Steklenik zvoka

Steklenik zvoka

SIGIC - Novice, 28. oktober 2018 ― Zavod Cona bogati in hkrati razširja svojo dejavnost z otvoritvijo novega galerijskega prostora Steklenik, ki se nahaja v Rastlinjaku Tivoli v tivolskem parku v Ljubljani in je nastal v sodelovanju Cone z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani.

IGRA SENC – SEMINAR LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA

Hiša otrok in umetnosti, 28. oktober 2018 ― Na delavnici bomo spoznavali osnovne principe senčnega gledališča, oblikovanje in izdelavo senčnih lutk iz različnih materialov, uporabo različnih virov svetlobe in platen na katere se lahko senca projicira. Spoznali bomo osnove zakonitosti lutkovnega gledališča in pojem lutkovnosti. Spoznali se bomo s kratko zgodovino senčnih lutk in z različnimi tipi senčnega gledališča (turško senčno gledališče, indonezijsko […]

Večer ljudske glasbe

Kamnik.info, 28. oktober 2018 ― Bil je petek, 19. oktobra 2018, ko so se začeli pred Domom kulture Kamnik zbirati ljubitelji ljudske glasbe na koncertu, ki so ga organizirale LJUDSKE PEVKE  P R E D I CE  iz Kamnika. Lani so obrnile 15 list svojega obstoja, prav tako so ga nadgradile s koncertom. Letos so na koncertu, poimenovale so ga ... The post Večer ljudske glasbe appeared first on Kamnik Info.

Ježkova nagrada za življenjsko delo Juriju Součku

SiGledal Novice, 28. oktober 2018 ― Nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo je prejel igralec Jurij Souček, Ježkovo nagrado za leto 2018 pa glasbenik - skladatelj, pevec, kantavtor, besedilopisec ter občasno književni avtor in igralec Zoran Predin. Nagradi programskega sveta RTV Slovenija so jima podelili nocoj v studiu 2 Televizije Slovenija.
Spomenik kranjskim Janezom na Žalah

Spomenik kranjskim Janezom na Žalah

Zgodovina na dlani, 28. oktober 2018 ― Spomenik padlim vojakom 17. pehotnega pešpolka “kranjskih Janezov” je med prvo svetovno vojno izdelal Svetoslav Peruzzi, dokončal pa Lojze Dolinar. Med prvo svetovno vojno so leta 1916 Svetoslava Peruzzija vpoklicali k vojakom v Judenburg, kjer mu je vojaško poveljstvo naročilo izdelavo spomenik padlim vojakom 17. pehotnega pešpolka “kranjskih Janezov”. Z… Preberi The post Spomenik kranjskim Janezom na Žalah appeared first on Zgodovina na dlani.
MAJA BABIČ KOŠIR: I HAVE TO GO BOLLOCKS

MAJA BABIČ KOŠIR: I HAVE TO GO BOLLOCKS

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 28. oktober 2018 ― Ilustratorka, slikarka in kiparka Maja Babic Kosir se po desetih letih življenja in dela v tujini predstavlja s svojo prvo samostojno (slikarsko) razstavo doma, katera tudi tokrat odseva avtoričino iskanje lepote v življenju, ne žalosti in bolečine. Njeno ustvarjanje ostaja zavezano intimni eksistencialni izkušnji, kjer se vedno znova podaja na introvertirano iskanje notranjih osebnih in zasebnih doživljajev in počutij. Ob avtoričinem raziskovanju umetnosti kot terapije so se začele rojevati impulzivne podobe, za katerimi se je največkrat skrival močan čustven naboj. V katarzičnih risbah in slikah lahko še vedno najdemo sledi kiparke, ki se med drugim kažejo v bogatih nanosih barve na platno. Intuitivnost, priklic in povezava s (preteklimi) občutji in hrepenenji so omogočili nezaveden prihod besed, ki v delih delujejo spontano, igrivo in sproščeno. Z razstavo »I have to go /// bollocks« umetnica nadaljuje s postavljanjem vprašanj identitete, dojemanja žensk in ženskosti, seksualnosti, (razočarane) ljubezni in hrepenenja po njej. Kot sama pravi, ko ustvarja je brez cenzure. Tako ne slači le figur, ampak nam pokaže kako se osvoboditi družbenih norm, pravil in teže »normalnosti« ter ustvariti vsaj prepih za patriarhalno postanost. Having lived and worked abroad for ten years, illustrator, painter and sculptor Maja Babič Košir returns home to present her first solo exhibition (of paintings) here. As is typical for her, the works displayed will reflect the author’s search for beauty in life rather than pain and sorrow. Her work remains committed to intimate existential experience, always embarking on an introverted search for personal and private happenings and moods. The artist’s research into art as therapy has led to impulsive images, which, in most cases, were hiding a strong emotional charge. The cathartic drawings and paintings yet contain the traces of a sculptor, such as thick layers of paint on canvas. Intuition, evocation and connection with (past) feelings and

Politika neidentitete: analiza primera Rachel Dolezal

Razpotja, 28. oktober 2018 ― Ilustracija: Maja Poljanc Aljoša Kravanja Leta 2015 je bo spletu zaokrožila novica o Američanki Rachel Dolezal. Dolezalova je več let načrtno vzbujala vtis, da je deloma afriškega porekla. To je dosegla s pričesko, slogom oblačenja, tudi z dialektom in celo umetno zagorelostjo. Med študijem je prejemala štipendijo, ki je sicer namenjena študentom manjšinskega porekla. Kasneje je bila krajši čas zaposlena kot skrbnica za enakopravno zastopanost, v prijavi na delovno mesto pa je izrecno navedla, da je (deloma) afriške etnije. Toda njeni vzgibi za lažno predstavljanje niso bili le utilitarni. Delovala je kot aktivistka za državljanske pravice in promovirala rasno raznolikost.

Ptuj: Prvi simpozij na temo goslarstva na Slovenskem

Štajerski tednik, 28. oktober 2018 ― Ob 110. obletnici rojstva Maksimiljana Skalarja je na Ptuju potekal Simpozij o goslarstvu na Slovenskem. Maksimiljan Skalar je bil odličen violinski pedagog, ki se je vse življenje posvečal tudi izdelovanju godal, ki niso zaostajala za starimi znanimi italijanskimi violinami. Njegova družina je del njegove goslarske zapuščine posthumno poklonila ptujskemu muzeju. Sicer pa je njegova goslarska delavnica po besedah Tatjane Štefanič tudi edinstven primer, razstavljen v katerem izmed slovenskih muzejev.
Tin Vodopivec v CD premierno z novo solo predstavo Rock'n'Roll

Tin Vodopivec v CD premierno z novo solo predstavo Rock'n'Roll

Misli, 28. oktober 2018 ― Stand-up komik Tin Vodopivec bo drevi ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) uprizoril novo solo predstavo, naslovljeno Rock'n'Roll. "Rock'n'Roll mi predstavlja življenjski slog - kjer je droga smeh, je užitek in svoboda, da zasleduješ svoje sanje," je o projektu dejal Vodopivec. Premieri bo sledila turneja po Sloveniji.

Danes bo znan dobitnik Ježkove nagrade

SiGledal Novice, 28. oktober 2018 ― V studiu 2 Televizije Slovenija bodo danes ob 17. uri podelili nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za leto 2018. Nagrado od leta 1989 podeljuje programski svet RTV Slovenija v želji, da bi spodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Janez Škof - gledališki kameleon in glasbeni samouk z občutkom za improvizacijo (portret)

SiGledal Novice, 28. oktober 2018 ― Janez Škof, letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo, je igralec z velikim občutkom za improvizacijo. K igri pristopa, kot pravi, z igro, skrivnost gledališča pa vidi v tem, da se dogaja zdaj, ta trenutek. Druga plat njegovega poustvarjanja je glasba, ki se ji kot samouk predaja z glasom in harmoniko v skupini Čompe.

Borštnikovo srečanje v znamenju sobivanja institucionalnega in neinstitucionalnega gledališča

SiGledal Novice, 28. oktober 2018 ― Festival Borštnikovo srečanje, ki se je nocoj zaključil v Mariboru, je bil v znamenju sobivanja institucionalnega in neinstitucionalnega gledališča. Takšen je bil že izbor tekmovalnih predstav in tudi veliko nagrado za najboljšo uprizoritev je dobila koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana 6 v režiji Žige Divjaka.
Stari Kot – Cerkev sv. Frančiška Ksaverja (1)

Stari Kot – Cerkev sv. Frančiška Ksaverja (1)

Stare slike (Cerknica), 28. oktober 2018 ― Ta lepa cerkev sv. Frančiška Ksaverja, obsijana s soncem, stoji na gričku ob cesti Lazec – Prezid nad Starim Kotom. Fotografija je čisto sveža, saj je bila posneta na čudovit jesenski dan dvanajstega oktobra 2018. Poizvedovala sem, da bi dobila staro fotografijo cerkve, pa nisem bila uspešna, morda nisem potrkala na prava vrata. Fotografij tega območja pred vojno in po vojni je […]
Benigni bo Pepe v Garronejevem Ostržku

Benigni bo Pepe v Garronejevem Ostržku

Misli, 28. oktober 2018 ― Italijanski režiser Matteo Garrone je za vlogo Pepeta v svojem filmu o slovitemu pravljičnemu liku Ostržku angažiral Roberta Benignija, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Igralec in režiser Benigni je sicer leta 2002 že ustvaril svojo avtorsko priredbo mladinskega dela Carla Collodija, v kateri pa je igral Ostržka.
Danes bo znan dobitnik Ježkove nagrade

Danes bo znan dobitnik Ježkove nagrade

Misli, 28. oktober 2018 ― V studiu 2 Televizije Slovenija bodo danes ob 17. uri podelili nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za leto 2018. Nagrado od leta 1989 podeljuje programski svet RTV Slovenija v želji, da bi spodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.
V Frankfurtu razstava o staranju Siva je nova roza

V Frankfurtu razstava o staranju Siva je nova roza

Misli, 28. oktober 2018 ― V Muzeju svetovnih kultur v Frankfurtu je od petka na ogled razstava o pomenu in vlogi staranja, naslovljena Siva je nova roza. Kustosinja postavitve Alice Pawlik je poudarila, da postavitev zadeva prav vsakogar, saj je staranje proces, ki se začne že v otroštvu, je njene besede povzela nemška tiskovna agencija dpa.
še novic