Nad oblaki

TV Kočevje, 7. januar 2019 ― Pri raziskovanju preteklosti si Mihael Petrovič pomaga z vsemi viri, tudi z osmrtnicami. Nič drugače ni bilo z zgodbo o kočevskem pilotu Hansu Ramorju.
Alien (1979)

Alien (1979)

Deseta umetnost, 7. januar 2019 ― Nadaljevanje je odlično, ampak nič ne prekaša originala, ki je v praznino vesolja postavil prodirajočega, sluzastega sejalca smrti v obliki klasičnega xenomorpha in z njegovim idejnim očetom H. R. Gigerjem ustvaril zares izjemno delo fikcije. Režiser Ridley Scott je uporabil vse njegove falične podobe in jih zamaskiral v neslišne krike znotraj gromozanskih vesoljskih ladij, ki so tako […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Koliko je potrebno odšteti za oglaševanje v filmih o Jamesu Bondu?  Fantastična ženska  Adrift (2018)  Oldboy (2003)  Predator (1987) Copyright © Deseta umetnost [Alien (1979)], All Right Reserved. 2019.

7. januarja 1957 je v Ljubljani umrl Jože Plečnik, slovenski arhitekt

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1957 je v Ljubljani umrl Jože Plečnik, slovenski arhitekt. Rodil se je 23. januarja 1872 v Ljubljani.   Rodil se je 23. januarja leta 1872 v Gradišču v jedru Ljubljane kot eden od štirih otrok (trije sinovi, najstarejši Andrej in najmlajši Janez ter hči Marija) v družini mizarja Andreja, ki je bil po rodu iz Hotedršice pri Logatcu. Mati Helena je bila iz družine Molka. Po prvem neuspešnem letniku na nižji gimnaziji je šolanje začasno opustil. Oče ga je vzel kot vajenca k sebi v mizarsko delavnico. Pozneje je marljivi risar z deželno štipendijo nadaljeval šolanje na Državni obrtni šoli v Gradcu. Izučil se je za umetnostnega mizarja in načrtovalca pohištva. Po končani graški šoli, kjer je bil učenec Leopolda Theyerja, je odšel na Dunaj. Tam je bil po uvajalnem obdobju študent slavnega arhitekta Otta Wagnerja. Nad njegovo arhitekturo se je baje navdušil, ko je na razstavi videl načrte Otta Wagnerja za berlinsko katedralo. Kot nagrado za izvrstno izdelano diplomsko delo o nizozemskem letovišču Scheveningen je prejel Rimsko štipendijo. Ta mu je omogočila nekajmesečno študijsko potovanje po Italiji, od Benetk do Rima in krajši obisk v Franciji. Leta 1901 je odprl samostojen arhitekturni atelje na Dunaju. Tam je v naslednjih desetih letih ustvaril nekaj ključnih vil, ki so pokazale prestop iz secesijskega stila v modernizem z inovativnimi tlorisi. Različne odmeve je doživela njegova betonska cerkev Sv. Duha v delavski četrti. Neuspešno je kandidiral za Wagnerjevega naslednika na Dunaju, verjetno zaradi svojih povezav z Meštrovićem in drugimi Slovani, morda zaradi pomanjkljive srednješolske izobrazbe ali zaradi tedanje, preveč modernistične cerkvene arhitekture. Od leta 1911 je bil profesor na Umetniško-obrtni šoli v Pragi. V češki prestolnici je tudi živel med prvo svetovno vojno. V tem obdobju je ustvaril manj arhitektur, ukvarjal se je z oblikovanjem, zlasti sakralnih predmetov. Od 1921. naprej pa je predaval na Tehnišk

7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1868 se je v Šentpavlu (Preboldu) rodil Anton Schwab, zdravnik in skladatelj. Umrl je 29. junija 1938 v Ljubljani.  Rodil se je v stari usnjarski družini. Ljudsko šolo je obiskoval v rodnem Preboldu, gimnazijo pa v Celju. Po maturi je odšel v Gradec študirat medicino. Po diplomi leta 1894 je opravljal zdravniško prakso v Ljubljani in Gradcu, nato pa je dobil službo na Vranskem. Bil je prvi zdravnik v Savinjski dolini, ki je uvedel uspešno zdravljenje davice s serumom. Že med službovanjem na Vranskem je skomponiral pesem Zdrava Marija na besedilo Frana Ksaverja Meška ter Srce človeško sveta stvar (pod to se je podpisal s psevdonimom Anton Vranski).

7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj

Kamra.si, 7. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...7. januarja 1844 se je v Hrovači pri Ribnici rodil Stanislav Škrabec (pravo ime Anton Škrabec), slovenski frančiškanski pater, jezikoslovec in nabožni pisatelj. Umrl je 6. oktobra 1918 v Ljubljani.   P. Stanislav Škrabec se je rodil v Hrovači pri Ribnici s krstnim imenom Anton očetu Antonu in materi Mariji. Bil je najstarejši od sedmih otrok. Šolal se je najprej v domači Ribnici, potem na gimnaziji v Ljubljani. Enoletni noviciat je opravil v Trsatu,  bogoslovje pa študiral na Kostanjevici pri Gorici in v Ljubljani. Leta 1867 je bil posvečen za duhovnika.
Green Book (2018)

Green Book (2018)

Deseta umetnost, 7. januar 2019 ― Režiser Peter Farrelly je znan kot polovica dueta bratov Farrelly, ki sta 90. leta zaznamovala s svojimi odštekanimi in nagravžnimi komedijami tipa Dumb and Dumber in There’s Something About Mary. Četudi bi se o kvaliteti omenjenih filmov dalo razpravljati, je šlo hkrati za neškodljivo in predvsem politično nekorektno zabavo, ki ni poznala zavor in je […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Peter Zajec  The Usual Suspects (1995)  Inside Llewyn Davis (2013)  First Man (2018)  Rakka (2017) Copyright © Deseta umetnost [Green Book (2018)], All Right Reserved. 2019.

Poletne umetniške delavnice v Benetkah

Fakulteta za dizajn, 7. januar 2019 ― Dragi študenti, The European Cultural Academy (ECA), v času Beneškega Bienala, organizira kratke poletne delavnice na temo umetnosti, arhitekture in urbanega oblikovanje. Več si lahko ogledate TUKAJ. V letu 2019 ECA ponuja sledeče umetniške delavnice: VENICE BIENNALE REVEALED – BEHIND THE SCENE EXPERIENCE DATES: May 7-12 or November 18-23, 2019 https://europeanculturalacademy.com/venicebiennale2019 CONTEMPORARY ART – STRATEGIES TO DEVELOP AND […]

Lidar in uporaba v arheologiji

Arheoportal, 7. januar 2019 ― Vabljeni na gostujoče predavanje Jošta Hobiča (Ministrstvo za kulturo RS) z naslovom Lidar in uporaba v arheologiji v četrtek, 10.1.2019 ob 14:10 v predavalnici Burja 3 na UP FHŠ. Predavanje bo potekalo v organizaciji...
ŠUM#10.1 / Domen Ograjenšek: Fever Theory

ŠUM#10.1 / Domen Ograjenšek: Fever Theory

ŠUM, 7. januar 2019 ― Ob nastopu novega tisočletja so glasbene založbe prodajale rekordne količine albumov[1] z vse nižjimi stroški produkcije, osvajale globalni trg in s tem vse bolj gnale čustvene in pozornostne investicije njenih konzumentov s peščico natančno formuliranih strategij sonične konstrukcije. Izzivi interneta in nastop digitalno kompresiranih avdio datotek (MP3) skupaj z novimi spletnimi tehnologijami diseminacije tovrstnih datotek […]
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_2.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_2.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 7. januar 2019 ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v sekundnem intervalu izmenjujeta dva kadra; najdeni fotografiji, ki predstavljata dva jogijska položaja. Njuno neprestano izmenjevanje ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije. K humorni noti dela poleg poigravanja z medijem in vizualno vsebino, prispeva tudi naslov, ki bi ga lahko poslovenili kot Pleško_2.ppsx.
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_3.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - Celavi_3.ppsx (2013) Animacija/ Hibridna umetnost

DIVA nove pridobitve, 7. januar 2019 ― Delo je narejeno kot PowerPoint prezentacija, kot je razvidno tudi iz naslova. V neskončni zanki se v tišini in v sekundnih intervalih izmenjujejo kadri z najdenimi fotografiji, ki predstavljajo različne jogijske položaje. Neprestano izmenjevanje fotografij in spreminjanje njihove pozicije v kadru ustvarja iluzijo gibanja po principu stop-motion animacije. K humorni noti dela poleg poigravanja z medijem in vizualno vsebino, prispeva tudi naslov, ki bi ga lahko poslovenili kot Pleško_3.ppsx.

EPK 2019: Plovdiv in Matera

CED, 7. januar 2019 ― Letošnji evropski prestolnici kulture (EPK) gostita Bolgarija in Italija, ki že v januarju vabita k obisku številnih kulturnih dogodkov v letošnjem letu. Plovdiv odpira vrata med 11. in 13. jan., Matera pa 19. in 20. jan. Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025.
še novic