SAMOZAPOSLENI V KULTURI IN BOLNIŠKE

KUD Trivia, 26. oktober 2018 ― Niste bili še nikoli na bolniški? Se vam zdi, da so lahko bolni vsi, samo samozaposleni ne? Vas zanima, ali vam pripada bolniško nadomestilo in kako do njega? Samozaposlenost predstavlja dejavnik zdravstvenega tveganja. Seznanite se s svojimi pravicami na področju zdravstvenega varstva in se udeležite delavnice Novičnika za samozaposlene v kulturi, ki bo 19. novembra 2018 […]
Jenkova nagrada Tonetu Škrjancu za pesniško zbirko Dihaj

Jenkova nagrada Tonetu Škrjancu za pesniško zbirko Dihaj

Misli, 26. oktober 2018 ― Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let je prejel Tone Škrjanec za zbirko Dihaj. Nagrado, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so mu izročili drevi v Mavčičah blizu Podreče, kjer se je 27. oktobra leta 1835 rodil Simon Jenko, po katerem je priznanje poimenovano.
Nam naj bo za beatnike sploh še mar?

Nam naj bo za beatnike sploh še mar?

LUD Literatura, 26. oktober 2018 ― Zato naj zadostuje, da je mnogo vidikov glede beatnikov še zmeraj vredno obravnavati in se od njih celo kaj naučiti. Bili so skeptični do materializma, odgovore so iskali v duhovnosti, skrbeli so za okolje, se zavzemali za spolno svobodo, protestirali zoper vojno in atomsko bombo. Kar nikakor ni zlohotno izročilo.

Razpisi v kulturi (november 2018)

Asociacija, 26. oktober 2018 ― Vsak mesec za vas pripravljamo nabor najzanimivejših aktualnih razpisov v Sloveniji na področju kulture. Tokrat posebej izpostavljamo pobudo domačih nevladniških kulturnih producentov, ki so vzpostavili mednarodno izobraževalno platformo Parl. Domači in tuji umetniki se lahko do 31. januarja prijavijo na desetdnevno izobraževanje o uprizoritvenih umetnostih, ki bo potekalo jeseni prihodnje leto. Več informacij. Ministrstvo za … Preberi več o Razpisi v kulturi (november 2018)

Gušto gre na romanje (12.11.2018 19:30)

Španski borci, 26. oktober 2018 ― Vsem dobro znani Avguštin Rebula, po domače Gušto, priljubljeni lik iz popularne slovenske romantične komedije Ena žlahtna štorija, se vrača! Žlahtni Primož Forte nam bo z veliko mero humorja in mnogimi ganljivimi trenutki, na odru razgrnil celo plejado zgodb in likov, ki smo jih tako radi gledali, ter jih bo v svojem sočnem jeziku zapletel v sproščen, komični vrtinec. Zabava za staro in mlado!

Koraki v času – Na drugi strani (11.11.2018 19:00)

Španski borci, 26. oktober 2018 ― V letošnji predstavi bomo predstavili staro a prirejeno zgodbo Orfeja in Evridike. Življenje na zemlji bo predstavljal step (hrup, sedanjost), življenje v podzemlju pa jazz (smrt, podzemlje, sence). Plesni zvrsti bosta gledalce usmerjali k rdeči niti predstave – boju Evridike za življenje Orfeja.

Filozofi in ljubezen (8.11.2018 18:30)

Španski borci, 26. oktober 2018 ― Ljubezni lastna logika se upira surovi diktaturi trga, kjer je posameznik zmanjšan na neizoblikovan osnovni delec, ki ga premika zgolj zakon egoistične preračunljivosti. Ljubezen, neodgovorna in nasilna, zahteva drugačen odnos do sveta.

1905 – Nastanek prvega sovjeta

Zgodovina na dlani, 26. oktober 2018 26. oktobra leta 1905 (13. oktobra po julijanskem koledarju) so tekom »prve ruske revolucije« v cesarski prestolnici Sankt Peterburgu revolucionarni ruski delavci ustanovili prvi sovjet oziroma skupščino. Ustanovnega kongresa se je udeležilo med 30 in 40 članov, Georgi Khrustalyov-Nosar pa je bil predsedujoči. Zaradi poraza v vojni proti Japonski in… Preberi The post 1905 – Nastanek prvega sovjeta appeared first on Zgodovina na dlani.

Objavljen razpis Kultura za projekte sodelovanja 2019

CED, 26. oktober 2018 ― Evropska komisija je 16. oktobra 2018 objavila redni razpis Kultura za projekte sodelovanja za leto 2019 (EACEA 34/2018), ki prinaša nekatere spremembe. Rok za prijave: 11. dec. 2018 do 12. ure (CET). Prijaviteljem priporočamo udeležbo na brezplačni tehnični delavnici, ki bo v četrtek, 8. nov. 2018 v Ljubljani.

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja

Muzej Žiri, 26. oktober 2018 ― V petek, 26. oktobra, ob 19.30 bo v  Kinu Žiri projekcija dokumentarca Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja, ki je bil posnet ob 100-letnici smrti  Ivana Cankarja.  Sledil bo pogovor z režiserjem Dušanom Moravcem ter scenaristom Matjažem Pikalom, ki ga bosta vodili Neža Kavčič in Lana Ikič.   Na koncu nas čaka še neformalni pogovor ob pivu […]

PRA STOL

Fakulteta za dizajn, 26. oktober 2018 ― V obdobju med 11. in 16 oktobrom je potekal 6. Festivala lesa, ki želi postati osrednji dogodek in zbirališče lesne stroke v Sloveniji in širše. Pester vsebinski del se vsako leto prepleta z živahnim dogajanjem v mestu. Vsako leto organizirajo tudi mednarodni natečaj industrijskega oblikovanja (Pra)stol .  Člani strokovne komisije natečaja (Pra)stol 2018: dr. Janez […]

Creative Europe Stories

CED, 26. oktober 2018 ― Zavod Motovila, ki gosti Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, je pripravil serijo t. i. ustvarjalnih zgodb (Creative Europe Stories) z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Izpostavljamo uspešne pobude, ki so jih slovenski kulturni izvajalci razvili skupaj s svojimi evropskimi partnerji. Vabljeni k ogledu!
še novic