Slovenski dan kulture v Bruslju

Slovenski dan kulture v Bruslju

ZZMS, 10. september 2018 ― V sredo, 26. septembra se bodo Zgodovinska mesta Slovenije predstavila v središču Bruslja. Mesta, povezana v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, v počastitev evropskega leta kulturne dediščine in kulture v slovenskem turizmu, bomo v Bruslju, kot središču Evrope, predstavila živo, bogato in raznoliko kulturo ter žlahtnost kulturne dediščine naših mest.  Slovenski dan kulture v Bruslju bo namenjen tudi turistični promociji Slovenije […] The post Slovenski dan kulture v Bruslju appeared first on ZZMS.

10. septembra 1898 je umrla Elizabeta Bavarska (Sissi), avstrijska cesarica in madžarska kraljica, soproga cesarja Franca Jožefa I.

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1898 je v Ženevi umrla Elizabeta Bavarska (poznana pod nadimkom Sissi; nemško Elisabeth Amalie Eugenie, Herzogin in Bayern), avstrijska cesarica in madžarska kraljica, soproga cesarja Franca Jožefa I. Rodila se je 24. decembra 1837 v Münchenu. Elizabeta Bavarska je bila rojena 24. decembra 1837 v Münchnu. Bila je četrti otrok Maksimilijana Bavarskega in princese Ludovike Bavarske. Sisi je bila zelo radoživa deklica, prav tako kot oče, Maksimilijan Bavarski. Varuške, kasneje tudi učitelji, so tekali stalno za njo in jo lovili. Ona pa se je s svojo otroško brezskrbnostjo skrivala v naravi, večkrat je tudi z očetom šla na lov ali pa se z njim učila jahanja. Vzgojitelji so menili, da je ta deklica zelo težka, starši pa so jo branili, saj je bila še otrok. Ta Sisina brezskrbnost pa je trajala še dolgo. V odraščajoči dobi je začela gledati za mladeniči, zaljubljala se je in svoje občutke zapisovala v dnevnik v obliki poezij. Najprej so bile te poezije nekoliko otročje in večinoma ljubezenske, nato pa vedno bolj resne in žalostne. Ko se je z mamo in starejšo sestro, princeso Heleno odpravila v Bad Ischl[5], kjer naj bi Helena spoznala svojega zaročenca, njunega bratranca, 23-letnega Franca Jožefa, se vse ni odvilo po načrtih. Franc Jožef se namreč ni zanimal za Heleno, temveč bolj za Elizabeto.

Kdo je Brankecu vzel besedice?

Kriterij.si, 10. september 2018 ― Kdo je Brankecu vzel besedice? Beton Ltd.: Große Erwartungen|Velika pričakovanja Urednik Mon, 09/10/2018 - 19:40 Kdo je Brankecu vzel besedice? Že ob vstopu na novo produkcijo Beton Ltd., uveljavljene znamke slovenske off scene, je težko ostati brez pozornosti. Nahajpana publika se stiska po montažni tribuni, ki zaseda večji del odra. Potisnjena ob rob se opazuje, prepoznava, obenem pa zre v globino, ki je prečena z leseno okvirno konstrukcijo, za katero se v mraku razteza njeno domovanje. Čisto na vrhu, v temi, je obešen transparent – "Dobrodošli!!!" Črn napis na belem platnu nekoliko spominja na improvizirane navijaške transparente s tribun stadionov. Prazni sedeži spominjajo na kakšno manj pomembno ligaško tekmo iz velikih lig, no, na tovrstno tekmo iz preteklosti, iz romantičnih časov nogometa, ki so mu kdaj čar dajale tudi prazne tribune, majhne skupine zvestih navijačev in blatna igrišča. A v resnici se na Velikih pričakovanjih tej puščobi sopostavlja vizualni luksuz. Ob strani sedi prijetno razsvetljen band, kot v kakšen ameriškem talk showu. Luči žarko padajo na majhen prostor med leseno konstrukcijo in prvo gledalsko vrsto. Kot bi čakali na prihod Oprah in bučen aplavz ob histeričnih vzklikih. Tu spodaj se ima nekaj odviti. Vendar Stegnar, Jordan in Bezjak načrtujejo zavzetje celotnega prostora ter tudi napad na občinstvo. Prihajajo iz hiške za okvirji, ki pa je ne zgolj fizično, temveč tudi simbolno prividna. Njihov teren se razteza globoko in visoko. Nekoliko spomni na otroške igre in delo domišljije, ki v njej nastopa. Domišljije, ki zmore ustvarjati privide, avro in vznemirjenje brezkončnosti, s tehnikami gradnje, dogovora in upravljanja pogleda. In res je nastop infantilen. Vsi trije igralci se pojavljajo kot otroci ali pa starši – morda otroci, ki igrajo starše v tovrstnih igrah. Dialogi so skopi in uveljavljajo obliko gospostva na družinski relaciji. Poraja se skrivnost. Tematsko gre za to, da liki nečesa ne smejo izreči. Infantilnost postaja

Tolpa bumov: SVEMIRKO: TUNGUZIJA

Kino Šiška, 10. september 2018 ― Gre torej za milenijsko nostalgičen indie pop, odišavljen s sladko postaranim vonjem po Videosexih, Ekaterini Veliki, zasedbah Denis in Denis, Max & Intro in še bi lahko naštevali – skratka, popoln recept.

10. septembra 1912 se je rodil France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1912 se je v Ljubljani rodil France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist. Umrl je 20. decembra 1990 v Ljubljani.  Bil je dramatik, pisatelj, režiser. Živel je na Strojni in Prevaljah (1933-1936) in v Ljubljani, kjer je pokopan. Poročen je bil s pisateljico, prevajalko in urednico Kristino roj. Vrhovec; sinova psiholog Klas in urednik Lan. V Ljubljani je končal Učiteljišče (1933) in diplomiral na Pedagoškem oddelku Filozofske fakultete v Ljubljani (1937).
Intervju: Cvinger

Intervju: Cvinger

Kunigunda, 10. september 2018 ― Velenje, 10. 9. 2018 Intervju: Cvinger Uspešna black metal zasedba Cvinger je prvi album promovirala na turneji po vzhodni Evropi, nastopali so z bandi, kot so Melechesh, Marduk in Gorgoroth. Drugi album so med drugim predstavili na turneji po Kitajski, trenutno pa snemajo tretjega. O tem in še čem sta več The post Intervju: Cvinger appeared first on Kunigunda.
Intervju: Cvinger

Intervju: Cvinger

Kunigunda, 10. september 2018 ― Velenje, 10. 9. 2018 Intervju: Cvinger Uspešna black metal zasedba Cvinger je prvi album promovirala na turneji po vzhodni Evropi, nastopali so z bandi, kot so Melechesh, Marduk in Gorgoroth. Drugi album so med drugim predstavili na turneji po Kitajski, trenutno pa snemajo tretjega. O tem in še čem sta več The post Intervju: Cvinger appeared first on Kunigunda.

10. septembra 1958 je umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1958 je v Celju umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf. Rodil se je 5. aprila 1894 v Doljah v Ziljski dolini.  Bil je zaveden Slovenec in pedagog, od nekdaj zaničevan in omalovaževan. Po drugi svetovni vojni niso hoteli stiskati nobenih del, če niso bila cenzurirana. Leta 1946 je postal direktor tiskovne in produktivne zadruge z omejenim jamstvom, ki je bila v lasti družbe Svetega Mohorja v Celju in tako je dobil priložnost, da je natisnil Koroške narodne pripovedke, takšne, ki so te, ki do danes v tej obliki in vsebini še niso bile natisnjene. V aprilu 1948 so ga aretirali in ga brez vsakršne obsodbe zaprli v zloglasnem zaporu za politične prestopnike na Golem otoku. Po tri in pol letnem političnem zaporu na Golem otoku si ni nikoli več opomogel, saj mu ni šlo v zavest, zakaj je moral preživeti tri leta in pol grozovitih tortur političnega Golega otoka, saj ni nikoli stopil pred kakšnega koli sodnika, ali sodišča, ki bi ga naj obsodilo. Po prihodu z Golega otoka je ves pretepen, izmučen in bolan preživel samo še šest let. Skoraj vsa njegova dela so šla v pozabo, ker jih oblasti niso dovolile ponatisniti, ker niso ustrezala tedanjim ideološkim normam. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Möderndorfer_(1894) Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi372887/ 

Od dude do trobente

Festival Maribor, 10. september 2018 ― Se spominjate svojega prvega klasičnega koncerta? Večina ga nikoli ne pozabi. Za vselej nosimo s seboj spomin na vznemirjenje ob pričakovanju nečesa novega, na svečano vzdušje, na žuljenje pološčenih čevljev ali pretesno zapet ovratnik najboljše srajce … spomin na zvoke, glasbo, na čarobnost trenutka, ki osupne in presune. No, pri Festivalu Maribor se lahko hvalimo […]
še novic