

Zgodovina na dlani, 12. avgust 2018 12. avgusta leta 2000 je v Barentsovem morju potonila ruska jedrska podmornica K-141 Kursk. V nesreči je življenje izgubilo vseh 118 mornarjev. Podmornico Kursk so začeli graditi še v časih Sovjetske zveze leta 1990, dokončana pa je bila leta 1994. Bila je ena največjih sodobnih ruskih podmornic in imela je … Preberi The post 2000 – Potone podmornica Kursk appeared first on Zgodovina na dlani.
Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story)

Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story)

Koridor, 12. avgust 2018 ― Najbolj razvpitega tihotapca, samosvojega klateža, zapriseženega egoista in enega osrednjih likov originalne trilogije Vojne Zvezd (Star Wars) je pred več kot štiridesetimi leti karizmatično upodobil Harisson Ford in ga zasidral med najbolj oboževana ter prepoznavna imena popularne kulture. V okvirih na novo oživljene franšize Vojne Zvezd, ki se je po vzoru aktualnih filmskih trendov podala […] The post Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
V naravo v družbi škratov, živali in lokalnih zgodb

V naravo v družbi škratov, živali in lokalnih zgodb

Misli, 12. avgust 2018 ― Uroš Grilc in Nina Peče Grilc iz zavoda Škrateljc s sodelavci ustvarjata "izvirne, na zgodbah temelječe turistične produkte, namenjene kakovostnemu družinskemu turizmu". Njuno idejno izhodišče je, da povezujeta naravo s pripovedovanjem zgodb, v katere so vpleteni škratje in živali, lokalne legende ter naravne in kulturne znamenitosti.

FILM V GOZDU: ZADNJI LEDENI LOVCI

Kinoatelje, 12. avgust 2018 ― Vabimo vas na ogled dokumentarnega filma »Zadnji ledeni lovci«, ki je nastal v režiji Jureta Breceljnika in Rožleta Bregarja ter bo predvajan v Parku Pečno ob Kanalu, in sicer v soboto, 25. avgusta, ob 19. uri. Ta projekcija bo že četrta v sklopu filmskih večerov »Kino v gozdu«, ki jih skupaj pripravljamo ekipi Kinoateljeja in Parka Pečno. Z nami bo tudi producentka in življenjska sopotnica Jureta Breceljnika – Natalija Gros! Pred tem si bomo ogledali kratki animirani film Dušana Kastelica »Celica«.

12. avgusta 1992 je umrl Pavle Zidar, pisatelj in pesnik

Kamra.si, 12. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. avgusta 1992 je v Ljubljani umrl Pavle Zidar (pravo ime Zdravko Slamnik), pisatelj in pesnik. Rodil se je 6. januarja 1932 na Slovenskem Javorniku pri Jesenicah. Pavle Zidar, psevdonim za Zdravka Slamnika, se je rodil v železarski družini materi Barbki Valentar in očetu Jožefu. Osnovno šolo je obiskoval na Koroški Beli (1938-44). Pri 13-ih letih je sodeloval pri miniranju šole in pristal v zaporu v Begunjah. Aprila 1945 so ga rešili partizani Kokrškega odreda, katerim se je nato pridružil. Dogodek ga je močno zaznamoval in ga je pogosto vključeval v svoja književna dela. Po vojni je šolanje nadaljeval na Jesenicah (1945-49), Ljubljani (1949-50), Kranju (1950-51) ter ponovno v Ljubljani (1952-53), kjer je zaključil učiteljišče. Poučeval je najprej na Dolenjskem. S kritiko tamkajšnjih lokalnih oblasti se je zapletel v konflikte in se preselil na Primorsko, v Piran. Leta 1956 je sprejel službo vzgojitelja v dijaškem domu Srednje pomorske šole Piran. Tega leta se je tudi poročil s kolegico, učiteljico Ivo. Najprej se jima je rodila hči, nato še dvojčka, deklica in deček. Posvetil se je kulturnemu udejstvovanju in prirejal literarne večere s slovenskimi pisatelji (Ciril Kosmač, Alojz Gradnik, Mira Mihelič, Jože Udovič, Edvard Kocbek idr.). Leta 1961 se je zaposlil na Osnovni šoli Piran, kjer je bil nekaj časa tudi v. d. ravnatelja. Njegov družbeno - kritični duh ni miroval, prihajal je v spore z oblastjo, izključili so ga tudi iz partije, čeprav se je zanj zavzel Josip Vidmar. Zapustil je prosveto, se posvetil le pisanju in postal svobodni umetnik (1965-66). V začetku 70-ih let se je z družino preselil v Lucijo. 
Garrone snema novega Ostržka

Garrone snema novega Ostržka

Misli, 12. avgust 2018 ― Italijanski režiser Matteo Garrone, ki je zaslovel s filmom Gomora, ima ta konec tedna v Rimu avdicijo za novega Ostržka. Na avdicijo se je prijavilo približno 100 dečkov, starih med 7 in 12 let, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

12. avgusta 1962 je umrl Maks Fabiani, arhitekt in urbanist

Kamra.si, 12. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. avgusta 1962 je umrl Maks Fabiani, arhitekt in urbanist. Rodil se je 29. aprila 1865. Maks Fabiani se je rodil v Kobdilju pri Štanjelu kot dvanajsti od štirinajstih otrok posestnika Antona Fabianija in tržaške plemkinje nemškega rodu Charlotte von Kofler. Osnovno šolo je obiskoval v Štanjelu, v posebni stavbi očetove domačije, realko pa v Ljubljani.
Pred pol stoletja so Led Zeppelin prvič zaigrali skupaj

Pred pol stoletja so Led Zeppelin prvič zaigrali skupaj

Misli, 12. avgust 2018 ― Na današnji dan mineva natanko 50 let, odkar so se na prvi skupni vaji zbrali glasbeniki, ki so ustanovili danes legendarno zasedbo Led Zeppelin, piše na strani skupine. V kletni sobi na londonski ulici Gerrard so tedaj takojšnjo kemijo začutili kitarist Jimmy Page, pevec Robert Plant, basist in klaviaturist John Paul Jones ter bobnar John Bonham.
še novic